28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

RTL | Worden mensen nog net zo ziek van het coronavirus?

HomeLandenArubaRTL | Worden mensen nog net zo ziek van het coronavirus?
Volgens het RIVM is het niet ongewoon voor virussen om te muteren.

Italiaanse artsen beweren dat Covid-19 in kracht is afgenomen. Dat roept vragen op bij lezers: is dat bij ons ook zo? In de corona-update van vandaag beantwoorden we die vraag van onder anderen Rob, Michel en Alie.

Worden mensen die besmet worden nog net zo ziek als in het begin? Nee, zegt Alberto Zangrillo, hoofd van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan.

Hij vergeleek patiënten die in mei in het ziekenhuis lagen met patiënten van twee maanden eerder. Volgens Zangrillo is het aantal viruscellen bij coronapatiënten sterk afgenomen.

Geen bewijs

Ook een andere dokter uit Noord-Italië, Matteo Bassetti, zegt dat hij het virus in kracht ziet afnemen. “Het is duidelijk dat Covid-19 een andere ziekte is geworden”.

Is het virus inmiddels inderdaad minder heftig geworden? Daarvoor bestaat geen bewijs, claimen wereldgezondheidsorganisatie WHO en andere experts.

Ernst niet veranderd

“Op het gebied van het overdragen van het virus is niets veranderd, en ook op het gebied van de ernst van de ziekte zelf is niets veranderd”, zegt WHO-epidemiologe Maria Van Kerkhove.

Volgens het RIVM is het niet ongewoon voor virussen om te muteren. Tijdens de verspreiding verandert er steeds een beetje in het DNA van het virus. Het muteren kan twee kanten op gaan. In theorie kan het coronavirus dus milder worden, maar ook ernstiger.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Het RIVM heeft echter nu niet de indruk dat het virus een mildere vorm heeft aangenomen. Al doen de cijfers misschien anders vermoeden.

Lees ook: Ruim 4000 nieuwe coronabesmettingen, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

Meer ziektegevallen, minder ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat positief is getest op corona is de afgelopen week opnieuw gestegen. Van 4 augustus tot en met 11 augustus kwamen er 4036 coronapatiënten bij, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel gisteren. De week daarvoor waren 2588 besmettingen vastgesteld.

Toch is het aantal ziekenhuisopnames in de afgelopen week gedaald naar 38. De week ervoor was het 44.

Mildere klachten

Volgens RIVM-directeur Van Dissel zie je in de meest actuele cijfers terug dat het virus vooral rondwaart onder mensen tussen de 20 en 40 jaar. Over het algemeen krijgen mensen in deze leeftijdsgroepen milde klachten van corona. Het gevolg hiervan is dat dit ook op dit moment tot minder belasting van de ziekenhuizen leidt.

Maar Van Dissel plaatst er wel een kanttekening bij. Als het aantal besmettingen verder stijgt en jonge mensen geven het virus door aan mensen in de risicogroepen, dan vreest hij dat er weer meer ziekenhuis- en ic-opnames zullen komen.

Bron: RTL Nieuws

2 reacties

  1. Niet alleen uit Italie maar ook uit Nederland komen geluiden van medici dat de ernst en omvang van ziekenhuisopnames afneemt. Ook cijfers laten dat zien en we zien het hier ook dichtbij op Aruba waar het aantal ziekenhuisopnames verrassend genoeg minimaal is. Hopelijk is dat een trend die zich doorzet. Het zal ongetwijfeld, zoals de RIVM aangeeft, deels te maken hebben met jongeren tot 40 jaar die zich (bewust?) wat meer en vaker bloot stellen aan het virus en dus ziek kunnen worden. Met geen, weinig of slechts milde verschijnselen. Ze weten zo langzaam aan dat ze alleen ziek worden, hospitalisatie zeldzaam is en niet overlijden (tenzij er sprake is van ernstige klachten zoals obesitas, cardio enz.) en vinden het wel goed zo. Zo lang die zich maar wél aan de regels blijven houden (afstand, hygiene enz.) met name t.o.v. de ouderen/zwakkeren hoeft dat ook geen probleem te zijn. Een andere reden kan zijn (zeker in Noord Italië) dat de meest kwetsbare gevallen reeds in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest of (erger) zijn overleden. Een positieve ontwikkeling in de goede richting. Meer en meer zijn we daardoor in staat onze emoties en angst om te zetten in een meer realistisch kijk op de werkelijkheid waardoor we steeds beter met ook dit zo vervelende virus om kunnen gaan.

  2. Voor velen die het niet weten; de corona is niet een onderwerp om over te “filosoferen” zoals velen dat regelmatig wel doen; het is of zal een levenswijze worden als wij niet oppassen. In alle beweringen dat wij tot nu toe te horen krijgen zit geen getrouwheid in. Er is tot nu toe niemand te beschrijven die men op zijn’/haar woord kan geloven. Er zit een ultra brede kloof tussen het wél of het niet invoeren van een voorlopig blijvende (reddende) lockdown, iedereen heeft hun eigen ideeën en werken langs mekaar heen. Mensen mensen, wij spelen te veel met deze moordenaar en geven hem te veel tijd. Met regelmatige informatie schieten wij niet op. Geen woorden dus, maar daden. Mensen willen graag horen wat zij graag willen horen. De wereld strijdt momenteel tegen een volstrekt “onzichtbare” vijand die niet te verslagen is. Deze vijand bevindt zich al een tijdje in ons midden. Hij is veel en veel sterker dan ons. Wij weten dat hij geen genade kent, en wij hebben hem al vele familieleden, vrienden en kennissen zien vermoorden. Hoe hard wij wegrennen, hij komt toch steeds dichterbij, hij haalt ons in. Het is dus geen tijd om vergaderingen te houden, leuk voor de microfoon te gaan staan en stommiteiten uitkramen. Kei en kei harde beslissingen moeten komen, en nú. Het is tijd voor actie, actie, en nog ‘ns actie. De inzet is; mensenlevens. Er is geen tijd meer voor zonnige dagen, recreaties, stranden, barbecuen, waterskiën, insmeren met olie tegen de zon, blablabla. Redde wie zich redden kan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties