27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 02:40

Laatste reacties

- Advertentie -

Regeling voor verhuizing militairen Julianadorp

Uit zorg om luchtkwaliteit

Jeanine Hennis-Plasschaert
Jeanine Hennis-Plasschaert


WILLEMSTAD — De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), heeft de Tweede Kamer ingelicht een regeling voor verhuizing van de Nederlandse militairen woonachtig in Julianadorp – op kosten van Defensie – een passende aanpak te achten. Dit laat de Marinewoordvoerster Maartje van der Maas desgevraagd weten en zij voegt daaraan toe dat de regeling voor de militairen met terugwerkende kracht met ingang van 1 november 2013 geldt.

Advertentie

- Advertentie -

Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld, heeft Defensie-minister Hennis-Plasschaert medio maart naar aanleiding van klachten van een aantal Marinepersoneelsleden, gehuisvest in Julianadorp, aangegeven een beroep te doen op de Curaçaose overheid om een onderzoek uit te laten voeren naar de uitstoot van de Islaraffinaderij. De minister achtte dit haar verantwoordelijkheid als werkgever. Tevens gaf ze aan dat in afwachting van het onderzoek verhuizing naar een ander deel van Curaçao tot de mogelijkheden behoorde. Aan die mogelijkheid is inmiddels gehoor gegeven.

Van der Maas licht toe: “De minister gaf toen tevens aan op zoek te zijn naar een passende aanpak in afwachting van een onderzoek.
Deze is nu gevonden, waarbij de militairen die zich zorgen maken over de luchtkwaliteit een beroep kunnen doen op de bovengenoemde regeling, waarbij de verhuiskosten tot een maximaal bedrag van 6000 euro vergoed worden.”

Van der Maas legt uit dat op dit moment 50 militairen met hun gezinnen in Julianadorp gevestigd zijn, waarvan er reeds drie ‘uit zorg zijn verhuisd’ en er inmiddels nog drie hebben aangegeven ook te willen verhuizen.
Van der Maas stelt verder dat na de zomerperiode ‘met de wisseling van de wacht’ er sowieso in totaal 35 militairen met hun gezinnen in Julianadorp zouden overblijven.
Op de vraag of nieuwkomers op het eiland onder het Defensie- personeel zich in de toekomst ook in Julianadorp kunnen vestigen, luidt het antwoord van Van der Maas als volgt:

De militairen worden na aankomst altijd uitvoerig voorgelicht en deze kwestie zal dan ook aan hen kenbaar worden gemaakt.
De heersende zorg zal dus besproken worden, waarop zij zelf een keuze kunnen maken of zij zich wel of niet in Julianadorp wensen te vestigen. Mochten ze daarvoor kiezen, dan kunnen zij vervolgens geen beroep meer doen op deze regeling.”

Binnen de voornoemde regeling vallen de inboedel-transportkosten, opzeggingskosten, mogelijk dubbele huur en de kosten voor het eventueel in moeten schakelen van een tussenpersoon (makelaar) voor het vinden van nieuwe huisvesting.

Het is nog niet duidelijk wanneer en of er een onderzoek naar de luchtkwaliteit komt, dit is aan de overheid van Curaçao.
Aangezien een dergelijk onderzoek duur kan zijn heeft minister Hennis- Plasschaert duidelijk aangegeven steun daarvoor te willen bieden”,
aldus Van der Maas.

- Advertisement -

Hennis-Plasschaert benadrukte in haar brief van 17 maart jongstleden, gericht aan de Tweede Kamer, dat de handhaving van wet- en regelgeving op Curaçao de verantwoordelijkheid is van de autoriteiten hier die daarvoor ook de noodzakelijke bevoegdheden hebben.

Ik zal daarom de lokale autoriteiten verzoeken een dergelijk onderzoek uit te voeren. Daarbij zal ik hun de steun aanbieden van TNO.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -