26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Rijnmond | Slavenregister Curaçao online: ‘Ik heb het vermoeden dat mijn familiegeschiedenis hier begint’

HomeMediaRijnmond | Slavenregister Curaçao online: 'Ik heb het vermoeden dat mijn familiegeschiedenis...

Dennis Kranenburg

Marvelyne Wiels is blij dat het archief online is

Jarenlang werden op Curaçao mensen als slaaf gehouden en weer doorverkocht. Zij zijn nu online terug te vinden. Op de website van het Nationaal Archief staat sinds maandag het slavenregister van het eiland. Hierin staan zo’n 21.000 mensen die in slavernij leefden tussen 1839 en 1863. Voor veel Curaçaoënaars is het een belangrijke stap in de zoektocht naar het verleden.

“Ik heb het vermoeden dat mijn familiegeschiedenis hier begint”, zegt Datchenko Willems terwijl hij thuis door het slavenregister scrolt. “Voor mij is het belangrijk om te zien waar je vandaan komt. Waren er binnen je familie tot slaaf gemaakten of stam je ervan af?” Willems wil het graag weten. “Ik zeg altijd: iemand die zijn eigen geschiedenis niet kent, is als een boom zonder wortels.”

“Ik ben ontzettend blij”, zegt de Curaçaose Marvelyne Wiels over het online in kunnen zien van het register. “Eindelijk is er ruimte en tijd genomen om informatie te verschaffen, zodat wij kunnen zoeken naar waar wij vandaan komen en wie onze voorouders zijn. Fantastisch.”

“Het is het vullen van leegtes in je leven”

“De voorouders van mijn moeder waren ook slaven. Zowel de ouders van mijn opa als oma waren huisslaven,” zegt Wiels. Door het online register komt het voor haar ineens dichtbij. “Je hoorde de verhalen, maar het is dan onwerkelijk. Je hoort namen, maar kon het niet vastpakken. En nu kan je vanuit het register gaan onderzoeken en stukken terugzien, dan is het ineens dichtbij. Het is het vullen van leegtes in je leven, dat vind ik zo mooi.”

“Een aantal jaar geleden heeft mijn moeder, samen met twee familieleden, een stamboom gemaakt tot vier of vijf generaties terug”, zegt Willems. “Als ik het heb over mijn achternaam Willems, dan was dat de Nederlandse man Hendrik Willems. We zijn gaan zoeken naar waar die naam vandaan komt. Er verscheen dat hij een slaaf had met de naam George. Toen die vrij werd gelaten kreeg hij de achternaam Willems, maar dat moet ik nog verder uit gaan zoeken.”

Tula

Het register is sinds 17 augustus in te zien. Deze datum werd niet zomaar gekozen, want dat is een belangrijke dag voor Curaçao. Op 17 augustus 1795 kwamen de slaven onder leiding van Tula in opstand om te pleiten voor hun vrijheid.

Nog ieder jaar wordt deze opstand herdacht op de ‘Dia di Lucha pa Libertat’, de dag van de vrijheidsstrijd. Dit wordt ook wel de Tula herdenking genoemd. Toch kunnen Wiels en Willems vooralsnog niets vinden in het register over de nationale held van Curaçao.

“Ik ga wel proberen te kijken of er iets in staat. De grote vraag die velen van ons hebben: heeft hij nageslacht gehad? Ik denk van wel. Het was een jonge, viriele man die vast wat zal hebben gedaan”, zegt Wiels lachend. “Of wij erachter zullen komen in mijn tijd weet ik niet, maar ik weet zeker dat hij kinderen heeft achtergelaten en er nazaten zijn van hem.”

Het slavenregister van Curaçao is in te zien via de website van het Nationaal Archief

Bron: Rijnmond

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. @William, Ik zou eerlijk gezegd willen weten welke mensen of stammen mijn voorouders tot slaaf hebben gemaakt en daarna verkocht aan de witmannen. Helaas is daar weinig over te vinden.

    De Ashanti waren grote slavenhouders en slavenhandelaars.

  2. Mijn hemel uit welk gehucht komt obesitas Fraudelien nu weer . Heeft ze zich al die jaren schuilgehouden? Moet ze niet aangepakt worden wegens spilzucht van het geld vAn de belastingbetaler, geen onderzoek? Uiteindelijk aangifte?
    Wat een wijf dit!!

    Overigens is het slavenregister bijzonder interessant, vanuit het Archief was ik al van moeders zijde 2 familienamen tegengekomen en eerder teruggaand tot de 18e eeuw vanuit het Sur Natl Arch.
    Onvoorstelbaar hoe mensen heen en weer getransporteerd werden in die tijd.
    Het is altijd goed te weten waar je vandaan komt, dat geldt ook voor mij met een C moeder en een US vader die oorspronkelijk uit Schotland komt.
    Maar goed life goes on nietwaar?

  3. Marveliene Wiels alias Grace Mugabe popt ook weer op, op het opportune moment om zich te wentelen in de slavenregister kaarten! Kan ze weer klagen hoe slecht de koloniale wezens voor haar familie zijn geweest!

    Maar ze zwijgt in alle toonaarden over haar criminele nepotistische verspilzuchten en beestachtige regiem als minister voor haar personeel..en die van haar broers

    Curaçao huis uitspattingenen Studiefinacieringdebacle en dan nog de hele coalitie in de tang houden en chanteren, want er was weer een familie partij aan de acht die delakens uitdeelde, iedereen danste naar hun pijpen en lag ze geen strobreed in de weg!
    Want: Posities en gunningen mogen geen gevaar lopen..

    en daarom kunnen we niet autonoom zijn
    We zijn ethisch en qua empathie/ verantwoordelijkheid naar het volk nog erg onvolwassen

  4. Dievegge M Wiels heeft toen zij aan de touwtje’s kon trekken in het gouden kassa Huis in Den Haag ook iedereen als slaaf behandeld, de slet is er met miljoenen van het volk van door gegaan en tot op de dag van heden durft er geen mens wat over te zeggen, laat staan dat zij er een dag voor in het gevang gaat waar zij minimaal 6 jaar moet in zitten ??. En nog durft deze YDK slet ( mooier woord voor haar bestaat er niet ) op de foto met praatjes over haar familienaam, een naam waar de straat honden geen brood meer van lusten als zij alleen al het woord meubels a’fl 190.000,00 horen moet men overgeven .

  5. Als het produkt van de afschaffing van de slavernij Fraudelyne Wiels is, hadden we die beter 200 jaar later kunnen afschaffen.

    Wat ik trouwens vaker denk als ik zie wat voor afval we in de Staten hebben zitten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties