33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:11

Laatste reacties

- Advertentie -

PS, Pais en PNP ondertekenen inspanningsverklaring

WILLEMSTAD — De politiek leiders van de partijen PS, Pais en PNP hebben vanochtend ten kantore van informateur Glenn Camelia een zogenoemde ‘Verklaring van Gezamenlijke Inspanning’ ondertekend. In de verklaring komen de drie partijen overeen dat zij met wederzijds respect en met respect voor de samenleving zich verder zullen inspannen om tot een nieuwe regering voor Curaçao te komen.

PNP-coryfee Maria Liberia-Peters, Pais-leider Alex Rosaria, PNP-voorzitter Marela Jansen-Liberia, PNP-leider Humphrey Davelaar en PS-leider Helmin Wiels na de ondertekening van de Gezamenlijke Verklaring van Inspanning vanochtend.

De drie partijen hebben echter geen meerderheid in de Staten. Met de zetels van de PS (vijf), Pais (vier) en PNP (één) komen zij op tien uit.
Dit is niet voldoende om een meerderheid te behalen in de 21 koppen tellende Staten.
Het is de bedoeling dat nog een partij aanschuift bij deze informatiepoging.
Er zijn nog drie andere fracties in de Staten die nog niet actief bij deze informatiepoging zijn betrokken.
Het gaat om de MFK (vijf zetels) en de MAN (twee zetels), die beide een voorkeur hebben voor voortzetting van de samenwerking met PS en de PAR (vier zetels), die officieel, noch officieus is benaderd voor samenwerking, maar die heeft aangegeven met alle partijen in gesprek te willen gaan.

De ondertekening vond plaats nadat de drie partijen afgelopen zondag voor het eerst inhoudelijk hebben overlegd over een mogelijke samenwerking.
Er is onder meer gesproken over samenwerking in zaken zoals respect, de screeningswetgeving en economische groei.
In een verklaring aan de pers stelt informateur Glenn Camelia dat de drie partijen de verklaring zien als een solide basis om tot een nieuwe meerderheidsregering voor Curaçao te komen.
Zij spreken af dat alle pogingen om tot deze regering te komen via Camelia gekanaliseerd zullen worden.
Dit houdt in dat de informateur in de komende dagen met alle drie de partijen besprekingen zal voeren over wie zij als belangrijkste kandidaat zien om hen aan een meerderheid in de Staten te helpen.
Uiteindelijk zal hieruit een Statenmeerderheid moeten ontstaan die zich in zal zetten voor het herstel van vrede en rust op Curaçao.

- Advertentie -

Ook de PNP ondertekende vanochtend de inspanningsverklaring.
Op de vraag waarom de groene partij ook om de tafel is geschoven met PS-leider Helmin Wiels, op wie zij in de afgelopen periode veel kritiek had, stelt politiek leider Humphrey Davelaar dat Wiels sinds de verkiezingen een nieuwe boodschap verkondigt.

“Hij heeft duidelijk aangegeven voorstander te zijn van een meerjarentraject om tot een onafhankelijk Curaçao te komen, waarbij het laatste woord aan het volk van Curaçao is. Ook heeft hij zich sterk gemaakt voor wederzijds respect op Curaçao en voor een ‘schone’ regering, die bestaat uit integere en capabele mensen.”

 Gedoog

Terwijl de drie partijen die nu overleg voeren maar over tien zetels beschikken, doen sinds vanochtend de wildste geruchten de ronde dat PS, Pais en PNP toch aan een meerderheid van elf Statenzetels geholpen zouden kunnen worden.
In de wandelgangen wordt gesproken van een gedoogcoalitie, waardoor de drie bovengenoemde partijen aan een meerderheid geholpen zouden worden door leden van een van de fracties die vanochtend nog niet om de tafel zaten.
Deze geruchten konden vanochtend niet worden bevestigd.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -