28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

RTL | Rotterdams oliebedrijf Count aast op probleemraffinaderij Curaçao

HomeMediaRTL | Rotterdams oliebedrijf Count aast op probleemraffinaderij Curaçao

Maarten Veeger

Isla-raffinaderij op Curaçao. Beeld © ANP

Het Rotterdamse oliebedrijf Count probeert de controle te krijgen over de Isla olieraffinaderij op Curaçao. Een vermeende corruptieaffaire en de chaos in het nabijgelegen Venezuela, waar alle olie voor de raffinaderij vandaan komt, schrikt de Rotterdammers niet af.

Het leek een gedane zaak. De olieraffinaderij Isla op Curaçao zou door de lokale overheid worden verkocht aan het Amerikaans-Saudisch bedrijf Motiva. Er werden al maandenlang exclusieve gesprekken gevoerd. Maar de deal ketste eerder deze maand af.

Steekpenningen

De Amerikanen trokken zich terug omdat de directeur van de olieraffinaderij bij een andere geïnteresseerde partij steekpenningen zou hebben geëist.

Dat gebeurde bij de Rotterdamse grondstoffenhandelaar Count. Aan een medewerker van dat bedrijf werd 750.000 dollar gevraagd voor zogenaamde advieskosten. Die zouden moeten belanden in de zakken van de directeur van de raffinaderij. Bij Count zou iemand bereid zijn geweest het geld te betalen maar ketste het af om de exacte hoogte van het bedrag.

Uiteindelijk zou het bedrag aan smeergeld volgens het Antilliaans dagblad moeten oplopen tot ruim 4 miljoen dollar.

Totale openheid

Financieel directeur Jeffrey Bollebakker van Count erkent dat zijn bedrijf in de corruptiezaak terecht is gekomen. “We hebben er melding van gemaakt. Maar het rapport was heel suggestief en wij zijn ervan overtuigd dat we niets fout hebben gedaan.”

Motiva eiste in de exclusieve onderhandelingen van de laatste maanden totale openheid over de zaak en trok zich tenslotte terug als potentiële koper. Het wilde op geen enkele manier verbonden worden aan corruptie.

Op Curaçao is grote onrust ontstaan vanwege de moeilijke situatie waar de raffinaderij nu in is beland. Dat komt door slecht management maar ook door de politieke en economische problemen op het 80 kilometer overzee gelegen Venezuela.

Isla

Shell bouwde in 1918 de Isla-raffinaderij op Curaçao. Vlak voor de kust van Venezuela, waar net veel olie was ontdekt, was het een perfecte locatie. Shell verkocht het sterk vervuilde complex in 1985 voor 1 euro aan de lokale overheid. In ruil liet het alle mogelijke milieuclaims richting Shell daarmee vallen. Volgens een bestuurder is de raffinaderij nog altijd goed voor 5 tot 6 procent van de economie van het eiland.

Crisis Venezuela zorgt voor hoofdbrekens over Curaçao
Lees meer: Crisis Venezuela zorgt voor hoofdbrekens over Curaçao

Mismanagement

De raffinaderij is eigendom van de overheid van Curaçao. De Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA least het complex en verwerkt er olie uit eigen land. Maar een internationale handelsblokkade en mismanagement door PDVSA zorgt ervoor dat de olieproductie van Venezuela is ingestort.

Sinds 2014 halveerde de productie tot 1500 vaten per dag. En veel van die geproduceerde olie kan het land niet uit vanwege de door de VS opgelegde handelsblokkade. Tientallen schepen zijn volgetankt met ruwe olie uit Venezuela maar kunnen nergens naartoe. De raffinaderij ligt praktisch stil.

Ondertussen loopt eind dit jaar op de raffinaderij Curaçao het leasecontract met de Venezolanen af. Een speciaal comité van de regering op Curaçao zocht al lange tijd een koper. Na de corruptieaffaire is het comité vervangen en wordt nu geleid door Evelyn Kruithof-Bor, de directeur van een pensioenfonds op Curaçao.

De raffinaderij wordt tot eind van dit jaar geleast door PDVSA uit Venezuela © ANP

Count zegt grote kans te maken

“We hebben weer belangstelling”, zegt Bollebakker van Count aan de telefoon. “En we denken een grote kans te maken. Er waren aanvankelijk drie belangstellenden. Nu Motiva is afgehaakt zijn dat er nog twee.”

Hij voelt zich niet afgeschrikt door de gespannen situatie met Venezuela waarde de raffinaderij alle ruwe olie vandaan haalt. “We zijn niet van plan daar olie uit andere landen te gaan verwerken. De raffinaderij ligt vrijwel bovenop de ruwe olie vandaar.”

Hij verwacht dat de gespannen situatie over niet al te lange tijd wel zal verbeteren. Wel is er geduld nodig: “Ik denk dat we voor dit kooptraject zeker een half jaar nodig hebben. Er is nu en nieuwe selectiecommissie. Daar moeten we mee gaan praten. We hebben ze nog niet gezien.”

Een olietanker ligt werkloos te wachten bij de Isla-raffinaderij Beeld © ANP

Een olietanker ligt werkloos te wachten bij de Isla-raffinaderij Beeld © ANP

Topvervuiler

Count wil net als de Venezolaanse oliemaatschappij nu nog doet de raffinaderij gaan leasen. Het eigendom blijft dan bij de overheid van Curaçao. Er zijn grote investeringen nodig om de raffinaderij die de zware olie uit Venezuela verwerkt milieuvriendelijker te maken.

Isla spuugt jaarlijks meer zwaveldioxide uit dan alle vijf raffinaderijen in Nederland tezamen, zo berichtte de Volkskrant. En heeft ervoor gezorgd dat Curaçao wereldwijd in de top-3 staat van landen met de hoogste CO2-uitstoot per inwoner.

Bron: RTL Z

7 reacties

  1. @Markus,
    De Chinezen beschikken over vrij ‘grote’ petrochemische ondernemingen. Ik geloof dat de staatsbedrijf 2ste If 2de is in de wereld qua omvang en omzet.

    Maar het is heel goed mogelijk dat ‘Motiva’ uit Saoedi Arabië strategisch is ‘gedemotiveerd’ zodat Count zich rijk kon rekenen. Immers al dat gedoe met Roderick van Kwartel, komt uit die hoek. De rol va Christiaan in de omkopingspoging is ook niet geheel duidelijk.

  2. @Gerard.
    Inderdaad, goed gelezen…
    De euro werd pas 15 jaar later ingevoerd. Had de regering toentertijd maar zolang gewacht om het voorstel te accepteren. Dan was de boel nu allang opgeruimd en schoongemaakt.

    Rekening houdende met de inflatie en op basis van het prijspeil 2018-2019, had de Shell voor het ontmantelen van de raffinaderij ongeveer Naf. 2.000.000.000 [2 miljard] gereserveerd.
    Duizenden arbeiders en 10-tallen bedrijven zouden jaren lang werk hebben gehad met de sloop en het schoonmaken van de grond en de Sint Anna Baai.

    We zijn nu 35 jaar verder. Gedurende de verstreken periode hadden er al talloze mooi projecten kunnen zijn ontwikkeld op het terrein van de raffinaderij en rondom de Sint Anna Baai. B.v. zoiets als Green Town.

    Wat een gemiste kansen door de ‘visie’ de regering en natuurlijk de vakbonden. De tijd laat zich (nog steeds niet) terugdraaien. Curacao zit al behoorlijk op ‘zwart zaad’ en daarenboven ook op ‘zwarte grond’. [Denkt Count misschien dat ze daar nog een paar 100duizend vaten uit kunnen halen per jaar?]

  3. “Shell verkocht het sterk vervuilde complex in 1985 voor 1 euro aan de lokale overheid”.
    Was het maar een euro….

  4. @hoedanook
    Isla zou in zee moeten gaan met een grote, terzake kundige business-gerelateerde onderneming , BP EXXON SHELL e.d., die dan voor economisch beter in te kopen kennis/mankracht onderaannemers inschakelen , of als combinatie inschrijven.
    Als het fout gaat is er bij Count niets te halen (Count zal dan wel hiervoor een aparte BV optuigen zonder verantwoordelijkheid van de moedermaatschappij). Maar ja, de grote genoemde ondernemingen hebben geen trek in Isla. Teken aan de wand? l’Histoire se répète?

  5. Count : wat is hun kernactiviteit/kennis? Balans, winstgevenheid?Overwegende raakvlakken met activiteiten Isla? Naar verluidt : omzet 400 miljoen ( te klein voor dit nieuwe Isla-avontuur?). 900 medewerkers : te verdelen naar kerncompetenties en naar welke activiteit : handel,transport, explotatie enzovoorts? Balans /vermogen et cetera et cetera? Waarom melden ze zich zo laat? Omdat een kat ( Isla) in het nauw….. Staat deze nieuwe activiteit in een al langer bestaand businessplan of kwam het op als ….(dus niet dat van vorige week of zo…)
    Ik lees dat ze geen olie uit andere landen gaan verwerken want de Isla ligt , volgens Count, vrijwel bovenop de ruwe olie. Als dat al zo is, ik heb daar nooit iets over gelezen, dan nog duurt het jaren om tot exploratie/explotatie te komen :
    thans ontbrekende wetgeving, vergunningverkrijging, contracten, investeren in en bouwen van installaties en zo meer. En dat terwijl het upgraden van de huidige Isla-instalaties al een paar miljard dollars kost. Hoe bekostigen ze dat ? Vragen ze geld/zekerheden vooraf van de overheid? Ik vind het een vreemd verhaal. 1001-nacht-verhaal ?

  6. Count Energy Trading bv, vergelijkbaar met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), handelaren in olie. Vandaar dat GZE de exploitatie van de raffinaderij met andere ondernemingen (BP, Boata, Titan) met expertise in olieraffinage wilde exploiteren. Ben benieuwd waar Count de expertise vandaan zal betrekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties