30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 10:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Sitkom eist onderzoek bij UTS

De Geus: Personeelsreductie nodig voor overleven bedrijf

uts-smallWILLEMSTAD — Een Sitkom-delegatie begaf zich vanochtend naar regeringszetel Fort Amsterdam om haar bezorgdheid te uiten over de situatie bij telecombedrijf UTS. De vakbondsdelegatie wil duidelijkheid van premier Ivar Asjes (PS) en minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) over hoe het verder moet met UTS, nu de directie van het bedrijf heeft aangegeven dat 200 werknemers moeten afvloeien.

Advertentie

- Advertentie -

 

Telecom-minister Earl Balborda (PNP) staat de verzamelde pers en actievoerende leden van UTS-vakbond Sitkom te woord  op de binnenplaats van Fort Amsterdam
Telecom-minister Earl Balborda (PNP) staat de verzamelde pers en actievoerende leden van UTS-vakbond Sitkom te woord op de binnenplaats van Fort Amsterdam

In Fort Amsterdam werd vanochtend de Raad van Commissarissen (RvC) van UTS verwacht in verband met een vergadering met de Raad van Ministers (RvM), waarin zij de regering moest informeren over het bij UTS gevoerde beleid.
Vóór deze bijeenkomst werden de aanwezige personeelsleden van UTS te woord gestaan door minister Balborda.
Hij verklaarde de bezorgdheid van het personeel te delen en gaf aan op zoek te zijn naar een oplossing die in het voordeel zal zijn van alle werknemers, maar die ook het voortbestaan van UTS zal kunnen garanderen.
Bij het sluiten van deze editie was de vergadering tussen de RvC en de regering nog steeds bezig, terwijl het stakende UTS-personeel buiten stond te wachten.
De actie van UTS-vakbond Sitkom was vanochtend de volgende ontwikkeling in de saga rondom UTS.
Eerst was er gisteren een persconferentie van de UTS-directie, waarin werd ingegaan op het waarom van de ontslagen.
Later volgde een algemene ledenvergadering van Sitkom, waarin tot de actie van vanochtend werd opgeroepen in het SSK-gebouw aan de Schouwburgweg.
Tijdens deze vergadering werd besloten dat de aanwezigen naar Fort Amsterdam zouden gaan, waar op dat moment de RvC zich tegenover de RvM moest verantwoorden.
De actie van Sitkom volgt op de persconferentie van gisteren van UTS-directeur Paul de Geus.
In de persconferentie ging de directeur in op de redenen van het gedwongen ontslag van 200 van de 600 werknemers.
Volgens hem heeft UTS in de afgelopen jaren door opkomst van nieuwe technologieën zoals sms’en en instant messaging, maar ook vanwege toenemende concurrentie de inkomsten zien dalen.

- Advertisement -

De Geus legde gisteren tijdens een persconferentie weer uit dat de ontslagen nodig zijn om het bedrijf gezond te houden. FOTO'S JEU OLIMPIO
De Geus legde gisteren tijdens een persconferentie weer uit dat de ontslagen nodig zijn om het bedrijf gezond te houden. FOTO’S JEU OLIMPIO

De verwachting is dat de inkomsten van het bedrijf dan voorlopig ook niet zullen stijgen.
Reden voor UTS om drastisch in de niet-personeelsuitgaven te snijden.
Hier is volgens De Geus al een bedrag van 30 miljoen gulden bespaard.
Maar verder bezuinigen op deze post is niet meer mogelijk, waardoor er nu naar de personeelsuitgaven wordt gekeken.
De Geus benadrukte dat er met de RvC, aandeelhouder en vakbonden overleg is gevoerd over het afvloeiingstraject.
Werknemers krijgen tot 29 november de tijd om zich vrijwillig aan te melden voor ontslag. Als dit niet leidt tot de verwachte 200, wordt in samenspraak met alle actoren een proces van gedwongen ontslagen opgestart.
De UTS-directeur ontkende verder dat de directie mensen zou willen ontslaan, terwijl er juist personen in dienst zouden worden genomen, en benadrukte dat het overleven van UTS nu op het spel staat.

Als de politiek niet wil dat er mensen worden ontslagen, dan moeten ze met alternatieven komen”, aldus De Geus gisteren.

Ook de buitenlandse deelnemingen van UTS in Suriname en op St. Kitts passeerden de revue.
De Geus hekelde de constante kritiek vanuit vooral de politiek op pogingen van het bedrijf om in mediarelated activiteiten te participeren om extra inkomsten te generen.
Hij noemde met name het joint-venture project Uniqa in Suriname dat grote schade zou hebben geleden door uitlatingen van lokale politici.
Ook de Curaçao Technology Exchange (Ctex) heeft veel geleden onder kritiek van politici, gaf De Geus aan.
UTS heeft nu kans gezien om haar aandelen ter waarde van 5 miljoen dollar met winst door te verkopen, met behoud van het recht van preferred provider.
De Geus riep politici op om UTS te steunen.
In dit verband noemde hij met name het project ‘fiber to home’, om alle woningen op het eiland op het glasvezelnetwerk aan te sluiten.
Emilio BrunkenHiermee is 250 tot 300 miljoen gulden gemoeid.
In een reactie omschrijft Sitkom- voorzitter Emilio Brunken de persconferentie van gisteren als een ‘nationaal schandaal’.

“Het ligt altijd aan een ander en nooit aan hem. Dat het slecht gaat met het bedrijf is volgens de directeur te wijten aan politici, ministers, parlementariërs en de vakbond.
Het ligt niet aan het door hem gevoerde beleid. Dat is schandalig.”

Brunken is voorstander van het aanstellen van een interim- management bij het bedrijf en het instellen van een onderzoekscommissie die een diepgravend onderzoek moet verrichten bij het telecombedrijf.
Ook eisen de bonden dat alle verkoopplannen van de directie voorlopig worden stopgezet.

“De Geus heeft de mond vol van allerlei goede dingen die hij en zijn directie hebben uitgevoerd. Laten wij dat nu gaan onderzoeken. Dat moet zo snel mogelijk plaatsvinden. Veel mensen zijn bang dat die bewijzen straks zullen verdwijnen. Als uit het onderzoek mocht blijken dat er niks aan de hand is, dan zijn wij ook zo eerlijk om ons daarbij neer te leggen.”

De rechter heeft in de loop van de middag de Sitkom-leden opgedragen het werk te hervatten.

bron: Amigoe

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -