28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

Marit Severijnse Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later...
- Advertisement -spot_img

Politiebonden bezorgd over maatregelen regering

HomeNieuwsPolitiebonden bezorgd over maatregelen regering

Vergadering onder werktijd

WILLEMSTAD — De politiebonden Nationale Algemene Politiebond (NAPB) en Sindikato di Amtenarnan di Polis (SAP) zijn zeer bezorgd over de manier waarop de overheid omgaat met de belangen van de ambtenaren. NAPB constateert dat er voortdurend getracht wordt de vakbonden die deelnemen aan het Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (GOA) voor de gek te houden. De bond wil de overheid waarschuwen dat zij niet meer zullen toestaan dat er een ‘overval’ wordt gepleegd op de ambtenaren. En de SAP organiseert morgen een vergadering onder werktijd om informatie te geven over onder andere het financieel pakket.

De bonden noemen verschillende punten waarop zij hun bezorgdheid baseren. Volgens hen heeft de overheid gelogen over een nieuw belastingsysteem. Er wordt ook melding gemaakt van de verschillende verhogingen die negatief effect hebben op de koopkracht van de ambtenaren. De overheid had eerst beloofd de inkomstenbelasting te verlagen, terwijl de ambtenaren echter vanaf afgelopen maand januari een substantiële verhoging hebben gemerkt op hun salarisslips.

Volgens NAPB-voorzitter Ronaldo Abrahams heeft de bond de toenmalige minister Carlos Monk (PS) om uitleg gevraagd, maar tot op heden hebben ze niets van hem vernomen hierover.

De NAPB wijst ook op de verhoging van de omzetbelasting met 1 procent.

Verder kan de bond niet begrijpen hoe de olieprijs wereldwijd met 40 procent is gedaald terwijl de lokale overheid de brandstofprijs met slechts 10 procent wil verlagen. Maar daarnaast wordt de brandstofprijs ook nog met 5 cent verhoogd ter bevordering van de wijken.

Ook de energieprijs wordt eind deze maand verhoogd en het schijnt dat de ambtenaren ook nog moeten gaan bijdragen aan de realisering van gratis onderwijs.

De bond is voorstander van gratis onderwijs maar zal zeker niet accepteren dat er weer een ‘overval wordt gepleegd op de ambtenaren’, aldus Abrahams.

Er wordt al zeker tussen 40 en 65 procent van hun loon ingehouden voor belastingen. Als de overheid wil blijven verhogen en inhouden moet zij dat vooral doen, maar ze dient er wel rekening mee te houden dat de NAPB dit niet meer zal tolereren. Denk eraan, een gewaarschuwd man telt voor twee”, aldus de voorzitter in een open brief aan de overheid.

Vergadering SAP

Ook de vakbond SAP is niet te spreken over de financiële situatie van de ambtenaren. Om zijn leden (en niet-leden) hierover te informeren, organiseert de bond morgen onder werktijd een informatieochtend.

De vergadering vindt plaats van negen uur tot half twaalf bij het Because Entertainment Center.

Daar zal de bond het over het financieel pakket hebben. Het gaat hier onder andere:

  • om de overuren,

  • het beoordelingssysteem,

  • maar ook de bijdrage aan de basisverzekering.

Tevens zal gesproken worden over de indexering die de overheid in de maand januari op basis van een nog niet-bestaande wet heeft gedaan.

SAP-voorzitter Marco Lacle is zich er verder van bewust dat er nog veel te doen is voor de ambtenaren. Daarom zal hij het morgen ook hebben over de bestuursverkiezingen. Het bestuur van SAP telt nu zeven leden, wat volgens Lacle te weinig is. Verder worden de statuten van de bond besproken. De bond heeft al groen licht gekregen om de informatieochtend te organiseren en de politietop werd geïnstrueerd de agenten de kans te geven om deze bij te wonen.

Net als bij andere bonden, mogen zij morgen komen met hun uniformen aan en met hun patrouillewagens en portofoon”, aldus Lacle.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties