30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Rosaria licht tipje van de sluier op

HomeNieuwsRosaria licht tipje van de sluier op

Als achttienjarige student in de Amerikaanse staat Iowa, hield Alex Rosaria,de leider van de partij PAIS,zich al veel bezig met de politiek.,,Alles begint in Iowa. De voorselectie voor het presidentschap van de Verenigde Staten begint in Iowa en als student aan de University of Iowa, werden destijds mijnogen voor de politiek geopend”,aldus RosariaNu, jaren later, is Rosaria de medeoprichter en lijsttrekker van de partij PAIS.

In een openhartig gesprek met het Antilliaans Dagblad vertelt Rosaria over zijn politieke verleden, de oprichting van zijn partij, de kandidatenlijst die op 30 augustus zal worden gepresenteerd en licht hij een tipje van de sluier op wat betreft een aantal programmapunten van de partij. Rosaria is sinds zijn studenten periode. altijd betrokken gebleven bij de politiek.

Na zijn studententijd begaf de lijsttrekker voor PAIS zich in de wereldse politiek en werkte hij gedurende zes jaar bij de Verenigde Naties (VN). Bij zijn terugkomst op Curaçao werkte Rosaria nauw samen met Suzy Camelia Römer, die toentertijd de minister- president van de Nederlandse Antillen was, en ook als adviseur met Ersilia de Lannooy.
In 2005 werd Rosaria minister van Economische Zaken en in 2006, bij het veranderen van de regering, werd hij staatssecretaris van Financiën. Rond diezelfde periode sloot Rosaria zich ook aan bij Partido Nashonal di Pueblo (PNP), maar in 2009, na herhaaldelijk het onderwerp te hebben aangekaart, besloot hij de groene partij de rug toe te keren. ,,Ik had het gevoel dat binnen de PNP de ideologie van voornamelijk de oprichter van de partij, Dòktor da Costa Gomez (1907-1966), niet meer werd aangehouden”, aldus de voorman van PAIS.

Dit was in november 2009. Tijdens de verkiezingen van januari 2010 stond Rosaria op geen enkele lijst. In augustus van datzelfde jaar stond hij als lijsttrekker op de door hem en Mike Franco opgerichte partij PAIS.
Franco en Rosaria kenden elkaar uit de politiek. ,,Mike Franco, Eugène Rhuggenaath en ik hebben alle drie onze partij verlaten omdat wij niet tevreden waren over de koers die hier werd gevaren. Franco en ik besloten toen samen iets nieuws te creëren”, aldus Rosaria die vervolgt: ,,Er was alleen maar sprake van old politics. De behoefte aan iets nieuws was duidelijk aanwezig.”

Met de verkiezingen van 19 oktober voor de deur is PAIS druk bezig met het voeren van campagne. Over de partij zegt Rosaria:

,,Voor ik kan zeggen wat PAIS wil bereiken, moet ik twee vragen beantwoorden: hoe willen wij Curaçao in de wereld positioneren en wat voor Curaçaoënaars heb je nodig om tot dit Curaçao te komen?”

Voor PAIS is het duidelijk. Zij willen Curaçaoënaars die in zichzelf geloven, trots zijn op zichzelf en hun afkomst, die zich ‘empowered’ voelen, hun verantwoordelijkheid dragen en niet steeds in de rol van slachtoffer vervallen en roepen dat de slavernij en Nederland de oorzaken van alle ellende zijn.

,,Wij willen sterke Curaçaoënaars die in zichzelf geloven”, vertelt Rosaria. ,,En als je eenmaal over deze Curaçaoënaars beschikt, sta je als land sterk in je schoenen.”
Hoe denkt de PAIS-voorman dan over Helmin Wiels die pleit voor onafhankelijkheid en in de strijd hiernaar constant roept dat wij ons van Nederland moeten distantiëren?

,,Ik houd er niet van om over deze meneer te praten, maar mensen zoals hij kweken, in tegenstelling tot hetgeen ze willen, juist een cultuur die afhankelijk is waarbij waarbij nooit de verantwoordelijkheid wordt genomen voor eigen daden. Op deze manier zul je nimmer onafhankelijkheid bereiken. Onafhankelijkheid betekent niet dat je tegen Nederland aan moet schoppen, maar dat je op eigen benen kunt staan, de verantwoordelijkheid voor je daden moet opeisen, met anderen kunt samenwerken en vooruitgang boekt.”

De partijleider van PAIS heeft de situatie rond Wiels en Lisette van Lamoen-Garmers, de directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), gevolgd en betreurt ook in dit geval de uitspraken van de voorman van Peublo Soberano.

,,Een van de campagnepunten van PAIS is dat wij ons willen gaan concentreren op de criminaliteit, en met name het huiselijk geweld. Wiels maakt met zijn uitspraken deze vorm van criminaliteit populair of geeft hier goedkeuring aan. Precies hetzelfde zien wij in rapvideo’s waarbij gangsters en vuurwapens worden aanbeden. Wiels gebruikt een bepaalde structuur in zijn aanvallen tegen vrouwen en dit is uitermate gevaarlijk”, aldus Rosaria.

Toch zei Rosaria vorige week bij de aanvang van de campagneperiode dat PAIS de samenwerking met geen enkele partij uitsluit.
Hierover zegt de partijleider: , Wij bevinden ons in een democratie. Wij kunnen onmogelijk vanaf dit moment aangeven dat wij weigeren met bepaalde partijen samen te werken. Dat is niet gezond. Maar feit is wel dat PAIS niet met wie dan ook zal werken. Het hangt er allemaal van af hoe zij zich gedragen en met wat voor programma zij komen.”

Over de komende verkiezingen, de kandidatenlijst en het programma voor de campagne, kan Rosaria nog niet veel vertellen.
Op de kandidatenlijst staan bekende namen zoals inmiddels oud-MAN-lid Eugène Cleopa, huisartsen Jerry Semper en Marilyn Moses, oudgedeputeerde voor de PAR en medeoprichter van PAIS Mike Franco en UTS-functionaris Stanley Palm.
Tijdens een eerder gesprek met deze krant zei Rosaria dat geen enkel nummer op de lijst vast staat. ,,Alleen de nummer één is niet discutabel.”
De PAIS-voorman meldde op 30 augustus de definitieve lijst te presenteren en misschien zelfs een paar dagen eerder. ,,De presentatie van de kandidatenlijst zal gepaard gaan met een persconferentie waarbij wij zullen uitwijden over onze programmapunten.”
Speciaal voor deze krant maakte Rosaria alvast drie programmapunten bekend.

In de editie van gisteren werd al bekend gemaakt dat PAIS met een Financial Service Board wil komen. ,,Dit is om een duwtje te geven aan de offshore sector”, vertelt Rosaria.

Een ander belangrijk punt op het programma van PAIS is de ‘verantwoordelijke verhuizing van de raffinaderij’.

Rosaria hierover: ,,De raffinaderij kan simpelweg niet blijven waar hij is. Als besloten wordt dat wij de raffinaderij willen behouden, zal deze weg moeten. Maar de verhuizing zal wel op verantwoorde wijze moeten gebeuren. Een verhuizing houdt niet in dat wij de raffinaderij zullen gaan sluiten en dat een heleboel mensen hun banen zullen verliezen. Hij zal dan slechts ergens anders worden geplaatst, waar hij geen of minder schade aan kan richten.”

Volgens Rosaria zorgt de huidige locatie voor ernstige problemen. ,,Waar de raffinaderij geplaatst is, zorgt zij voor overlast voor mensen, dieren en het milieu. En bovendien is het geen gezicht. Die locatie is een ‘prime spot’ waar je zoveel moois mee kan doen.”

Rosaria zegt vaak zijn ogen te sluiten en te dromen van een groene plaats met veel economische activiteiten, huisvesting en recreatiemogelijkheden. Een plek waar toeristen en lokalen elkaar tegen kunnen komen, met horecagelegenheden.

,,Ik wil daar niet langer langs rijden en die lelijke, vieze, verroeste schoorstenen zien. Als wij door willen gaan met het raffineren van aardolie, zullen wij dit elders moeten doen. En het zal op moderne wijze moeten gebeuren, moeten voldoen aan de eisen van de 21e eeuw en zo min mogelijk schade berokkenen.”

Het derde programmapunt is het bestrijden van de criminaliteit. Hierbij wordt de aandacht gevestigd op drie belangrijke punten:
* huiselijk geweld,
* overvallen en

* inbraken bij woningen en bedrijven.

Als bonus geeft Rosaria een vierde programmapunt prijs: Voor PAIS is het belangrijk om een Sociaal Economisch Planbureau te herinstalleren. ,,Wij houden er op Curaçao niet van om vooruit te denken. Wij hebben hier geen bureau dat vooruit denkt.
Vroeger hadden we al een SEP in de Hoogstraat.
Dat is nu weer nodig; een bureau dat ontwikkelingen bestudeert en onderzoek doet.
En dit alles los van de regering. Politici mogen hier geen invloed hebben.

Voor de verkiezingen van 19 oktober heeft Rosaria een positief gevoel. ,,Wij werken hard naar de verkiezingen toe. Ik denk dat we een goede kans maken, maar we moeten de kaarten in onze hand goed bespelen om een goed resultaat te boeken.
Het volk is op zoek naar een alternatief en dat biedt PAIS.
De Curaçaose bevolking verdient fatsoenlijke regeerders die hoop en rust bieden. Het volk moet de zorgen van de politici niet aan eigen hoofd hebben. Dat is het laatste wat de Curaçaoënaars nodig hebben en dit creëert alleen maar onnodige onrust

Programma:
Samenvatting Actieprogramma PAIS (NL)

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties