27 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 22:40

Laatste reacties

- Advertentie -

RdK moet onderhoud BOO uitstellen

 

Bij gebrek aan reservecapaciteit

WILLEMSTAD — De revisie van de BOO-energiecentrale duurt langer dan Refineria di Kòrsou (RdK)had gepland. Met name de reparaties aan ketel-74 nemen meer tijd in beslag dan voorzien. Zolang de ketel die stoom levert niet op het netwerk aangesloten is, kunnen de overige installaties niet uit de roulatie worden gehaald voor een onderhoudsbeurt. Dat zegt RdK interim-directeur Rudolph Garmes.

De Dienst voor het Stoomwezen heeft vorig jaar al op een revisie van de overige ketelinstallaties aangedrongen, maar zolang er onvoldoende reservecapaciteit is moet RdK de grote onderhoudsbeurten uitstellen.

- Advertentie -

Volgens Garmes zijn er investeringen nodig om de stokoude installaties weer op hun originele capaciteit te krijgen. Een deel van de installaties is een erfenis van de Shell Raffinaderij.

De voltallige Raad van Commissarissen (RvC) en premier Gerrit Schotte, die belast is met energie, hebben zaterdag een presentatie gekregen van alle investeringen die in de BOO-centrale nodig zijn.

Eind 2012 moet de energiecentrale op volle sterke draaien. Nu levert de BOO ver beneden haar totale capaciteit.

– In januari leverde de BOO tussen de 35 en 38 procent van haar totale capaciteit. RdK reserveerde vorig jaar 65 miljoen dollar om de productiecapaciteit te kunnen verhogen.

- Advertisement -

Sollicitatie

Garmes ontkent dat er vanwege de vertraging sprake zou zijn van onenigheid tussen hem en de RvC.

Als de RvC en ik met elkaar overhoop lagen, dan zat ik nu niet op kantoor”, zegt Garmes nuchter.

In januari is Garmes voor een half jaar benoemd als interim-directeur, zodat de RvC een transparante sollicitatieprocedure op touw kon zetten. Daarvoor nam Garmes ook al voor een jaar tijdelijk waar, nadat directeur Herbert Mensche met pensioen ging. In januari maakte de regering bekend dat de werving- en selectieprocedure voor een nieuwe directie in mei afgerond moet zijn.

De directie van RdK wordt tweekoppig. Zo komt er een General Services Director en een Industrial Operations Director.

Of Garmes terugkomt is de vraag. Zelf zegt hij dat hij de afgelopen tijd heel hard heeft gewerkt om de BOO uit het slop te halen. “Ik zou heel graag het werk willen continueren”, aldus Garmes.

De BOO heeft een historie van technisch falen, wanbeleid en opstartproblemen. In 2010 lag de olieraffinaderij negen maanden plat vanwege de BOO. In december vorig jaar is de RdK volledig eigenaar van de BOO geworden. De energiecentrale levert water, stroom, stoom en lucht aan de raffinaderij en Aqualectra.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -