25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Prognose: tekort van 84,3 miljoen in 2012

Op gewone dienst

prognose-downWILLEMSTAD — Volgens de prognose heeft Curaçao over het jaar 2012 een tekort van 84,3 miljoen gulden op de gewone dienst van de overheidsbegroting. Dat heeft het ministerie van Financiën gerapporteerd aan het Cft (College financieel toezicht) in haar financiele maandrapportage over de maand december. In die rapportage zijn ook de verwachte uitkomsten over 2012 opgenomen.

- Advertentie -

Het uiteindelijk tekort is nog niet bekend en is afhankelijk van diverse ontvangsten en lasten die nog verwerkt dienen te worden, zo schrijft het Cft in een brief naar minister Jardim van Financiën, als reactie op de rapportage die zij op 15 februari ontving.

Volgens het Cft zal Curaçao ‘in lijn met de bepalingen van de Rijkswet in een suppletoire begroting moeten aangeven hoe dit tekort in de komende jaren wordt gecompenseerd, teneinde reserves en liquiditeitspositie op peil te houden’.
Deze liquiditeitspositie is over 2012 afgenomen van 320,8 miljoen gulden naar 185,5 miljoen gulden.

“Het tekort van 84,3 miljoen gulden bestaat uit zowel overschrijdingen aan de lastenkant als uit een tekort aan de batenkant.
Voor wat betreft de lastenkant geldt dat de uitgaven aan sociale zekerheid 95 miljoen gulden hoger uitkomen dan begroot in de vastgestelde begroting en 31 miljoen gulden vergeleken met de stand uit de niet-vastgestelde begrotingswijzigingen.
Aangezien de sociale fondsen geen vermogen hebben om op in te kunnen teren, dient de overheid voor dekking van dit tekort te zorgen”

, zo meldt de brief.

Tegenvallend
Het Cft omschrijft dat de ontvangsten met name tegenvallen op het gebied van

  • omzetbelasting (31,1 miljoen gulden lager dan begroot),
  • de ontvangsten uit dividenden (24,1 miljoen gulden lager dan begroot)
  • en de verkoop van goederen en diensten (28,8 miljoen gulden lager dan begroot).

“In de rapportage wordt er rekening mee gehouden dat een deel van deze ontvangsten nog wel zullen plaatsvinden; het Cft vraagt zich af of dit realistisch is en ziet daarentegen risico’s dat het gestelde tekort van 84,3 miljoen gulden hoger kan uitvallen.”

Het Cft wil een nadere onderbouwing van de prognose inzake de ‘andere inkomsten’.
In de ogen van het Cft worden deze hoog ingeschat terwijl niet duidelijk is waar deze ontvangsten vandaan gaan komen.
Ook wil het Cft antwoord op de vraag of de voorgenomen uitgaven ter compensatie van tekorten bij de SVB zijn afgestemd met de SVB, en of onderbouwd kan worden dat de gereserveerde middelen hiervoor toereikend zijn.
Het geraamde resultaat op de gewone dienst verschilt volgens het Cft sterk van hetgeen in de derde uitvoeringsrapportage werd gepresenteerd, aangezien destijds nog werd uitgegaan van een overschot van circa 10 miljoen gulden.
Wel komt het geraamde tekort van 84 miljoen overeen met het tekort over 2012, zoals door Curaçao gepresenteerd in de begroting 2013.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -