26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Plasterk is voorstander kleurenpieten

plaskerk-2013Den Haag – Van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mogen de Zwarte Pieten bij het Sinterklaasfeest aangevuld worden met regenboogpieten.

Advertentie

- Advertentie -

Ook groene of blauwe Piet, ik denk dat de kinderen daarmee niet minder plezier zouden hebben, aldus de bewindsman in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

,,Als tussen Zwarte Pieten ook een paar andere kleuren rondlopen zou het feest er niet minder van worden.”

Plasterk benadrukte, zoals premier Mark Rutte dat eerder al had gedaan, dat de pietenkwestie geen zaak van de regering is maar van de samenleving.
De meeste Nederlanders denken daar heel anders over. Uit verschillende peilingen blijkt dat 90 procent wil vasthouden aan de oeroude traditie.

Een online ‘pietitie’ op Facebook was na één dag al meer dan 1,5 miljoen keer ‘geliked’.
Meer dan 160.000 bezoekers tekenden de petitie.
Een Tweede Kamerdelegatie die deze week op werkbezoek in New York is hoopt VNfunctionaris Verene Shepherd te spreken te krijgen.
Shepherd is voorzitter van de werkgroep die de bij de VN ingediende klacht onderzoekt dat het Sinterklaasfeest racistisch zou zijn.
Vooruitlopend op het onderzoek noemde zij het fenomeen Zwarte Piet een ‘terugkeer naar de slavernij’.
Delegatielid Madeleine van Toorenburg (CDA), onder meer woordvoerder Koninkrijksrelaties, noemde de uitspraken voorbarig en ‘een beetje bizar’.
Intussen lijkt er voor de media in Nederland – ook de serieuze – op dit moment geen belangrijker onderwerp te bestaan.
Opvallend is de felle toon waarmee voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar verketteren.
Een kleine groep genuanceerden, onder wie de historicus Hans van der Horst, vindt het zorgelijk dat de bereidheid om tenminste naar elkaars argumenten te luisteren in beide kampen afwezig is.
Dat bleek gisteravond nog maar eens tijdens het programma Debat op 2.
De emoties liepen tijdens de uitzending hoog op.

Quinsy GarioOverigens was initiatiefnemer van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’ Quinsy Gario de grote afwezige. Sinds hij persoonlijke bedreigingen heeft ontvangen, mijdt hij de publiciteit.
Op het Malieveld in Den Haag vindt zaterdag een demonstratie plaats voor behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties.
Via Facebook is een oproep gedaan om aan de betoging mee te doen, het liefst verkleed als Zwarte Piet. Den Haag heeft toestemming voor de demonstratie gegeven.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -