29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

RTL | Nederlandse startups helpen met wederopbouw Sint-Maarten

Gert-Jan Verstegen

Schaalmodel van huizen die volgens Betonballon orkaanbestendig zijn |  Betonballon

Welke innovatieve ideeën zijn nodig om Sint-Maarten weer op te bouwen en orkaanbestendig te maken? Die vraag stellen prins Constantijn van StartupDelta en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Martin Wijnen aan alle startups in Nederland.

Nog geen maand nadat orkaan Irma over Sint-Maarten raasde begint langzaam de wederopbouwfase in zicht te komen. Nieuwe huizen, nieuwe infrastructuur en zelfs het toerisme kan van voren af aan beginnen.

Rol voor startups

Maar hoe kan het eiland zo worden ingericht, dat een natuurramp als deze zich niet meer voordoet? Die vraag wil StartupDelta, dat de startupcultuur in Nederland wil bevorderen, beantwoorden. Iedere startup met een goed idee kan zich sinds deze week melden.

“Orkaan Irma was een enorme ramp, maar we zien het ook als kans”, vertelt Anne-Wil Lucas, programmadirecteur van StartupDelta. Afgelopen zondag stuurde ze startupambassadeur prins Constantijn een sms’je met de vraag of er op Sint-Maarten geen rol is weggelegd voor Nederlandse startups. Toen ging het balletje snel rollen.

Samenwerking met leger, ministerie en Rode Kruis

“Maar we willen daar niet in de weg gaan lopen”, zegt Lucas. Daarom wordt er samengewerkt met het Rode Kruis, Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Die drie zijn sinds orkaan Irma volop bezig met noodhulp op het eiland, maar gaan zich ook bezighouden met de wederopbouw. Het liefst op een duurzame manier en een manier die goed is voor de welvaart van de bewoners van het eiland.

Het is nu aan de drie partijen om duidelijk te maken waar op het eiland vraag naar is. Niet alleen voor nu, maar ook voor in de toekomst. Dan kan gedacht worden aan slimme energieoplossingen, zodat de elektriciteitsvoorziening natuurrampbestendig is of huizen die minder orkaangevoelig zijn. “Niet dat bij de volgende orkaan weer het dak wegwaait.”

Betonnen huizen die tegen een orkaan kunnen

Het bedrijf Betonballon werkt aan zo’n soort huizen en meldde zich meteen aan voor het initiatief. De startup uit Soesterberg bouwt huizen op dezelfde manier als hoe je een surprise van papier-maché maakt.

Eerst wordt er een grote ballon opgeblazen, daarover wordt beton gestort. Als het beton is uitgehard kan de ballon leeglopen en staat er een casco woning, legt directeur Stan Uyland uit.

Het voordeel van zo’n ronde, gewelfde woning is dat het zorgt voor een sterkere constructie, die past. “Het is een oersterke moderne woning, die past in de natuurlijke omgeving van Sint-Maarten. Daarnaast gebruiken we vergeleken met normaal bouwen 50 procent minder beton en 70 procent minder staal.” Dat zorgt voor een CO2-reductie van 60 procent.

Geen liefdadigheid

Toch betekent het niet dat de mannen van Betonballon morgen in het vliegtuig richting Sint-Maarten kunnen stappen. Het is echt aan de drie partijen die op het eiland actief zijn of de startup past bij wat er nodig is. Matchen vraag en aanbod niet, dan gaat StartupDelta zelf op zoek naar bedrijven die het verschil kunnen maken op Sint-Maarten.

Dat hoeven ze overigens niet uit liefdadigheid te doen. Zowel het Rode Kruis als het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben budget hiervoor. “Zij zijn immers onze opdrachtgever”, zegt Lucas. De afgelopen dagen hebben al zo’n vijf startups zich bij StartupDelta gemeld.

Bron: RTL

Artikel delen

2 reacties

  1. Volgens Anne-Wil Lucas zijn het Rode Kruis en het ministerie van Binnenlandse Zaken opdrachtgever voor StartupDelta . Hoe StartupDelta vervolgens de startup projecten gaat financieren is vervolgens de vraag. Investeren in startups is risicovol, het is een manier om geld te verliezen. StartupDelta heeft natuurlijk vernomen dat er een wederopbouw fonds voor St. Maarten komt. ‘Suiker trekt vliegen aan’. Opmerkelijk is dat er gesteld wordt dat de startup Betonballon ronde, gewelfde woningen “ die past in de natuurlijke omgeving van Sint-Maarten” gaat bouwen. Waar komt deze wijsheid vandaan? Opmerkingen met vergelijkbare strekking werden geuit t.a.v. het ziekenhuizen dat Berenschot en Sona op Curaçao bouwen. Echter, dit complexe gebouw (ziekenhuis) is in een 19e eeuws jasje gestoken waarbij totaal geen rekening wordt gehouden met de lokale realiteit, niet met de culturele, niet met medische, noch met de technische. Heeft startup Betonballon onderzocht of hun woning/design aansluit op de lokale wooncultuur, het prachtige klimaat, waarbij bewuste keuzes dienen te worden gemaakt tussen een natuurlijke omgeving en een kunstmatige constructie. De eilanden van het Koninkrijk hebben veel (nare) ervaringen met geld dat beschikbaar wordt gesteld voor initiatieven, die vervolgens via allerlei ‘draaideur constructies’ wordt weggesluisd en er na verloop van tijd niets is om aan te tonen waaraan het geld besteed is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -