28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Reforma heeft nog geen plan

schotte-reforma260913WILLEMSTAD — De hervormingsbeweging Reforma, die de laatste maanden door MFK-leider Gerrit Schotte onder de aandacht wordt gebracht, heeft nog geen vastomlijnd plan.
Tot nu toe is er alleen nog maar een inventarisatie gedaan van de zaken waarover de burger ontevreden is.
Dat liet Schotte vanochtend desgevraagd weten.

Advertentie

De hervorming van het politiek en bestuurlijk systeem van Curaçao is alleen nog maar de kapstok waaraan Reforma door Schotte is opgehangen.
Aan een plan zal vorm gegeven worden nadat de inventarisatie is afgerond.
De handtekeningen die door Reforma worden ingezameld, geven volgens Schotte ‘vorm’ aan de heersende ontevredenheid over heel veel zaken.
En hoe meer handtekeningen, hoe groter de politieke druk die uitgeoefend kan worden om tot verandering te komen.

“Want je kunt niets zonder een goed werkend bestuurssysteem. Daar valt en staat alles mee.”

Schotte wil in december van dit jaar 50.000 handtekeningen hebben verzameld en daarmee druk uitoefenen op het huidige systeem.
Morgen zal er een Marshe di Firma (handtekeningenmarkt) gehouden worden om, rond en bij de Sede van MFK in Saliña.
Het is de eerste keer dat de beweging Reforma nu ook zichtbaar gekoppeld wordt aan de partij van Schotte.
Voorheen was de boodschap nog gericht op eenieder die het anders wil en sprak Schotte onlangs in het Because Entertainment Center van ‘een verandering teweeg willen brengen die groter is dan politieke verschillen en waar iedereen welkom is om aan bij te dragen’.
Tot nu toe werd in de Reforma-campagne altijd duidelijk aangegeven dat er een onderscheid was tussen Reforma en de politieke beweging MFK.
Maar vanochtend bevestigt Schotte dat Reforma ‘vastzit’ aan MFK.
Schotte liet vanochtend ook weten dat alles een groeiproces is.

“De stappen en beslissingen neem je onderweg.”

Handtekeningen
Aan de handtekeningen die de MFK-leider aan het inzamelen is, kan overigens geen enkel staatkundig of juridisch recht worden ontleend.
Petities of handtekeningenacties en wat een parlement daar mee zou moeten doen, is niet bij wet geregeld.
Dat wil zeggen dat het parlement niet verplicht is om aan een dergelijke actie gehoor te geven.

“Dat weet ik en ook dat is iets dat anders geregeld moet gaan worden.
Maar neem van mij aan: in de politiek trek je je 50.000 handtekeningen die tegen jou zijn aan. Ook al is dat bij wet bij ons nog niet geregeld.”

Authenticiteit
Over het kunnen aantonen dat de handtekeningen ‘echt’ zijn, laat Schotte weten dat een notaris en advocaten zich daarover al gebogen hebben.

“Alles wordt digitaal verwerkt. Op naam, adres, woonplaats en sedula-nummer.
Dubbeltellen kan dus niet.”

Marshe en debat
Tijdens de Marshe di Firma (handtekeningenmarkt), die MFK-leider Gerrit Schotte morgen in Saliña organiseert, staat naast optredens van grote bands en populaire dj’s een serie forumdiscussies gepland.
Tal van bekende persoonlijkheden op het eiland zullen onder leiding van verschillende moderatoren met elkaar in discussie gaan over de noodzaak van hervorming van het politiek en bestuurlijk systeem op het eiland.
De verschillende paneldiscussies gaan vanaf 8 uur van start. Personen die aan de verschillende panels zullen deelnemen zijn onder meer:

 • voormalig politicus en activist Stanley Brown,
 • zakenman en MFK-aanhanger Amparo Dos Santos,
 • ICUCdocent Gilbert Cijntje,
 • Andres Casimiri (bekend van onder meer Green Town),
 • advocaat Anthony Eustatius,
 • MFK-Statenlid Monique Koeyers- Felida,
 • voormalig Sitekvoorzitter Sidney ‘Bicho’ Justiana,
 • voormalig PNP-Statenlid Rufus McWilliam,
 • voorzitter van havenvakbond CBH/ OVP Monique Sint Jago,
 • voormalig Sitek-bestuurslid Max Elstak,
 • MFK-Statenlid Jacinta Scoop-Constancia,
 • zakenman Jorge Sulbaran,
 • oud-minister Carlos Monk,
 • ondernemer en PNP-lid Chris Peterson en
 • advocaat Chester Peterson.

De paneldiscussies zullen worden geleid door de verslaggevers

 • Juni Joseph,
 • Yves Cooper,
 • Dwight Rudolphina,
 • Oswaldo Dulzaides en
 • German Gruber.

De debatten zullen ook te volgen zijn via Radio MAS (99,7 FM) en MAS Plus (88.9FM). De activiteiten van morgen zullen in totaal 19 uur duren.

Ontevredenheid

De mensen willen volgens de inventarisatie van Reforma in de wijken allereerst meer veiligheid. Hoog op de klachtenlijst staan ook de hoge kosten van levensonderhoud en de lage salarissen. “Maar alles valt en staat met een goed functionerende regering en regeringsomgeving. En dat hebben we nu niet”, aldus Schotte

Heuglijk

In januari zal Gerrit Schotte niet alleen een begin maken met een plan voor Reforma, de politiek leider van MFK zal ook een ander begin meemaken: namelijk de geboorte van het eerste kindje van de ex-premier en zijn partner Cicelly van der Dijs. “Ja, het klopt. In januari word ik weer vader.”

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
 1. En zo zal deze pathologisch leugenaar tot aan de verkiezingen toe met allerlij onzin aan komen wapperen om maar bij zijn stemvee in de pitscher te blijven.gezegend zijn wij er mee,helemaal er nu ook nog een stelletje (nu nog patat) vreters aan de pastijtjes mogen gaan proeffen.

 2. Toen hij nog PM was geloofde hij heilig daar nog een paar jaren te zitten. Toen hij verloor en eruit werd geschopt wouden zijn sponsors geld terug zien. nu met hulp van derden (namen wel bekend) komt hij met reforma. Alle macht naar 1 persoon/partij (MFK) hij is leider van die MFK dus alle macht naar hem en niemand die hem nog wat kan doen.
  Geef dit volk BROOD EN SPELEN en ze doen alles wat hij wil.

 3. Waarom schreeuwt Schotte nu voor Reforma en niet toen hij Prime Minister was? Waarom heeft hij als Prime Minister niet naar het volk geluisterd?

  Voor mij is het gewoon raar want mensen roepen al jaren voor verbeteringen en hulp.

 4. Nu weet u ook een aantal namen van degenen die bereid zijn voor eigen gewin Curacao te laten verzuipen. De deelnemers van de panels. Degenen die zich tegenstander zullen noemen van het Schotte-idee spelen op verzoek van Schotte die rol en worden er rijkelijk voor beloond. In de gaten houden die figuren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...