31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 13:55

Laatste reacties

- Advertentie -

SBTNO-directeur: Code evalueren

donald palmWillemstad – De Code Corporate Governance en de Landsverordening corporate governance moeten worden geëvalueerd. Bovendien moet de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) verder worden ingericht en de regering moet werk maken van het instellen van een entiteit belast met advisering van de overheid.

Ook de kennis over de code en de landsverordening moet gecentraliseerd worden.
Dat is de mening van de Adviseur Corporate Governance en tevens directeur van de stichting SBTNO, Donald de Palm.
Hij bracht dit naar voren tijdens de Dag van het Commissariaat, deze week georganiseerd door VanEps Kunneman VanDoorne en Linkels & Partners.
In bijna alle adviezen wordt teruggekomen op bepaalde onvolkomenheden waar de overheid maar geen werk van lijkt te maken.
Zo dient de overheid te zorgen voor de oprichting van een entiteit die belast is met de advisering van de overheid. Deze entiteit heeft in ieder geval als taak om adviezen te geven over de selectiecriteria die gelden voor kandidaten en het opstellen en naleven van de benoemingsprocedures en de periodieke beoordeling van omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen (RvC) en het bestuur.
Verder zou de entiteit zich moeten bezig houden met beoordelingsgesprekken over het functioneren van de individuele commissarissen en bestuurders waarover ook rapportages gemaakt moeten worden voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA).
Daarnaast moet de overheid werk maken van het schrijven van profielschetsen voor kandidaten van bestuur en RvC’s.

De Palm: ,,De meeste overheidsentiteiten, 16 in totaal, hebben wel de statuten aangepast, maar specifieke profielschetsen missen nog voor de kandidaten in bestuur en RvC.”

- Advertentie -

Bij nagenoeg alle overheidsstichtingen, op de website van SBTNO worden er 44 genoemd, zijn de statuten niet aangepast, noch profielschetsen gemaakt.

,,De overheid heeft geen zeggenschap in de stichtingen, en dus geen invloed op het aanpassen van de statuten. Dit moeten de besturen van de stichtingen zelf doen, maar het gebeurt dus niet”, aldus De Palm.

Bron: Antilliaans Dagblad

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -