29 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...

Column Youp | Hup Sigrid!

Of ik Kaag wel eens bedreig? Dagelijks. Daar begin ik elke ochtend mee. Heks. Kuthoer. Takkentrol. En het helpt. Ze gaat er binnenkort mee stoppen. Op aanraden...

AD | OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

Jorina Haspels | Algemeen Dagblad Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen de vermeende Haagse ‘godfather’ Piet S. (67) een straf geëist van 16 jaar voor jarenlange drugshandel, het...
- Advertisement -spot_img

RTL | Trump wil gratie verlenen aan Flynn: ‘Gebeurt vaak in laatste periode’

HomeMediaRTL | Trump wil gratie verlenen aan Flynn: 'Gebeurt vaak in laatste...
President Donald Trump (links) en zijn voormalige adviseur Michael Flynn.

De Amerikaanse president Donald Trump wil zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn gratie verlenen. Flynn zit in de gevangenis nadat hij heeft bekend dat hij tegen de FBI heeft gelogen. Het zou niet voor het eerst zijn dat Trump gratie verleent: ”Het is vrij gebruikelijk voor presidenten om dat aan het einde van hun presidentschap te doen.”

Flynn was een van de vele voormalige Trump-assistenten die schuldig pleitte of werd veroordeeld tijdens een onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de inmenging door Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, om een boost te geven aan de kandidatuur van Trump.

Bekentenis

Flynn heeft toegegeven dat hij tegen de FBI had gelogen over zijn contact met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. Die bekentenis probeert hij al jaren weer terug te draaien; volgens Flynn hebben aanklagers hem via een list schuld laten bekennen in ruil voor strafvermindering.

Trump gaf in maart al aan dat hij overwoog om Flynn’s straf kwijt te schelden. Het is niet de eerste keer dat de president een persoon in opspraak gratie verleent. Trump sprak bijvoorbeeld ook zijn voormalige campagnemedewerker Roger Stone vrij, die werd veroordeeld vanwege liegen tegenover het Congres, het beïnvloeden van een getuige en het belemmeren van de rechtsgang.

Volgens Amerikadeskundige Victor Vlam is het gebruikelijk voor presidenten om in de laatste periode van hun ambt gratie te verlenen. ”Dat doen ze omdat het vaak controversieel is, en er is dan weinig te verliezen. Obama en Bill Clinton deden het ook. Toen laatstgenoemde Marc Rich gratie verleende ontstond er ook veel ophef.”

Gratie verlenen – wat betekent dat?

Gratie verlenen is een bevoegdheid van de president. Het houdt in dat de straf wordt kwijtgescholden. Iedereen die ergens om is veroordeeld kan gratie worden verleend. Één belangrijk onderscheid wordt gemaakt: ”De president kan alleen gratie verlenen aan mensen die op een federaal niveau worden veroordeeld, niet op een statelijk niveau”, legt Amerikadeskundige Victor Vlam uit.

”Het enige dat nu anders is, is dat het in het geval van Flynn gaat om een zaak waarbij Trump zelf betrokken was”, zegt Vlam. De Amerikakenner verwacht nog wel vaker te horen dat Trump iemand gratie verleent. ”Maar dat hoeft niet per sé controversieel te zijn. Mensen zoals Alice Mary Jonhson bijvoorbeeld, van wie hij vindt dat ze een te lange straf hebben gekregen.”

Kan Trump zichzelf gratie verlenen?

Trump schreef afgelopen zomer in een Tweet dat hij zelfs het recht heeft om zichzélf gratie te verlenen.

Maar is dat wel zo? ”Dat is natuurlijk de grote vraag”, zegt Vlam. ”In de grondwet staat het niet heel nauwkeurig omschreven, maar wordt het niet uitgesloten. Hij is natuurlijk niet veroordeeld, maar je zou kunnen zeggen dat hij dat bij voorbaat kan doen. In statelijke gevallen – waaronder een aantal huidige onderzoeken naar Trump ook vallen – is het niet mogelijk.”

Boven de wet

”Het gaat natuurlijk in tegen het principe van de rechtsstaat, dat niemand boven de wet mag staan. Als een president zichzelf gratie kan verlenen, zou hij alles kunnen maken, elk soort misdaad kunnen plegen en ermee wegkomen. Mocht Trump het proberen, zou het definitieve oordeel aan de rechter zijn. Die hebben zich er tot nu toe nooit over hoeven buigen.’’

Bron: RTL nieuws

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Trump zal de laatste week van zijn termijn aftreden. Pence wordt dan president en kan Trump dan gratie verlenen.
  Een president mag zichzelf immers geen gratie verlenen.

  Enige nadeel is dat dit alleen voor federale zaken kan

 2. En wie zal Drumpo straks gratie gaan verlenen ?
  Ik zal die Drumpo gaan missen. Mijn D bril doe ik maar weg. Mijn voorraad popcorn de kliko in. Vier jaar kunnen genieten en lachen van een one man show. Comedy club.
  Hij heeft niets maar niets bereikt. Maar geeft niet toe, want wij hebben genoten.
  The show is over. Back to reality.

 3. Sleepy Joe en zijn familie hebben ook wel op hun kerfstok dus die zal Trump laten gaan. En over 2 jaar zal hij moeten oppassen want als er iets zou gebeuren kan Kamala de macht overnemen en in totaal 10 jaar aan de macht blijven als ze de verkiezingen wint.

 4. “Trump wil gratie verlenen aan Flynn.” Er staat Trump zelf ook behoorlijk wat rechtzaken te wachten als hij straks president af is. Laten we hopen dat “sleeping Joe Biden” hem geen gratie verleent.

 5. IK mag die mafkees van een Trump wel, hij heeft mijn 4 jaar laten lachen en en kan niet zeggen dat ik dat de laatste 4 jaar curacrim heb kunnen doen, dat was meer huilen met het licht uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties