27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Grensbewaking, drugs en corona: dit doet defensie op de Antillen

HomeMediaRTL | Grensbewaking, drugs en corona: dit doet defensie op de Antillen
Op de Antillen is het Nederlandse leger de laatste tijd actiever dan normaal.

Twee Nederlandse militairen omgekomen in een helikoptercrash bij Aruba, met dat treurige nieuws werd het land vandaag wakker. Wat doet het Nederlandse leger precies op de Antillen?

Op de Antillen is het Nederlandse leger de laatste tijd actiever dan normaal. Dat komt door het coronavirus. Zo kwam eind april het schip Karel Doorman in het nieuws. Die vertrok toen vanuit Den Helder naar Sint-Maarten. Daar zouden de ziekenhuizen, zo werd gevreesd, totaal overbelast raken. De Karel Doorman zou een deel van de patiënten kunnen helpen.

Hulp voor Cariben: ‘Als het ziekenhuis hier vol is, kan je niet uitwijken’

Karel Doorman weer terug

De medische versterking voor Sint-Maarten bleek uiteindelijk niet nodig. Eind juni kwam de Karel Doorman terug in Nederland. Toch is er nog iets anders waarbij het Nederlandse leger in coronatijd extra helpt op de Antillen: grensbewaking. Ook de helikopter die neerstortte, werd door de Nederlandse marine ingezet voor de lokale, Caribische kustwacht.

De kustwacht draait de laatste maanden op volle toeren. Reden: coronavluchtelingen uit buurland Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land is politiek en economisch volledig ingestort (sinds 2015 zijn al 5 miljoen Venezolanen hun eigen land ontvlucht) en daar komt de corona-uitbraak nu nog bij.

Hoe erg de uitbraak in Venezuela precies is, weten we niet omdat de officiële cijfers onbetrouwbaar lijken. Wel staat vast dat de gezondheidszorg van Venezuela slecht is voorbereid op een pandemie. En de coronamaatregelen worden met geweld gehandhaafd.

Op de Antillen is de angst dat besmette Venezolanen illegaal aan land komen. De Antillen hebben zelf relatief weinig coronagevallen gehad: in totaal net iets meer dan 200 en sinds april komen er niet veel besmettingen meer bij. Aruba ligt op 23 kilometer van de Venezolaanse kust.

De Antillen liggen net uit de kust van Venezuela. Aruba slechts 23 kilometer. De Antillen liggen net uit de kust van Venezuela. Aruba slechts 23 kilometer.
© RTL Nieuws

Militaire spanningen

De militaire aanwezigheid van Nederland riep eerder dit jaar op de Antillen wel wat vragen op. Dat zit zo: de Verenigde Staten willen dat de machthebbers in Venezuela vertrekken. Amerika stuurde extra marine naar het Caribisch gebied voor drugsbestrijding, maar volgens sommige deskundigen wilde de VS hiermee alleen maar de president van Venezuela militair onder druk zetten.

Ook de Nederlandse marine houdt zich in het Caribisch gebied (al langer) bezig met bestrijding van drugstransporten, mensenhandel en wapens. De extra inzet voor het coronavirus kwam net toen er geruchten waren over Amerikaanse militaire acties tegen Venezuela. De premier van Curaçao verzekerde op de radio dat de extra Nederlandse inzet alleen voor de coronacrisis was.
Rellen op Curaçao

Later werden de Nederlandse militairen op Curaçao ingezet tegen rellen en plunderingen. Die braken uit rond demonstraties tegen de huidige regering van Curaçao en de economische malaise op het eiland.

In totaal zijn er zo’n 800 medewerkers van defensie in het Caribisch gebied aanwezig. De inzet van die Nederlandse militairen kan gevoelig liggen: politiek of vanwege het koloniale verleden. Daarom wordt er vaak, zoals bij corona en de rellen, benadrukt dat het op verzoek van de Antillen zelf is.

Bron: RTL | Nieuws

6 reacties

  1. Clapas wat een onvoorstelbare des Clapas’ opmerking weer. Je leest iets, waarvan ik betwijfel of je wel begrijpt wat je leest. De HNH90-helikopter wordt overigens ook in NL gebruikt bij zeemissies en vredesoperaties, etc.
    België gaat tzt over tot vervanging naar de Airbus helicopters maar dit omdat de onderhoudskosten van de HNH erg hoog zijn.
    In ieder geval vind ik het uiterst triest dat iemand ver van zijn eigen land het leven moet laten.

  2. @ericlapas… zoals altijd stuurd Nederland oud materiaal? Wat een onzin en tevens slecht geïnformeerd! De helicopter was slechts 5 jaar oud, net als het OPV schip….het betreft hier absoluut “nieuw materiaal”

  3. Ik mis in het lijstje van wat Defensie doet drugssmokkel en op Mambo liggen.

    Daar bekeken ze de recente rellen in Punda en Otrobanda op hun smartphones met een Amstel Bright in hun hand.

  4. Het baart wel zorgen dat een gevechtshelicopter zomaar neerstort zonder dat maar een schot geschoten is. Zoals altijd stuurt Nederland oud materieel deze kant op.

  5. De inzet van die Nederlandse militairen kan gevoelig liggen: politiek of vanwege het koloniale verleden….ja ja natuurlijk dat hebben we in Nederland ook een tijdje geroepen jegens de Duitsers en zeker direct na 1945. Nu 75 jaar later werken we samen, de jonge Duitse generatie kan immers niets voor het verleden. Zo werken de Nederlandse en Duitse militairen prima samen, hand in hand in plaats van altijd maar weer over het verleden te beginnen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties