RTL | Rutte vanaf zijn aantreden bezig met afschaffen dividendbelasting

René Lukassen / Matthias Pauw

Rutte vanaf zijn aantreden bezig met afschaffen dividendbelasting

Het afschaffen van de dividendbelasting stond vanaf het prille begin van het premierschap van Mark Rutte op zijn agenda. In december 2010, toen hij nog geen twee maanden premier was, sprak hij er al over met Shell.

Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven (pdf) na een beroep op de Wob, de Wet openbaarheid van bestuur. Het gesprek, op 9 december, ging over het fiscaal vestigingsklimaat en de dividendbelasting in het bijzonder.

Clubje topmannen

In de maanden die volgen staan gesprekken gepland met een onbekend aantal ongenoemde ceo’s van van oudsher Nederlandse multinationals. Het ligt voor de hand dat dit de topmannen zijn van Akzo, Philips en Unilever.

Samen met Shell vormen die een clubje onder de naam ABUP, dat periodiek overlegt met de ambtelijke top van het ministerie van Financiën.

Grote bedrijven wilde in 2008 al vanaf

Als Akzo Nobel, Philips, Unilever en Shell hun zin hadden gekregen, was de dividendbelasting al per 2008 afgeschaft, blijkt ook uit de stukken.

Het huidige kabinet Rutte III wil nu echt de dividendbelasting afschaffen. Dividendbelasting is een belasting voor aandeelhouders op winstuitkeringen die zij krijgen van bedrijven.

Meer op rtlz.nl: Amerikaanse lobbyclub haalt uit naar kabinet om afschaffen dividendtaks

Cadeautje voor multinationals

Alle Nederlandse aandeelhouders kunnen deze belasting verrekenen, voor hun maakt het dus weinig uit. Daarom wordt het afschaffen van de dividendbelasting ook door velen gezien als een cadeautje voor buitenlandse aandeelhouders en multinationals.

De maatregel is omstreden, omdat de schatkist hierdoor volgens onbevestigde berichten bijna 2 miljard euro per jaar misloopt.

Geen bewijs voor extra banen

Volgens het kabinet staat daar tegenover dat grote bedrijven zich liever in Nederland willen vestigen en dat dat banen oplevert. Maar daar is amper bewijs voor.

De stukken gaan terug tot 2005. Dan al pleit Unilever in aanwezigheid van toenmalig burgemeester van Rotterdam (en later minister van Veiligheid en Justitie) Ivo Opstelten (VVD) voor een prettig vestigingsklimaat met het oog op een mogelijk besluit aangaande de vestiging van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam of Londen. Punt 1 dat Unilever aan de orde stelt: de dividendbelasting.

Lees meer: Kabinet heeft geen idee hoeveel banen keus Unilever oplevert

Lobby werpt vruchten af

Als Rutte III in 2017 besluit de dividendbelasting per 2020 af te schaffen, laat Unilever dit jaar weten zijn hoofdkantoor te willen vestigen in Rotterdam. 15 jaar lobbyen werpt zijn vruchten af.

In Den Haag is al verontwaardigd gereageerd op de inhoud van de vrijgegeven documenten. Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen (SP) tweet dat Rutte dinsdag in het vragenuur tekst en uitleg mag komen geven.

Bron: RTL

2 Reacties op “RTL | Rutte vanaf zijn aantreden bezig met afschaffen dividendbelasting

 1. joop savaneta

  Rutte is nooit een premier van het volk geweest maar meer een beschermheer van de rijkere elite en de multinationals. Onbegrijpelijk dat zo veel kiezers nog op deze man en de VVD stemmen. Waarschijnlijk dachten ze op een rechtse partij te stemmen maar de huidige VVD is een liberaal kapitalistische partij die de marktwerking als eerste prioriteit in het vaandel heeft staan.

 2. Nederlandse politiek wil altijd braafste jongetje van de klas zijn voor de buitenwacht. Anti witwas, anti belastingtrucks enzzzz.
  Voor de binnenwacht is en was Nederland 1 van de grootste witwas landen van de wereld. Veel werd gefaciliceerd via Holland Casino.
  Belastingtrucks/advies via interne afdeling van belastingdienst.
  Op de caraiben gebeurt corruptie van politici openlijk, maar in het rijk van Rutte via geheime achterkamertjes.
  Als dank krijgt Rutte straks een topbaan bij of Shell, Unilever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *