30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Reforma vertrapt basis van democratie

Pais niet naar presentatie Reforma

PAISWILLEMSTAD — Regeringspartij Pais is niet van plan op de uitnodiging van Gerrit Schotte en Amerigo Thodé (MFK) voor een presentatie over Reforma in te gaan. Dat meldt Pais-voorzitter en Statenvoorzitter Mike Franco.
Zaterdag meldde Schotte nog dat Pais nog niet had bevestigd maar ook nog niet had afgezegd.

- Advertentie -

Advertentie

Ondanks dat Pais-leider Alex Rosaria eerder in de media al had laten weten niets te voelen voor Reforma, zou Franco eventueel wel komen, zo meldde Schotte zaterdag.

Franco laat weten dat ook hij niet gaat.

“Ik ben altijd ‘willing’ om aan te horen wat iets inhoudt voordat ik iets wil goedkeuren of afkeuren, maar ik heb het idee dat het een soort publiciteitsstunt is en daar wil ik geen onderdeel van uitmaken”

, zo meldt hij desgevraagd aan Amigoe.
Hij legt uit dat Pais al vanaf het begin heeft gezegd niets te voelen voor Reforma, maar dat hijzelf als Statenvoorzitter een andere relatie heeft met Statenleden, en daardoor een ‘open kanaal’ heeft met hen.
In die hoedanigheid kwam MFK-Statenlid en -voorzitter Amerigo Thodé ook naar hem toe met het verzoek om te praten over Reforma en hem uit te nodigen voor de presentatie, waar hij dus niet naartoe gaat.

MFK-leider Gerrit Schotte is al enige tijd trekker van de hervormingsbeweging Reforma.
Zaterdag organiseerde hij in en rond de MFK-sede een evenement waarbij belangstellenden hun handtekening konden zetten om hun steun te betuigen aan Reforma.
Desalniettemin is de beweging nog in de oriënterende fase en wil Schotte nog niet veel uitweiden over de precieze plannen.
Wel meldde hij tegen deze krant dat Reforma niet gelieerd is aan MFK en dat hij juist om de tafel wil met zo veel mogelijk andere partijen.
Vandaar ook de presentatie, die begin november plaats zou hebben.

Democratie
Een van de eerder genoemde speerpunten van Reforma is het plan om de wet zodanig te veranderen dat Statenleden hun zetel niet meer kunnen meenemen, maar dat de zetel vervalt aan hun partij als zij opstappen.
Volgens Mike Franco zou dit geen goede zaak zijn.

“Je wilt een wet gaan veranderen die eigenlijk zo in elkaar zit dat democratie wordt gegarandeerd”

, aldus de Statenvoorzitter.

“Het gevolg is dat een kleine minderheid de meerderheid zou kunnen overstemmen.
In het kiesreglement wordt nooit gesproken over partijen maar over leden van de Staten.
Die zweren bij aanstelling dat zij alles zullen doen ‘naar eer en geweten’.
Dat is een essentieel en een heel belangrijk fundamenteel iets.”

Volgens Franco kan namelijk een besluit of een standpunt van een partij indruisen tegen de eer en het geweten van een van hen.
Daarom moet de mogelijkheid behouden blijven om uit de fractie te stappen en de zetel mee te nemen.

“Bij Reforma wordt die basis van de democratie, waarbij een Statenlid naar eer en geweten moet kunnen blijven handelen, vertrapt.”

Hij voegt daar nog aan toe dat, als je zo’n wetswijziging wilt doorvoeren, je uitspraken van de Hoge Raad opzij moet zetten omdat dit Koninkrijksgewijs geregeld is.
Daarbij vraagt Franco zich af waar Schotte mee bezig is, omdat hij zelf nota bene door middel van ‘zetelroof ’ de kans had om in de politiek te komen.

“Hij werd gedeputeerde onder Rignald Lak, die uit de FOL was gestapt en zijn zetel meenam. Toen er in 2007 Eilandsraadsverkiezingen kwamen sloot Schotte zich aan bij de MAN, waarbij hij een groot aantal voorkeursstemmen kreeg.”

Drie jaar later stapte Schotte uit de MAN en richtte hij de MFK op.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
 1. QUOTE “Daarbij vraagt Franco zich af waar Schotte mee bezig is, omdat hij zelf nota bene door middel van ‘zetelroof ’ de kans had om in de politiek te komen.

  “Hij werd gedeputeerde onder Rignald Lak, die uit de FOL was gestapt en zijn zetel meenam. Toen er in 2007 Eilandsraadsverkiezingen kwamen sloot Schotte zich aan bij de MAN, waarbij hij een groot aantal voorkeursstemmen kreeg.” EINDE QUOTE

  Tja gerrit je wil iets verbeteren wat jezelf hebt geflikt. Nu roep je ZETELDIEFSTAL terwijl je zelf die zetel stal. Maar is het stelen?? Denk daar eens goed over na. Weet wat je zegt.

 2. Persoonsgegevens en Reforma

  Al enkele dagen lang worden we dag in dag uit geconfronteerd met heer Schotte en zijn Reforma. Zelfs zeer hoog aangeschreven mensen uit onze gemeenschap scharen zich achter deze man die in het verleden al heel wat zaken op zijn naam heeft gebracht. Maar wat las ik nu? Men moet de naam, adres en cedulanummer inclusief handtekening invullen op een lijst die gecontroleerd wordt door een notaris.

  Erg officieel, maar wat lees je dan verder. Heer Schotte heeft nog niet zijn Reforma ingevuld, er is nog geen plan en zelf weet hij nog niet precies waar het voor staat!
  Dat wil zeggen!
  Dat mensen een blanco volmacht geven, inclusief hun handtekening en persoonsgegevens voor iets wat heer Schotte zelf nog moet invullen. Hij kan met deze gegevens van alles gaan doen.

  Is dat niet een beetje vreemd als men weet dat banken en officiële instanties dag en nacht ploeteren om uw persoonsgegevens veilig te stellen. U tekent hiermee wel een blanco volmacht bij een dubieuze man met een dubieus verhaal!

  Ik kan me niet voorstellen dat mensen met een beetje hersenen en met een beetje scholing blanco volmachten tekenen. Het is hetzelfde als dat je tegen een klant zegt die een lening aan wil vragen, teken hier wij vullen later wel het bedrag en de voorwaarden in!

  Persoonsgegevens inclusief handtekening kunnen nu door deze man te pas en te onpas (ge)misbruikt worden. Hopelijk bent u niet al een van deze slachtoffers die later de verrassing van zijn leven gaat horen/krijgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -