26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

RTL | 40.000 euro aan declaraties topambtenaar ‘per ongeluk’ niet gepubliceerd

HomeMediaRTL | 40.000 euro aan declaraties topambtenaar 'per ongeluk' niet gepubliceerd
Hans Leijtens, orkaan Irma wederopbouwer Sint Maarten, Saba en Eustatius | ANP

Topambtenaar Hans Leijtens heeft vorig jaar voor een bedrag van ruim 40.000 euro vliegreizen, treinreizen, overnachtingen en etentjes geboekt. Dat blijkt uit een declaratieoverzicht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ruim een jaar na dato openbaar heeft gemaakt.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de kosten ‘per ongeluk’ niet eerder openbaar waren gemaakt. Normaal gesproken worden de declaraties van bewindspersonen en topambtenaren maandelijks gepubliceerd.

Pas na een reguliere controle van de Auditdienst Rijk, de interne accountant van de overheid, bleek dat de kosten per abuis niet waren gedeeld met de rest van de wereld.

Wederopbouw

Leijtens was directeur-generaal voor de wederopbouw van de Bovenwindse eilanden, nadat die waren getroffen door de verwoestende orkaan Irma op 6 september 2017.

Voor Leijtens de wederopbouw onder zijn hoede kreeg moest hij weg als baas van de Belastingdienst, nadat onder zijn leiding de fiscus een rampjaar achter de rug had, met de volledig ontspoorde vertrekregeling als dieptepunt.

Direct daarna gaf hij leiding aan het opzetten van een ‘integriteitskamer’ op Sint-Maarten. Dat orgaan moet toezien op de integriteit van openbaar bestuur op het Caribisch eiland met speciale aandacht voor vermenging van de onderwereld en de bovenwereld.

Het opzetten lukte Leijtens niet, maar daarna kon hij op het eiland wel direct door als wederopbouw-chef.

Heen en weer…

Vanuit die functie moest hij veel op de eilanden zijn, maar nu blijkt dat hij daar zeker niet permanent verbleef en met grote regelmaat terugvloog naar Nederland. “Uit hoofde van die functie moest hij regelmatig reizen tussen het Caribisch gebied en Nederland”, zegt de woordvoerder.

In 2018 vloog Leijtens zeker zeven keer op en neer van Amsterdam naar de eilanden Sint-Maarten en Curaçao. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, blijkt uit de gepubliceerde stukken. Zo vloog Leijtens op 7 januari van Amsterdam naar Sint-Maarten en op 10 januari, via Atlanta, weer terug voor 2128,52 euro.

…en heen en weer

Nog geen twee weken later stapte Leijtens weer op het vliegtuig van Amsterdam naar Curaçao, om drie dagen later weer terug te vliegen. Kosten van dat retourtje: 4857,56 euro.

Dat heen en weer reizen deed de topambtenaar dus nog zeker vijf keer extra, in een paar maanden tijd. De duurste reis vond plaats begin maart van 2018. Toen ging Leijtens in twee dagen op en neer naar Sint-Maarten voor 4985,37 euro.

Wereldbank

Ook vloog Leijtens nog driemaal naar Washington en terug vanuit Amsterdam. Daarnaast declareerde hij nog voor een paar honderd euro aan verblijfskosten en maaltijden.

De topambtenaar moest in Washington zijn omdat daar de Wereldbank is gevestigd. Het geld dat Nederland beschikbaar had gesteld voor de wederopbouw werd namelijk via de internationale ontwikkelingsbank besteed.

Businessclass

Dat al dat vliegen tienduizenden euro’s heeft gekost, heeft alles te maken met de regels van de overheid voor vliegreizen. Die schrijven namelijk voor dat als een reis langer dan zes uur duurt er in de businessclass gevlogen mag worden.

Het ministerie bevestigt dat er ‘voornamelijk businessclass is gevlogen’, om daaraan toe te voegen dat dat ‘conform de richtlijnen is’.

Overigens komt het totaal van Leijtens in 2018 nog 5112,44 euro hoger uit. Want in juli 2018 werden declaraties voor een vliegreis (Amsterdam – Sint Maarten – Parijs) en een treinreis terug uit Parijs naar Rotterdam wel gewoon geopenbaard zoals dat hoort.

Daarmee heeft Leijtens in totaal – voor zover bekend althans – voor 45.760,51 euro gereisd in 2018.

Bron: RTL Nieuws

9 reacties

  1. ….”Ze hebben het op Curaçao van geen vreemde, Nederland is altijd een goede leermeester geweest”…

    Als ik kijk naar de staat van de wegen, de kwalieit van de zorg en het zwerfvuil dat over het hele eiland ligt, heb ik niet het gevoel dat Nederland onze leermeester is, eerder Haïti of een ander derde wereldland.

  2. Ze hebben het hier op Curaçao niet van een vreemde. Nederland is altijd een goede leermeester geweest.

    Waarom nemen ze alleen de negatieve dingen over?

  3. Voor Leijtens de wederopbouw onder zijn hoede kreeg moest hij weg als baas van de Belastingdienst, nadat onder zijn leiding de fiscus een rampjaar achter de rug had, met de volledig ontspoorde vertrekregeling als dieptepunt.

    Dus een top kandidaat voor deze post..

    West is een afvalbak voor mislukte makamba ambtenaren.

  4. Absurd.

    Mooi die publicatieplicht.

    Kan dat op Curacao ook? Om te beginnen met AlKLM Walle en de 8 naar de verkeersbeurs snoepreizende dansleraren en mislukte huisartsen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties