Door: Dick Drayer
De weifelende houding van de Curaçaose overheid zet honderden banen op het spel. Dat stelt Reinoudt Karsdorp, algemeen directeur van de AMFO.
De Antilliaanse Medefinanciering Organisatie ondersteunt maatschappelijke organisaties op Curaçao met behulp van Nederlands subsidiegelden. De organisatie richt zich op armoedebestrijding en financiert projecten die voor de jeugd, ouderen, zieken, gehandicapten, tienermoeders en integrale wijkaanpak. Nederland draagt op Curaçao jaarlijks acht miljoen gulden bij. Daar komt in 2013 een einde aan. Beide landen spraken in het kader van de staatkundige verandering af dat Curaçao de financiering over zou nemen, maar dat lijkt nu allerminst zeker.
Twee miljoen
“Vanwege de beëindiging van de Nederlandse subsidie en de afspraken over de overname door Curaçao heb ik de regering gevraagd dit jaar twee miljoen gulden te stoppen in de medefinanciering. Zie het als een soort overgang naar 2013, wanneer het land de subsidies helemaal overneemt.”
Omdat het hier om extra geld gaat, heeft Karsdorp aan Nederland gevraagd om twee miljoen gulden voor 2012 door te mogen schuiven naar 2013. Curaçao heeft echter nog steeds niet aangegeven of het überhaupt de financiering van acht miljoen gulden voort wil zetten, ondanks de afspraken.
Voortbestaan
Daarmee komt ook het voortbestaan van AMFO in gevaar. “Dat op zich is geen probleem”, zegt Karsdorp. “Als de overheid kiest voor een ander model om lokale Ngo’s te financieren, dan heb ik daar geen bezwaar tegen.”
“We hebben wel een enorme hoeveelheid kennis en ervaring en de structuur om deze gelden verantwoord weg te zetten. Door dat niet te gebruiken loop je de kans het kind met het badwater weg te gooien.”
Werkgelegenheid
Karsdorp maakt zich meer zorgen om de werkgelegenheid die lokale Ngo’s creëren en die zonder medefinanciering door AMFO of welke ander organisatie dan ook, in gevaar komen.
“Met het subsidiegeld uit Nederland zijn direct 107 fulltime en 267 parttime arbeidsplaatsen op Curaçao gemoeid.
Ook Sint Maarten heeft nog niet aangegeven de subsidie in 2013 over te nemen van Nederland. Het totale Nederandse budget van 6,5 miljoen EURO wordt volgens een verdeelsleutel over beide eilanden verspreid. Curaçao krijgt 64 procent en Sint Maarten 36 procent van de gelden. Intotaal zijn daar 214 arbeidsplaatsen fulltime en 533 parttime meegemoeid.
Tot aan de constitutionele veranderingen in 2010 was AMFO actief op alle vijf eilanden van de Nederlandse Antillen.
Doordat de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) per 10-10-2010 bijzondere gemeentes van Nederland zijn geworden is de financiering door AMFO op deze eilanden met ingang van 2011 stopgezet. Lopende projecten worden evenwel volgens de geldende procedures afgerond.
Dat geldt ook voor de projecten op Curaçao en Sint Maarten voor 2013.
Bron: RNW/Carbiana