26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 00:11

PBC | Avondklok blijft, wel versoepeling

Persbureau Curacao Een besluit over de avondklok en plachi di dia wordt pas 30 april genomen, maar vanaf morgen mag er wel weer iets meer. Dat zegt demissionair...

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoRdK moet onderhoud BOO uitstellen

RdK moet onderhoud BOO uitstellen

 

Bij gebrek aan reservecapaciteit

WILLEMSTAD — De revisie van de BOO-energiecentrale duurt langer dan Refineria di Kòrsou (RdK)had gepland. Met name de reparaties aan ketel-74 nemen meer tijd in beslag dan voorzien. Zolang de ketel die stoom levert niet op het netwerk aangesloten is, kunnen de overige installaties niet uit de roulatie worden gehaald voor een onderhoudsbeurt. Dat zegt RdK interim-directeur Rudolph Garmes.

De Dienst voor het Stoomwezen heeft vorig jaar al op een revisie van de overige ketelinstallaties aangedrongen, maar zolang er onvoldoende reservecapaciteit is moet RdK de grote onderhoudsbeurten uitstellen.

Volgens Garmes zijn er investeringen nodig om de stokoude installaties weer op hun originele capaciteit te krijgen. Een deel van de installaties is een erfenis van de Shell Raffinaderij.

De voltallige Raad van Commissarissen (RvC) en premier Gerrit Schotte, die belast is met energie, hebben zaterdag een presentatie gekregen van alle investeringen die in de BOO-centrale nodig zijn.

Eind 2012 moet de energiecentrale op volle sterke draaien. Nu levert de BOO ver beneden haar totale capaciteit.

– In januari leverde de BOO tussen de 35 en 38 procent van haar totale capaciteit. RdK reserveerde vorig jaar 65 miljoen dollar om de productiecapaciteit te kunnen verhogen.

Sollicitatie

Garmes ontkent dat er vanwege de vertraging sprake zou zijn van onenigheid tussen hem en de RvC.

Als de RvC en ik met elkaar overhoop lagen, dan zat ik nu niet op kantoor”, zegt Garmes nuchter.

In januari is Garmes voor een half jaar benoemd als interim-directeur, zodat de RvC een transparante sollicitatieprocedure op touw kon zetten. Daarvoor nam Garmes ook al voor een jaar tijdelijk waar, nadat directeur Herbert Mensche met pensioen ging. In januari maakte de regering bekend dat de werving- en selectieprocedure voor een nieuwe directie in mei afgerond moet zijn.

De directie van RdK wordt tweekoppig. Zo komt er een General Services Director en een Industrial Operations Director.

Of Garmes terugkomt is de vraag. Zelf zegt hij dat hij de afgelopen tijd heel hard heeft gewerkt om de BOO uit het slop te halen. “Ik zou heel graag het werk willen continueren”, aldus Garmes.

De BOO heeft een historie van technisch falen, wanbeleid en opstartproblemen. In 2010 lag de olieraffinaderij negen maanden plat vanwege de BOO. In december vorig jaar is de RdK volledig eigenaar van de BOO geworden. De energiecentrale levert water, stroom, stoom en lucht aan de raffinaderij en Aqualectra.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties