Quote | Opmerkelijk: Premier Mark Rutte haalt multinational binnen met gunstige fiscale afspraken

Martijn Zeven

Ja Mark, lach maar | Getty

In de week dat ‘belastingontwijkers’ als Gregory Elias, Jan Favié en Toine Manders bij de Tweede Kamer moesten komen uitleggen waarom ze bedrijven helpen met belastingontwijking via buitenlandse constructies komt naar buiten dat Mark Rutte zelf multinationals naar Nederland haalt.

Demissionair Premier Mark Rutte is persoonlijk betrokken bij de komst van voormalig Israëlisch staatsbedrijf ICL naar Nederland. De reden: de gunstige fiscale omstandigheden in ons land. Dat blijkt uit documenten die NRC verkregen heeft via een WOB-verzoek.

Toch gek in weken waarin een parlementaire commissie van de Tweede Kamer juist hard op weg is om de onderste stenen boven te krijgen wat belastingontwijking betreft, lijkt regeringsleider Mark Rutte nu zelf een behoorlijke botervloot op zijn hoofd te hebben. Uit de stukken wordt duidelijk dat Rutte de toenmalige topman van ICL Stefan Borgas tijdens een ontbijt in een vijfsterrenhotel nabij Tel Aviv aanbood om voor hem een aantal cruciale afspraken te organiseren, schrijft NRC.

De meest cruciale ontmoeting die Rutte op poten zette was die tussen Borgas en de top van het ministerie van Economische Zaken. Tijdens dat gesprek gaf Borgas aan dat ICL overwoog de cruciale wereldwijde inkoopafdeling naar Nederland te verplaatsen. Maar alleen wanneer de Nederlandse overheid met een fiscale aanbieding zou komen die net zo aantrekkelijk zou zijn als een aanbod dat hij uit Zwitserland had gehad.

Zo geschiede en ICL kwam naar Nederland waar het in Amsterdam zijn Europese hoofdkantoor vestigde. Goede handel van de premier, pijnlijk voor het Tweede Kamer-onderzoek.

Bron: Quote

2 Reacties op “Quote | Opmerkelijk: Premier Mark Rutte haalt multinational binnen met gunstige fiscale afspraken

  1. ericlapas

    Het is makkelijk om linkse politici de schuld van alle ellende in de wereld te geven. Ik denk dat @Lionfish in de waar is met politici van Pueblo Soberano die zeggen links te zijn en intussen rechts hun zakken vullen. Rutte met zijn VVD is net als Ruggenaath en PAR rechts liberaal. Mag ik @Lionfish herinneren aan de SP van Van Raak die een groot deel van hun inkomsten terugstorten in de partij kas en zich niet beschikbaar stellen voor functies als; burgemeester en commissaris van de koningin waar riante salarissen betaald worden.

  2. Hypocriet. De uitkering, huursubsidie, schuldsanering, minima-toeslag, bmw, voedselbank, iphone 7, hennep-plantage, etc. van alle klagende paupers en het riante salaris (en opnieuw bmw) van de linkse politici die hier een probleem mee hebben moet toch ergens van betaald worden? Goed dar Rutte tegen al dit geweld inziet dat er daarvoor geld op de plank moet komen. Beter een beetje dan helemaal niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *