26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 06:19

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie SK | Leegstaand ‘Monster van Rooi Catootje’ kost Girobank handenvol geld

SK | Leegstaand ‘Monster van Rooi Catootje’ kost Girobank handenvol geld

Monster van Rooi Catootje
Constructie onafgebouwd ‘monster’ vertoont ‘geen ernstige structurele gebreken’ Foto Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad

Het ‘monster van Rooi Catootje’, het onafgebouwde gebouw dat de ‘Issa Mall’ moest worden maar vanwege het niet kunnen voldoen aan de leningsverplichtingen nu alweer bijna drie jaar eigendom is van de Girobank, moet zo snel mogelijk worden verkocht, om de financiële schade voor Giro zo beperkt mogelijk te houden.

Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 22 maart 2016.

Het leegstaande pand langs de Schottegatweg Oost tegenover Mensing’s Caminada en pal naast Kleinmoedig & Alexander Notariskantoor is niet alleen een ‘monster’ voor de buurt(bewoners en bedrijven) – het is buitenproportioneel groot op een perceel waar eerder slechts een woonhuis stond en het torent boven alle andere gebouwen in de directe omgeving uit -, het is ook een ‘monster’ voor de Girobank, die al sinds eind 2013 onder de toepassing van de noodregeling valt.

De bank, waar ingegrepen moest worden mede om de belangen van de deposanten veilig te stellen, kocht de ‘mall’ plus aangrenzende terreinen voor 14,5 miljoen gulden aan. Dat moest wel, aldus het dagblad, want de voormalige eigenaar, Elie Issa van Campissa, kon de rente en aflossing van de lening bij Giro niet meer opbrengen. Toch was er een ‘geluk bij ongeluk’: voormalig bankdirecteur Eric Garcia, daarvoor al enige tijd op zoek naar een nieuw en vooral prestigieus onderkomen voor Giro, wilde er het nieuwe hoofdkantoor van maken. Met bovenop nog een speciaal dakterras plus -kantoor, van waaruit over alle andere naburige kantoorcomplexen en woningen kan worden gekeken.

Het is nadien echter tot een juridisch dispuut gekomen tussen Issa en de Girobank, die intussen een nieuwe directie – ‘gemachtigden aangewezen door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten’ – aangesteld had gekregen. De ex-eigenaar eiste nog een nabetaling van circa 3,5 miljoen, maar de bank stond op het standpunt, dat er dan nog eerst een achttiental grote achterstallige werkzaamheden moest worden opgeleverd. Omdat onder de noodregeling Giro niet kan worden verplicht te betalen, leidde dit uiteindelijk tot het schikkingsvoorstel om een arbitraal vonnis van twee arbiters uit Nederland (waaronder een betondeskundige en een oud-rechter) en één uit Venezuela af te wachten en ook te respecteren.

Naar nu blijkt viel eind 2015 een arbitrale beslissing. Er kwam een financiële regeling en afwikkeling, maar voor Giro was mogelijk belangrijker nog dat het gebouw onderzocht is op de technische staat. De constructie vertoont, aldus een deskundigenonderzoek, ‘geen ernstige structurele gebreken’. Dat biedt de mogelijkheid aan Giro om te proberen het pand, dat als een molensteen om de nek van het bankbedrijf hangt, van de hand te doen. Zou de situatie zich hebben voorgedaan dat het gebouwde niet voldoet, was de strop nog veel groter geweest.

Bron: SurinaamseKrant

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

 1. heeft het OM wel tijd om deze 2 “heren” aan te kunnen pakken.
  want deze 2 corrupte bankdirecteuren zouden heel snel berecht moeten worden en samen met Schotte/Dos Santos in Bon futura moeten zitten.
  voor jaren en jaren….

 2. Kunnen de hackers van de Panama Papers zich ook eens concentreren op het openleggen van de geldstromen van , onder meer, de Girobank ? Het is toch vreemd dat de voormalige bestuurders nog lachend en lallend over de straat kunnen gaan alsof er niets te duchten valt. Wie houdt wat tegen, wie zijn nog meer betrokken bij deze onwelriekende zaak?

 3. Ik las dat vorige week enkele Girobank medewerkers voor de rechter stonden wegens diefstal van geld op rekeningen van enkele bejaarde klanten.

  Medewerkers die waarschijnlijk met een paar duizend gulden in de maand naar huis gaan.

  De grote bandieten Garcia en Capella zijn nog niet voor de rechter geweest. Zij streken bij de bank maandelijks vele tienduizenden guldens salaris op en lieten zich ook nog eens op de payroll zetten van Ctex, de luchtbel van blaaskaak en fraudeur Anthony de Lima waar Garcia en Capella volslagen onverantwoorde leningen aan verstrekten en daar dus vervolgens zelf flink hun zakken mee vulden.

  Maar dat was niet genoeg voor Garcia en Capella, via brievenbusmaatschappijen in Panama werd de bank nog eens voor miljoenen beroofd.

  De kleine kruimeldieven van de bank staan nu voor de rechter. De grote bandieten Garcia en Capella die hun voorbeeld waren zitten nog steeds in hun luxe bij elkaar geroofde villas en laten zich nog iedere avond feteren in de Heeren.

  Schaamteloos.

 4. Maak er maar een gevangenis van, sluiten we er de fraudeurs Garcia en Capella in op.

  En Brian Mariano.

  En Gerrit Schotte, Chi Chi van der Dijs, Robbie dos Santos.

  Hendrik Schotte.

  Cooper en Wilsoe.

  Constantia en Thode.

  Jamaloodin en Monk.

  Hakim.

  Nelson dos Santos.

  Stella van Rijn en Ramsay Soemanta.

 5. De wegens megafraude bij Girobank ontslagen Stephen Capella heeft een sollicitatiegesprek bij Senor Barata.

  Eigenaar Senor Barata:
  ‘Stephen, ik zie op je CV dat je 3 jaar barman bent geweest bij Campo Alegre?’
  Stephen Capella:
  ‘Eh…eh…. eigenlijk was ik directeur bij Girobank, maar daar praat ik niet graag over.’

 6. Garcia en Capella zijn al onderuitgegaan bij de bouw van Ctex, waarbij ze zichzelf voor een fiks bedrag op de loonlijst hadden laten zetten naast hun megasalaris bij de Girodienst.

  De Girodienst heeft er tientallen miljoenen op verloren.

  Het gebouw of Rooi Catootjes stinkt ook naar fraude, zowel bij de bouwer (vergunning) als bij de Girodienst (financiering). Ongewtwijfeld ook onder de tafel betaald.

 7. Ik begrijp wel waarom Erik Garcia daar het hoofdkantoor van de Girobank wilde hebben.

  Hij zou daarvandaan iedere dag lopend naar zijn stamcafe de Heeren kunnen.

 8. Ik dacht te herinneren dat Cooper toestemming had gegeven, f 500.000 streek hij er mee op.

 9. Dit gebouw past totaal niet in de wijk.

  Is de overheid door de eigenaar omgekocht voor een vergunning?

  Zou grappig zijn als er naast de riante villas van Garcia en Capella ook een dergelijk gebouw zou kunnen worden opgetrokken.

 10. Eerst het Ctex gebouw, nu dit gebouw.

  Dat krijg je als je ‘true Yu di Korsow’ als Garcia en Capella laat bankieren.

  Zit Anthony de Lima, ook een true Yu di Korsow, hier ook in?

 11. Hier klopt iets niet. Het AD stelt juist dat het nog miljoenen kost om het pand af te bouwen.

 12. Met alle lopende rechtszaken kan het pand wellicht gebruikt worden als dependance van Bon Futuro.

  Kan Brian Mariano ook eindelijk zijn straf uitzitten.

  En kunnen de frauderende Girobank directeuren Eric Garcia en Stephan Capella vanuit het raam van hun cel uitkijken op het hoofdkantoor van MCB, de bank die zij in hun grootheidswaanzin wilden imiteren.

  Maar Garcia en Capella eindigden als ordinaire zakkenvullers met een strafblad.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties