28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | Curaçao moet – weer – op zoek naar nieuwe uitbater Isla-raffinaderij

HomeMediaRTL | Curaçao moet - weer - op zoek naar nieuwe uitbater...
Naar nu blijkt is de stekker helemaal uit het overnameproces getrokken | Getty

Op Curaçao zijn de onderhandelingen met de Klesch Group over de overname van de Isla-raffinaderij stopgezet. Eerder deze week had de regering al om opheldering gevraagd over de stand van de zaken.

Naar nu blijkt is de stekker dus helemaal uit het overnameproces getrokken. Sinds eind vorig jaar werd er met de in Zwitserland gevestigde Klesch Group onderhandeld over de overname van de raffinaderij.

Helft van de werknemers ontslagen

Eind 2019 liep na ruim dertig jaar de exploitatie-overeenkomst met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA af. Hoewel er sinds enkele jaren nauwelijks nog werk wordt verricht op de raffinaderij, heeft PdVSA eind 2019 aangegeven een jaar langer de raffinaderij te willen exploiteren.

Maar de overheid koos voor exclusieve onderhandelingen met Klesch en betaalde de werknemers het afgelopen half jaar uit eigen zak. De geplande overname eind juni door Klesch werd door de coronacrisis echter niet gehaald, waarop ongeveer de helft van de 900 werknemers alsnog werd ontslagen.

De Isla-raffinaderij draagt zo’n 10 procent bij aan het bbp van Curaçao. Naast de directe banen, waarvan nu de helft is gesneuveld, zorgt de onderneming indirect voor nog eens een paar duizend werkplekken.

Nog geen coronasteun voor inwoners zwaargetroffen eilanden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

Tegenvaller

Klesch wilde proberen de raffinaderij eind 2020 over te nemen, maar volgens Curaçao gaat dat ook niet meer door.

Een flinke tegenvaller, want onder Klesch hoopte premier Eugene Rhuggenaath de kennis op te doen om in de toekomst eventueel zelf de raffinaderij en alles wat erbij komt kijken te kunnen regelen. “Het volledige proces moeten we nog leren”, zei hij in maart dit jaar.

Tevergeefse onderhandelingen

De Curaçaose regering moet nu dus op zoek naar een nieuwe uitbater of overnamepartner. Eerder is er al tevergeefs onderhandeld met onder meer het Chinese bedrijf Quandon Zhenrong, het Amerikaans-Saudische bedrijf Motiva en het Rotterdamse oliebedrijf Count.

Dat laatste bedrijf liet zich naar eigen zeggen niet afschrikken door een vermeende corruptieaffaire en de chaos in het nabij gelegen Venezuela, waar alle olie vandaan komt die op Curaçao wordt verwerkt. Toch leidden gesprekken tot niets.

Door de internationale handelsblokkade mogen Amerikaanse bedrijven al jaren geen Venezolaanse olie kopen. De productie in de Isla-raffinaderij is daardoor gekelderd. Vorig jaar kreeg de raffinaderij vrijstelling om met de Amerikanen handel te mogen drijven, maar die overeenkomst liep in januari dit jaar af.

Bron: RTL Nieuws

13 reacties

  1. Ja , ja wat nu shonan wat nu .
    Ik ga kijken wat de glazen bol te vertellen heeft .
    De glazen zegt helemaal niks .
    Dus wat nu shonan wat nu .

  2. Curaçao hoeft niet op zoek dat weet die bal vN een Martina ook! Met alle restricties door de US maak je geen enkele kans.
    Dus stoppen met zand in de ogen van vele argeloze burgers te gooien. Niemand is geïnteresseerd in die oude roestbakken die voor miljarden moet worden gesaneerd om aan milieu eisen te voldoen!

  3. Klesch kwam op het eiland kijken en zag de vakbonden tekeer gaan zonder dat er zelfs nog maar één woord was gezegd, men eiste dit en men eiste dat…
    Zag daarna de staat van het geheel, zag beelden van oproerkraaiers van de Isla die dreigden met van alles,. Ik denk niet dat het proces om tot een besluit te komen positief werd beïnvloed door deze schreeuwers.

  4. Na verschillende vergelijkbare stukken gelezen te hebben is me nog steeds niet duidelijk of het contract met klesh (wie heeft het ooit gezien) eenzijdig door onze overheid is stop gezet en of dit mogelijk is zonder een schade claim van klesh te krijgen.
    We zullen het meemaken….

  5. Beste RdK en heer Martina, het zou mooi zijn als de klucht met Klesch tot het verleden behoort. Publicaties maken niet duidelijk of dit een eenzijdige opzegging van de “overeenkomst” is of met wederzijdse instemming.
    Een positief bedoelde opmerking.
    Het is juridisch niet niets een optie/intentie om per 31 december 2020 voor 1 dollar een raffinaderij en opslag bedrijf met een 60 jarige erfpacht over te mogen nemen deze voortijdig te beëindigen.
    Zorg in ieder geval voor een schriftelijke bevestiging van Klesch dat ze hiermee akkoord zijn.
    Mocht het een eenzijdige opzegging van onze kant zijn laat u dan informeren door gespecialiseerde internationale juristen. Klesch zal niet schromen claims in te dienen en hiervoor de best gespecialiseerde internationale juristen in te schakelen. Klesch is o.a. in staat geweest Nederland, met een fabriek in Delfzijl, een poot uit te trekken van een paar honderd miljoen, dus wees op uw hoede.
    Nogmaals, zorg dat het 100% dichtgetimmerd is want Klesch hangt ons land anders aan de hoogste boom. Wacht dan maar tot 31 december.

    RdK, Martina, jullie zitten met je terrein zonder een raffinaderij op goud. Werk een goede ontwikkeling uit in plaats van energie, tijd en geld te stoppen in een berg oud ijzer. Op termijn zal dit veel meer werkgelegenheid opleveren. De gehele olie industrie loopt op zijn laatste benen en er staan al legio raffinaderijen stil die aan alle milieu eisen voldoen. En mocht er al een avonturier te vinden zijn willen we toch niet bekend staan als het vakantie eiland met een van de meest vervuilende raffinaderijen ter wereld. Je zult zeker niemand vinden die voor het opstarten honderden miljoenen gaat investeren om de raffinaderij milieu vriendelijk te maken.
    En willen we ons land echt aan de afgrond brengen dan moeten we zelf olieboer zonder eigen olie worden. Lekker uitgangspunt afhankelijk te zijn van leverancier en afnemer. Wil je links of rechtsom door de mangel.

  6. &Trui
    Corrupt boerenland mag je van mij zeggen ik denk ook dat iedereen het met je eens is!
    ****land gaat mij te ver, gelukkig ben ik zo opgevoed dit soort terminology achterwege te laten. Maar ja!

  7. Wanneer heeft politiek curaçao het nou een keer door, fossilie brandstoffen komen op hun einde. Een raffinaderij is niks meer waard en heeft geen toekomst.
    Waarom is er geen vooruitstrevende visie voor het Isla terrein: een zonnepanelen park, een server park, een IT park, een pretpark.

  8. Zoals ik al meerdere keren had verklaard dat deze verrotte ISLA nooit en te nimmer meer verkocht word als raffi, blijft het ondankbare zakken vullende regerings gespuis het volk in de maling nemen met sprookjes, die al jaren vertelt worden door de tuinkabouter cq liliputter en puttenschepper op zee, wereld wonder Errol Cova. Het is jammer dat Gerrit de Raaf niet aan de macht is denken velen op de crim. Aangezien Gerrit de Raaf dit stuk oud ijzer incl het asfaltmeer allang had verkocht aan de Chino voor het bedrag van fl1,00

  9. Arm Curacao

    Alle politieke partijen hebben hier schuld aan.
    Shame on you !

    Het blik kwam aan het einde van de straat en bleek LEEG.

    Dios spar nos pida baranka den laman.

  10. Op Aruba ligt ook al een raffinaderij te verrotten waarin ook geen hond geinteresseerd in.

    Naar goed Curacaose traditie werd van de raffinaderij misbruik gemaakt door:
    – een leger aan consultants (EY, het nieuwe KPMG, vulde er schaamteloos haar zakken);
    – een leger aan politici: de lolo van Soto Pik Pisas en het opgewarmde oude lijk Liberia Peeters lieten zich schaamteloos verwennen op super de luxe snoepreizen naar China, zelfs de schreeuwende tuinkabouter Terror Cova mocht mee!;
    – een leger aan politieke vriendjes: Wacko Werner Wiels verbraste miljoenen op zijn zoektocht naar een nieuwe uitbater en schaamde zich er zelfs niet voor om zijn bysides bij de raffinaderij op de payroll te zetten.

    Tientallen miljoenen verbrassen met 0,0 resultaat.

    Maar voorwaarden stellen aan financiele hulp uit Nederland mag niet.

    Maar corrupt boevennest zeggen mag niet.

    Maar ****eiland zeggen mag niet.

    Vraag me af en toe nog eens af wat de Chinezen dachten toen de oerlelijke krijsende kabriet Pik Pisas voor hen stond, helemaal uit Curacao overgevlogen terwijl hij nog geen drum olie van een vat wijn kan onderscheiden.

    Ik ben het ermee eens: ****eiland zeggen mag niet.

    Dat is een belediging voor ****.

  11. Wanneer houden we op om aan een dood paard te blijven trekken.Wanneer kijken we naar voren en niet alleen maar naar achteren.Er is veel werk tijdens de afbraak van de raffinaderij en en de opzet van een compleet nieuwe haven.
    Als we dan toch een raffinaderij willen hebben denk dan aan een nieuwe te bouwen bij bullenbaai samen met de opslag die zal voldoen aan de nieuwe milieu eisen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties