
CURAÇAO – De kans bestaat dat Curaçao een van de belangrijkste bezienswaardigheden verliest. De kleurrijke huisjes raken door gebrek aan onderhoud in verval. “Door laksheid van de overheid dreigen de monumentale panden geschrapt te worden van de Unesco-werelderfgoedlijst.” Dat meldt Trouw.
In 1997 werd de binnenstad van Curaçao op de werelderfgoedlijst geplaatst.
Monumentenfonds
Sinds 1992 worden monumentale gebouwen beschermd door het Monumentenfonds. Met subsidie uit Nederland werd het fonds destijds opgericht. Eigenaren konden hierdoor aanspraak maken op financiering in de vorm van subsidie of een lening om restauratie te bekostigen. Tot 2012 zijn er zodoende 180 restauratieprojecten uitgevoerd.
Controle
Het onderhoud is inmiddels jaren geleden uitgevoerd en niet altijd bijgehouden, waardoor de panden opnieuw verloederen. Volgens Dennis Klaus van Fundashon Pro Monumento is er geen controle op het onderhoud. Daardoor dreigt Curaçao zijn positie te verliezen. “Het controleorgaan van de overheid bestaat niet meer. Om echter onderdeel uit te kunnen blijven maken van het werelderfgoed moeten we voldoen aan de voorwaarden. Controles uit laten voeren is daar een van.”
Nederland
Volgens Klaus valt Curaçao voor Unesco nog altijd onder Nederland. Het onderhoud is volgens hem dan ook een Nederlandse aangelegenheid. “Als het moet, stappen we zelf naar Unesco om zo de overheid tot actie te dwingen.”
Onveilig
Door leegstand is het volgens meerdere organisaties ook onveiliger geworden in de binnenstad. “Minister Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning gaf geen gehoor aan een voorstel van de Monumentenraad. Het voorstel dat een jaar geleden werd ingediend betreft onder meer het onteigenen van panden door de overheid als de kosten voor noodherstel niet betaald worden. “Er moet dan wel een monumentenbureau zijn dat dit reguleert”, aldus Klaus.
Wetswijziging
Girvin Eustatia is een van de mensen die een monumentaal pand in Otrobanda heeft laten opknappen. Het huis is sinds 1895 in het bezit van afstammelingen van zijn overgrootvader. Nadat in 2002 het pand leegstond, ging het snel achteruit en werd het omliggend gebied gebruikt als vuilstortplaats. Daarop besloot Eustatia zich te beroepen op een wet die voorschrijft dat een huis wordt toegekend aan degene die het meest verbonden is aan het pand. Eustatia had inmiddels het een en ander laten herstellen en kreeg met toestemming van de nazaten het huis toegewezen, waarna hij het pand volledig restaureerde.
Bron: Versgeperst