26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 08:03

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

ARUBA: Profeteren, Profileren en Profiteren

HomeLandenCuraçaoARUBA: Profeteren, Profileren en Profiteren

kraaien
Profeteren, Profileren en Profiteren

Gaat de premier persoonlijk het Koninkrijk in rechte aanspreken als de Gouverneur de begroting wéér niet tekent. De premier herhaalt elke week hoopvol, maar tevergeefs deze smeekbede in de pers. De begroting is niet aangepast. Er lijkt geen valide grond te zijn voor de Gouverneur om het betwiste document te ondertekenen. In Curaçao ontstond omvangrijke ontsteltenis door het in hechtenis nemen van mogelijke twijfelachtige overheidsgeldschieters en andere maatgevende, bekende persoonlijkheden. Daardoor zal de Nederlandse bereidheid tot het door de vingers zien van verdrietige voorvallen niet bepaald toegenomen zijn. Zelfs niet door het inzetten van nieuwe hongerstakingen (Jamaloodin) het aanroepen van de overledene met behulp van een medium en het opmerkelijk optreden van de advocaten van de verdachten. Met de rechtsstaat lijkt dat weinig van doen te hebben.

Prominenten praktiseren procederen
De premier noch een ander kan het Koninkrijk juridisch aanspreken. Het Koninkrijk heeft geen rechtspersoonlijkheid. Artikel 1 Boek 2 BW geeft een opsomming van publiekrechtelijke rechtspersonen. De Staat is rechtspersoon. De organisatorische verbanden die de staatstaak uitoefenen hebben over het algemeen geen rechtspersoonlijkheid. Het statutaire Koninkrijk der Nederlanden heeft geen privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid, omdat het Koninkrijk geen subject van privaatrechtelijke rechten of verplichtingen kan zijn. Het Koninkrijk heeft geen eigen vermogen. Het Koninkrijk heeft wel publiekrechtelijke rechtspersoonlijkheid. De samenstellende delen van het Koninkrijk: de Staat der Nederlanden en de Caribische Landen zijn publiekrechtelijke rechtspersonen met privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid. Omdat het Koninkrijk geen eigen of afgescheiden vermogen heeft, kan er geen rechtsvordering tegen het Koninkrijk worden ingesteld. Een rechtsvordering zal moeten worden ingesteld tegen één der Landen. Dat is uitgemaakt in het vonnis van het Hof ’s-Gravenhage van 3 februari 1958, NJ 1958, 434, Erven Eman tegen het Koninkrijk der Nederlanden en de Staat der Nederlanden. De procedure werd gevoerd tegen het statutaire Koninkrijk der Nederlanden. Het ging om een hoger beroep in een civielrechtelijke zaak die was aangespannen door de Erven Eman in Aruba vanwege de onteigening van de elektriciteitsconcessies. In staatsrechtelijk opzicht is voor het naleven van volkenrechtelijke verplichtingen de privaatrechtelijke rechtspersoonlijkheid niet vereist. Dat is te vinden in: Statuut voor het Koninkrijk, Nederlandse Staatswetten, Editie Schuurman en Jordens, I-III, Deel III (1988) pp XXII t/m XXV.

Drie zwarte kraaien
Deze informatie heeft de regering ook. Als de premier het Koninkrijk strafrechtelijk wil vervolgen zal hij Nederland moeten aanspreken. Dat lijkt een gebed zonder einde met weinig kans van slagen, gezien de bovenstaande uitspraak over de identieke familie Eman. Slimme vogels weten wat ze doen. Edward Loef, marktstrateeg zegt dat in het Financieele Dagblad van 31 juli 2014. Is het aandeel Aruba op zijn retour en op weg naar een onvoorzienbaar dieptepunt? De leningtrackers zijn zwartgeblakerd en dat zal nog wel even zo blijven zonder contrair denken. De drie zwarte kraaien sloegen allang groot alarm. Deze neerwaartse trend op de obligatiemarkt lijkt naadloos van toepassing op Aruba. Bedoeld wordt het Japanse candlestick patroon in financiële marktgrafieken, dat bekend staat als ‘THREE BLACK CROWS’. De kraai is de boodschapper van slecht nieuws. Zijn de drie zwarte kraaien in het Arubaanse schuldpapier nu de voorbode van een overheidsdeconfiture of is redding nog mogelijk door snelle Jelle? De drie zwarte kraaien voorspelden weinig goeds in het hier en nu en in het hiernamaals. Gelukkig voor ons allen beschikt de regering over een veelgevraagd en mediamiek hoog begaafd medium. Slimme vogels onder de geldschieters en geldvragers letten speciaal op de zwarte kraaien en de helderzienden. Die gaan het goed doen de komende tijd.

©2014 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen ligt het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao als de Auteurs.

6 reacties

 1. @sonny
  opleiding Yrausquin volgens Linkedin:
  Havo en IVA Driebergen( autobusiness) alsmede een (ééndaags?) cursusje “Law” is natuurlijk niet niks als opleiding maar het is totaal ongeschikt om de functie van MinFin uit te oefenen. Dat is moeilijkheden vragen.
  En deze meneer zegt dat het IMF en CFT niets van begrotingen/financiën begrijpen ! Tja,een financieel ongeletterde tegen hoogleraren. Je moet maar lef hebben.
  (Is hier sprake van gevaarlijk nepotisme?).

 2. Zo zie je maar weer. Het “licht” laten schijnen over het niveau van ministers gaat niet altijd foutloos. Dat “ligt” aan het niveau van de ondergetekende.
  Sonny.

 3. @R. de Vos

  Met alle respect, maar het opleidingsniveau van de ministers op Aruba is naar de Curaçaose maatstaven gemeten, beduidend hoger. Ook het morele peil van de Arubaanse politicus licht duidelijk op een hoger niveau. Geen appels met peren vergelijken.

 4. Lijkt een beetje op curacao waar de 2 jaar mulo, licht autistische Jama werd opgevolgd door de universitair afgestuudeerde heer Jardim.
  Wat zou toch de bedoeling van Schotte ,en zijn criminele achterban, geweest zijn om Jama MinFin te maken Laat ons raden. ( in ieder geval mochten erg geen ministers benoemd worden die meer IQ hadden dan Schofte. Ja dan is de spoeling dun EQ was sowieso een punt in je nadeel)..

 5. Voor alle criticasters die proberen het gedrag van Nederland/Plasterk neer
  te sabelen en dat van Aruba/Eman- Yrausquin de hemel in te prijzen hier een qoute (sprekend over de nieuwe MinFin Bermudez):
  “WE HEBBEN VOOR HER EERST IN LANGE TIJD MET EEN MINISTER GESPROKEN DIE WEET WAAR HIJ HET OVER HEEFT !. Dat stelt ons een beetje gerust”. Uitspraak van voorzitter Tromp van de Kamer van Koophandel van Aruba !! Deze uitspraak is in de pers verschenen.Dat kunnen Eman en Yrausquin dus in hun zak steken.
  (Nadat Eman heel snel stopte met zijn zich voor het volk opofferende en edelmoedige “hongerstaking zonodig tot de dood erop volgt” (hij kreeg namelijk honger….) is hij op vakantie gegaan naar de USA ,het volk “ontredderd”(?) achterlatend met een ongetekende begroting 2014.
  Wat een schertsfiguur. Als hij weer eens naar Nederland gaat,wordt hij op
  Schiphol al door de douane uitgelachen! Laat staan op het Binnenhof. En terecht !).

 6. In de onteigening van de Elmar-elektriciteitsconcessies en daarop volgende procedures, waren de erven van John. G. Eman (bankiersfamilie) betrokken.

  Alhoewel dezelfde naam – Eman – heeft dit geen betrekking op de familie van Mike Eman ((AVP-familie)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties