WILLEMSTAD — De regering doet er alles aan om de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda (HNO) binnen haar deadline te houden. Als bijvoorbeeld de onderhandelingen met de pandeigenaren aan de Hamelbergweg op niets uitlopen, dan wijkt de overheid uit naar plan B, winkelcentrum Colon, of zelfs plan C en in het ergste geval naar plan D. Dat zegt de minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS).
Advertentie
De partijen zitten nog midden in de onderhandelingsfase.
Daarom wil Whiteman uit strategisch oogpunt daar verder geen uitspraken over doen.
“We zijn met beide groepen actoren bezig. Om het proces niet te beïnvloeden wil ik daar geen uitspraak over doen”, aldus Whiteman vanmorgen.
De regering kondigde eerst aan dat het ziekenhuis op een deel van de Hamelbergweg, de parkeerruimte voor het ziekenhuispersoneel aan de Hamelbergweg en op het stuk terrein aan het begin van dezelfde weg, waar nu onder andere een huisarts gevestigd is, komt.
De onderhandelingen met de pandeigenaren zijn nog gaande.
Eerder zei Whiteman dat het erop lijkt dat enkelen van deze eigenaren van de ene dag op de andere miljonair willen worden.
Om het bouwproject niet in gevaar te brengen is de overheid dus nu ook in gesprek met de eigenaar van winkelcentrum Colon.
Ochtendblad Ultimo Noticia meldde onlangs dat de aankoopsprijs van Colon Shopping Center op 18 miljoen gulden is geraamd.
Volgens minister Whiteman zal het niet lang duren voordat de regering uitvoerig hierop in kan gaan.
“Als de dingen lopen zoals gepland en er geen strubbelingen zijn dan kan de bouw in december starten. Hoofddoel is dat er een nieuw ziekenhuis komt en als de ontwikkelingen vereisen dat we van strategie veranderen, dan doen we dat.”
Het bouwproject, waarvan de prijs in de honderden miljoenen loopt, is belangrijk om de lokale economie een impuls te geven.
Tegen projecttrekker Usona is gezegd dat bouwer Ballast Nedam zoveel mogelijk lokale aannemers moet inzetten.
Ook wil de regering dat werkloze jongeren bij het bouwproject worden betrokken.
De overheid is eventueel bereid om de training van deze jongeren te betalen, zodat ze kunnen worden ingezet.
Het huidige ziekenhuis, het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), zal het nieuwe ziekenhuis beheren.
Om ervoor te zorgen dat het nieuwe ziekenhuis vanuit een gezonde startpositie wordt geëxploiteerd is afgesproken dat de schulden van het Sehos worden gesaneerd. Volgens premier Ivar Asjes gaat het om een schuld van 17 miljoen gulden.
Daarvan is 7 miljoen de openstaande schuld van niet afgedragen loonbelasting en 10 miljoen gulden een voorschot, dat het ziekenhuis in het verleden van de regering heeft gekregen.
De details van het saneringstraject moeten nog worden uitgewerkt.
Deze schuldsanering is volgens Asjes een van de randvoorwaarden om met de ziekenhuisbouw verder te kunnen gaan.