28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Suriname zit aan de grond en kan rente niet meer betalen

HomeMediaRTL | Suriname zit aan de grond en kan rente niet meer...

Matthias Pauw

De Surinaamse president Chan Santokhi | ANP

Suriname gaat door een zeer zware economische periode. Het land kan niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en heeft schuldeisers om uitstel van betaling gevraagd. Een som van 26 miljoen dollar (22 miljoen euro) kan het land nu niet ophoesten.

Dat heeft de Surinaamse regering vannacht naar buiten gebracht. De schuld voor de financiële malaise wordt neergelegd bij de vorige regering die werd geleid door Desi Bouterse.

Die heeft een economie achtergelaten die ‘in extreem slechte financiële omstandigheden verkeert’, schrijft het ministerie van Financiën. De coronacrisis heeft het land nog verder richting de financiële afgrond geduwd, waardoor er een begrotingstekort wordt verwacht van zo’n 20 procent dit jaar.

Omdat de bodem van de staatskas bereikt is en Suriname op dit moment geen geld kan lenen, moet het een rentebetaling aan zich voorbij laten gaan. Het gaat om een betaling van 26 miljoen dollar op een lening van 550 miljoen dollar. Jaarlijks betaalt Suriname over die lening 9,25 procent rente.

30 dagen respijt

De regering maakt gebruik van de 30-dagen respijtperiode die de obligatie biedt. Die tijd zal het land hard nodig hebben om afspraken te maken met de schuldeisers en internationale instanties om tot een oplossing te komen.

Suriname is al in overleg met het Internationaal Monetair Fonds om daar leningen los te krijgen. Die wil het krijgen in ruil voor vergaande hervormingen die moeten zorgen voor meer economische groei en meer belastinginkomsten, zodat het land in de toekomst wel aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Ambtenarensalarissen

Hoe diep de Surinaamse staat in de problemen zit, bleek ook al toen het land de ambtenarensalarissen niet meer gewoon kon betalen. Daarvoor moest het geld lenen bij lokale banken, schreef minister Blok van Buitenlandse Zaken eerder deze maand aan de Tweede Kamer.

Om aan goedkoop geld te komen, onderzoekt de Surinaamse regering ook of het geld kan lospeuteren bij ondernemers, onder meer bij Surinaamse ondernemers in Nederland, schrijft Blok.

Bron: RTL Nieuws

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Brunswijk probeert als VP stemmen te winnen. Hij betaalt sommige bewoners uit eigen zak om goodwill te kweken. Op een gegeven moment laat hij het kabinet VHP-ABOP + 2 aanhangsels klappen. Nieuwe verkiezingen: ABOP gaat regering vormen met NDP. Brunswijk MinPres! Iets waar hij nu al openlijk voor solliciteert.
    Hoewel ABOP die samenwerking in de verkiezingstijd heeft afgezworen, zal Brunswijk dan zeggen dat het nou eenmaal de wil van het volk is.
    Huidige voorgenomen investeringen van Nederland gaan verloren.
    Is geen onmogelijk scenario toch?
    ps huidige MinPres Chan VHP heeft al in heelkorte tijd veel krediet verspeeld door de van hem nooit verwachte maar toch toegepaste nepotisme.

  2. Zou Die Chan Santokhi wel integer zijn dan?
    Volgens mij is corruptie daar aan de orde van de dag..

    De hindustaanse elite is nu aan de beurt om haar slag te slaan.

    Maar eerst moet er geld komen!

  3. @ Trui, Bouterse is door een staatsgreep aan de macht gekomen. Daarna mocht het volk op hem stemmen. Met een machine geweer in de rug werden hun naar het juiste stemhokje gedelegeerd, met het mes op de keel werd hun hand met de stempotlood naar het juiste vakje op het stembiljet geleid. Hierna was het makkelijk. Een flesje rum, wat eten een feestje en massaal stemde men weer op hun.

  4. Wat hebben Curaçao en Suriname met elkaar gemeen:
    – Nederland
    – relatief kleine bevolking.
    – klimaat
    – verleden.
    Een (groot) deel van de bevolking associeert werk met slaaf verleden en is niet iets dat je aan je “peers” wil laten zien, en leeft van dag naar dag zonder lang termijn plan.
    Dit resulteert in een bevolking die zonder problemen hun stem (lang termijn belang) verkoopt voor een appel en een ei (kort termijn voldoening).
    En hiervan maakt een groep van mensen gebruik. Niet dat die een heel andere instelling hebben (een lang termijn visie, of prestatie drang) en de gevolgen zijn voorspelbaar.
    De enigste manier om de situatie te veranderen is een mentaliteit verandering. Het grootste probleem is dat die mentaliteit gecultiveerd wordt. Vooral nooit laten zien dat je jezelf actief in wil zetten voor een ander, je bent toch geen slaaf? Vrij zijn betekent dat je niet voor anderen hoeft te werken, vrij zijn betekent dat in geen geval andere de vruchten van jou arbeid plukken. Vrij zijn betekent dat je laat zien dat je wel de rechten heb maar geen verplichting hoeft te dragen.

  5. Desi Bouterse is niet door een komeetinslag president van Suriname geworden.

    Nee, hij is gekozen door het oerdomme Surinaamse volk.

    Zo stemde het net zo domme Curacaose volk in 2010 massaal op de frauderende vreemdgaande corrupte MAVO3 verkeersmoordenaar Schotte, moordenaar en fraudeur Ramboloodin en het wandelende strafblad Jacinta Constantia.

    Curacao en Suriname zijn 2 landen die niet alleen niet rijp waren voor autonomie, ze waren het niet eens voor democratie.

  6. In 1976 heeft Suriname een grote zak met florijnen en dukaten gekregen. Deze zak is leeggevreten door vetzak Bouterse en zijn kornuiten. Alle bezittingen zijn verkwanseld. Tja als je incompetente figuren aan de macht hebt dan bouw je niks op. Als ik de schuldeiser was dan gaf ik niks van uitstel en vorder het totale uitstaande bedrag in een keer op. Alternatief mag men vetkwab Bouterse en dom figuur Brunswijk uitleveren in een kooi en ook alle corrupte en oerdomme trawanten. Dan kwijt ik zo de schuld. Heerlijk zou het zijn als Bouterse zijn laatste dagen wegkwijnt in gevangenisschap

  7. Desi Bouterse, is branch manager van Rububliek suriname..
    Hij zit op een tak van een boom en
    In suriname praten ze : Taki taki
    Is dat omdat ze zo een takke president hebben?
    Zelfs bij de Surinamers , die toch wel goed onderlegd zijn over het algemeen, veel resources hebben, is het niet gelukt..

    En dan moet dit eiland onafhankelijk worden?

  8. De toekomstige republiek St. Eustatius zoekt een president…. vacature voor Desi? Hij is expert in landbouw, met name coca-plantages…. geleerd tijdens vorige baan… passende CV.
    – bloedhekel aan kolonisten.
    – sterk leiderschap getoond als sergeant in de jungle van Suriname met Ronny.
    – heeft een familiebedrijfje in witte poeder
    – kan uitstekend wit (Nederlands) geld verbrassen.
    – weet miljoenen te verdelen die er niet zijn
    – kan uitstekend leningen lospeuteren
    – is een people-manager….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties