28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Regering komt met concept masterplan voor toekomst Aruba | Antilliaans Dagblad

Het stuk is opgesteld door commissie economisch herstel en innovatie, bestaande uit mensen die zich geheel belangeloos hebben ingezet voor de toekomst van Aruba.

Oranjestad – ,,Ik ben erg trots op het werk van de meer dan 125 mensen die zich hebben ingezet om dit plan voor de toekomst van ons land samen te stellen. Een plan dat erop gericht is ons land stap voor stap uit de crisis te trekken, de weg naar een nieuwe toekomst, waarin Aruba, onze economie en onze autonomie sterker zullen zijn.”

Met overduidelijke trots presenteerde minister-president Evelyn Wever-Croes het lijvige document Reposicionando e Rumbo di Nos Pais. Het masterplan draagt als ondertitel: Een succesvolle overgang naar een nieuw economisch model dat duurzaam, inclusief en veerkrachtig is.

Het stuk is opgesteld door de commissie voor economisch herstel en innovatie, bestaande uit mensen die zich geheel belangeloos hebben ingezet voor de toekomst van Aruba.

Hun taak was een masterplan te ontwikkelen waarin voorstellen staan voor structurele hervormingen en concrete acties. Daarvoor hebben ze gebruikgemaakt van de kennis van lokale experts en de plannen die de afgelopen jaren al ontwikkeld waren.

De komende twee weken krijgen alle belanghebbenden de kans hun commentaar op het plan met de regering te delen, waarna een definitief plan wordt gemaakt. De commissie heeft vijf hoofdthema’s geïdentificeerd, die zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. De hervorming van de arbeidsmarkt en de modernisering van de arbeidswetgeving staat bovenaan. Het wegwerken van de huidige beperkingen in de arbeidswetten zal werkgevers aanmoedigen om werkzoekenden een kans te geven op een baan, zelfs indien er onzekerheid is of die persoon voldoet aan de functie-eisen. Dit schept werkgelegenheid en vergroot de werkzekerheid, vooral voor jongeren.

Flexibilisering van arbeidswetten moet worden bekeken, parallel met de uitlijning van de juridische positie van de werknemers in de publieke sector en de private sector.

Het streven moet zijn om een kleinere, efficiënte overheid te creëren. Aanzienlijke investeringen zijn nodig in opleiding en (her) bijscholing programma’s voor de jeugd om hun inzetbaarheid te vergroten.

Aruba’s economisch herstel vereist een volledige herziening van het belastingstelsel in een vereenvoudigd en eerlijk systeem dat compliance vergroot, de economische lekkage vermindert en het nieuwe economische model ondersteunt.

De beoogde overgang van directe belastingen naar indirecte belastingen, indien correct toegepast, zou ook ondersteuning bieden aan een duurzamer model van openbare financiën.

De versnelling van de e-governmentagenda is een gemeenschappelijke noemer onder de bovengenoemde acties met grote impact en noodzakelijk voor het succes van het masterplan. Het transformeren van de Arubaanse overheid in een hoog presterende en effectieve service- gecentreerd organisatie elimineert de bureaucratische rompslomp.

Het streven is dat burgers naadloos en veilig toegang krijgen tot de digitale overheidsdiensten. Structurele hervormingen en diversificatie van de economie kunnen alleen worden bereikt als er een robuust, modern en transparant regelgevings- en beleidskader is om dit te ondersteunen.

Het aanpakken van het probleem van de wetgeving capaciteit moet een van de eerste acties zijn. Aruba moet proberen technische assistentie van de regering van de Nederland te krijgen voor de meest dringende zaken.

Ondernemers, investeerders en bedrijven zijn niet in staat om optimaal te innoveren door de vele bureaucratische rompslomp. Aanpak daarvan zou de algehele productiviteit verhogen en een betere afstemming op de financiële markten mogelijk maken.

De lange tijd die verstrijkt voor een potentiële investeerder voor het verkrijgen van duidelijkheid over projecten bij de overheid en banken, in combinatie met de conservatieve uitgangspunten, beperkt diversificatie in de zakelijke activiteiten.

De hoge kosten van het doen van zaken geeft grote druk op de haalbaarheid van potentiële investeringsprojecten en vergroot de kwetsbaarheid in een al kleine markt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Ik ben actueel zo’n potentiële investeerder en moet inderdaad financieel veel investeren. Wat betreft de snelheid en duidelijkheid heb ik niets te klagen echter de bereidheid moet van 2 kanten moet komen, zeer zeker in deze tijd en daar haakt en nu net. Flexibiliteit, meedenken, alternatieven en hulp bieden aan een investeerder begin daar eerst eens mee. Je zou verwachten dat de rode loper uitgerold zou worden, niets is minder waar. Als investeerder heb ik het gevoel dat vriendjes politiek hier nog actief is en dat is geen goed gevoel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -