26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Programmamakers ‘Onder Elkaar’: Geen sprake van misleiding

HomeNieuwsProgrammamakers ‘Onder Elkaar’: Geen sprake van misleiding

plukWILLEMSTAD — In een schriftelijke reactie hebben de programmamakers Mildred Roethof en Annegré Bosman van de documentaire serie ‘Onder Elkaar’ desgevraagd aan deze krant laten weten dat zij niet misleidend hebben gehandeld

In aflevering 1 ‘Hollandse Maatjes’ die de NTR vorige week op Nederland 2 uitzond wordt een beeld geschetst van rijke Nederlanders woonachtig op Curaçao.onder elkaar
Een beeld dat tot verontwaardiging en talloze ingezonden brieven heeft geleid, zowel op Curaçao als in Nederland.
Ook heeft een van de deelnemers aan de film, John John Schults, heeft zich publiekelijk van de 25 minuut durende aflevering gedistantieerd, om reden van ‘misleiding’. Schults gaf desgevraagd aan deze krant te kennen niet goed op de hoogte te zijn geweest van de doelstelling en de inhoud van de inmiddels ‘gewraakte’ eerste aflevering van de NTR-serie ‘Onder Elkaar’.

Misleiding
Roethof en Bosman van de productiemaatschappij Pluk Media stellen dat alle betrokkenen op Curaçao die gefilmd zijn voor deze aflevering van te voren op de hoogte waren van de insteek van de documentaire en dat zij allen in de gelegenheid zijn gesteld de aflevering voor uitzending op de Nederlandse televisie te bekijken.

“Alle hoofdpersonen zijn vooraf goed geïnformeerd met betrekking tot de inzet van de serie en hebben hun medewerking na de opnames ook schriftelijk verleend, tevens hebben zij van tevoren de mogelijkheid gehad de aflevering te bekijken en zijn zij allen hierover gebeld en geïnformeerd. Sommigen hebben hier ook van gebruik gemaakt.”

Zo laten Roethof en Bosman weten.

“Ook John John Schults is voor de uitzending gebeld en in de gelegenheid gesteld om de aflevering vóór uitzending te bekijken. Hij gaf echter aan erg druk te zijn en dat hij de uitzending wel op tv zou zien. Overigens kregen wij na de uitzending van twee hoofdpersonen, in tegenstelling tot John John Schults, een positieve reactie.”

Insteek
Over de doelstelling van het programma laten de programmamakers weten dat zij een zo reëel mogelijk beeld van wat zij hebben gefilmd in de periode van zes weken die zij op Curaçao verbleven, hebben willen schetsen.

“De formule van het programma is dat mensen onder elkaar echt en ongestoord zeggen wat ze vinden. Een aantal eerdere door ons gemaakte tv-programma’s hebben ook veel impact veroorzaakt doordat taboes zijn doorbroken en voor het eerst personages op tv over gevoelige onderwerpen hun verhaal hebben gedaan.”

Neger en oerwoud
Over de tekst ‘de neger komt wel uit het oerwoud maar het oerwoud komt nooit uit de neger’ die aan de documentaire is gehangen maar die niemand in de aflevering daadwerkelijk bezigt, laat het duo van Pluk Media weten dat deze tekst een uitspraak was van één van de personages.

Debat
Tot slot laten Roethof en Bosman weten de hoofdpersonages uit de docuserie te bedanken voor hun openheid en eerlijkheid.

“Dat het tv-programma ‘Onder elkaar – Hollandse maatjes’ schijnbaar veel commotie teweeg heeft gebracht op Curaçao bevestigt voor ons dat er nog veel te winnen valt als het gaat over de onderlinge verhoudingen. Wij hopen dat het debat en de discussie daarover zal gaan.”

 Documentaire

Onder Elkaar is een vijfdelige serie van 25 minuten per aflevering gemaakt door Pluk Media voor de NTR, uitgezonden op Nederland 2.

“Het zijn portretten van mensen die vaak in een eigen wereld te midden van anderen leven. Rijke Nederlanders op Curaçao, de Pinkstergemeente in Amsterdam en Almere, de lokale bevolking op Bonaire, de leefwereld van oudere homo’s en Volendammers die geconfronteerd worden met overmatig drugs- en drankgebruik.”

De derde aflevering (komende zaterdag op Nederland 2) over Bonaire duikt in de wereld van de lokale Bonairiaanse Nederlanders.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties