27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte eist uitleg Asjes over Koninkrijksberaad

 

 Archief KKC
Archief KKC


WILLEMSTAD — Oud-premier en huidig fractievoorzitter van oppositiepartij MFK in de Staten, Gerrit Schotte, dringt er bij premier Ivar Asjes (PS) op aan om duidelijkheid te verschaffen over wat er op het Koninkrijksberaad van 9 en 10 juni op Aruba is besproken.
Ook wil Schotte weten of de Koninkrijksconferentie die voor augustus dit jaar gepland staat, nog doorgang zal vinden.

- Advertentie -

Het Koninkrijksberaad volgt op de Koninkrijksconferentie van14 december 2011, die indertijd door Schotte als premier werd bijgewoond.
Tijdens dat overleg was afgesproken dat de eerstvolgende Koninkrijksconferentie eind augustus 2013 op Aruba zou plaatsvinden.
In de brief aan Asjes maakt Schotte melding van een brief van 20 maart van dit jaar, van toenmalig premier Daniel Hodge aan de Staten.
Deze brief bevatte een verslag van het werkbezoek van Hodge van 23 februari tot 2 maart aan Nederland.
In het verslag wordt gemeld dat Hodge in Nederland besprekingen heeft gevoerd over het onderwerp van de Koninkrijksconferentie, maar Schotte kan uit het verslag niet opmaken of er een formeel besluit over doorgang of uitstel van de conferentie is genomen.
In juni van dit jaar, slechts enkele dagen na het aantreden van Asjes, maakt de secretaris van de Raad van Ministers melding van het feit dat de nieuwe premier op 9 en 10 juni op Aruba zal verblijven voor een Koninkrijksberaad met delegaties van de Koninkrijkslanden.
Schotte constateert dat de regering het conceptprogramma van dit ‘beraad’ nooit naar de Staten heeft gestuurd.
De MFK-leider wijst erop dat de regering nooit enige informatie over het Koninkrijksberaad heeft opgestuurd.

“Dit steekt des te meer, aangezien er al geruime tijd belangrijke punten ter bespreking op de agenda staan tussen Curaçao en Nederland, zoals bijvoorbeeld het personenverkeer binnen het Koninkrijk.
Dit gebrek aan transparantie bemoeilijkt de controlerende taak van de Staten, die ervoor moeten waken dat er geen – al dan niet geheime – afspraken gemaakt worden, die strijdig zijn met het belang van het volk van Curaçao.”

Deze situatie is aanleiding voor de MFK-leider om een zestal vragen naar premier Asjes te sturen. Zo wil Schotte van Asjes het definitieve programma, maar ook de notulen en de besluitenlijst van het Koninkrijksberaad van 9 en 10 juni ontvangen, terwijl hij ook van de premier wil weten of er een officieel besluit genomen is over de afgelasting van de Koninkrijksconferentie van augustus dit jaar. Ten slotte vraagt Schotte of de premier ‘naar waarheid kan verklaren dat er tijdens het Koninkrijksberaad geen enkele afspraak is gemaakt tussen zijn minister en de Nederlandse minister over het personenverkeer binnen het Koninkrijk’.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. ” strijdig zijn met het belang van het volk van Curaçao ”

    Wat jij deed Gerritje, was dat in het belang van de bevolking?? Een bevolking die nu zucht onder de lasten van jouw kabinet met die O zo goede en bekwame NIETSNUTTEN. Geef daar eens antwoord op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -