29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

SBTNO-directeur: Code evalueren

HomeMediaAlgemeen nieuwsSBTNO-directeur: Code evalueren

donald palmWillemstad – De Code Corporate Governance en de Landsverordening corporate governance moeten worden geëvalueerd. Bovendien moet de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) verder worden ingericht en de regering moet werk maken van het instellen van een entiteit belast met advisering van de overheid.

Ook de kennis over de code en de landsverordening moet gecentraliseerd worden.
Dat is de mening van de Adviseur Corporate Governance en tevens directeur van de stichting SBTNO, Donald de Palm.
Hij bracht dit naar voren tijdens de Dag van het Commissariaat, deze week georganiseerd door VanEps Kunneman VanDoorne en Linkels & Partners.
In bijna alle adviezen wordt teruggekomen op bepaalde onvolkomenheden waar de overheid maar geen werk van lijkt te maken.
Zo dient de overheid te zorgen voor de oprichting van een entiteit die belast is met de advisering van de overheid. Deze entiteit heeft in ieder geval als taak om adviezen te geven over de selectiecriteria die gelden voor kandidaten en het opstellen en naleven van de benoemingsprocedures en de periodieke beoordeling van omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen (RvC) en het bestuur.
Verder zou de entiteit zich moeten bezig houden met beoordelingsgesprekken over het functioneren van de individuele commissarissen en bestuurders waarover ook rapportages gemaakt moeten worden voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA).
Daarnaast moet de overheid werk maken van het schrijven van profielschetsen voor kandidaten van bestuur en RvC’s.

De Palm: ,,De meeste overheidsentiteiten, 16 in totaal, hebben wel de statuten aangepast, maar specifieke profielschetsen missen nog voor de kandidaten in bestuur en RvC.”

Bij nagenoeg alle overheidsstichtingen, op de website van SBTNO worden er 44 genoemd, zijn de statuten niet aangepast, noch profielschetsen gemaakt.

,,De overheid heeft geen zeggenschap in de stichtingen, en dus geen invloed op het aanpassen van de statuten. Dit moeten de besturen van de stichtingen zelf doen, maar het gebeurt dus niet”, aldus De Palm.

Bron: Antilliaans Dagblad

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties