29 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 14:56

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoPiraterij nekt tambúzanger

Piraterij nekt tambúzanger

Willemstad – Tambúzanger Sherwin ‘Pincho’ Anita stopt als gevolg van de illegale verkoop van zijn laatste cd, na 35 jaar met het uitbrengen van nieuwe muziekschijfjes.

,,2012 Was een goed jaar voor de piraten die illegaal mijn laatste cd Madam Huhú onder de prijs verkochten en een slecht jaar voor mij”

, zo verklaarde Pincho tegenover deze krant.
Een bekende tipte de zanger dat zijn cd illegaal in Punda op straat werd verkocht voor 5 gulden per stuk.
Officieel kost de cd 25 gulden.

,,Ik ben toen zelf naar Punda gegaan en heb tegenover de Venezolaanse barkjes tien cd’s voor 50 gulden gekocht.”

De zanger heeft bij de verkoop zijn identiteit niet prijsgegeven aan de piraat.

,,Het ging mij erom dat ik met eigen ogen wilde zien dat mijn cd illegaal op straat werd verkocht.”

Op de vraag aan de piraat of hij op korte termijn meer cd’s kon leveren, kreeg de zanger te horen dat hij de volgende dag kon terugkomen voor een nieuwe voorraad. Pincho was onder de indruk dat zijn originele cd zo goed was nagemaakt.

,,De cd was verzegeld, het hoesje was exact hetzelfde, alleen het papier was dunner en de titel van de schijf was met de hand geschreven en niet erop gedrukt.”

De winst die hij doorgaans uit de verkoop van cd’s haalde, benutte Pincho om kinderen en jongeren in de tambútraditie in te wijden.

,,Ik leerde ze onder andere hoe ze een schapenhuid moeten schoonmaken om het later over de tambú (trommel) heen te spannen. Ze leerden ook hoe ze zelf een tambú (trommel) konden maken.”

Pincho heeft dat jarenlang zo gedaan.

,,Mijn laatste cd, Madam Huhú, heeft het heel goed op de radio gedaan. Ik had twee hits met de nummers ‘Takenkabinet’ en ‘No yama mi mas’ (Bel me niet meer).

‘No yama mi mas’ was geïnspireerd op de uitspraken van een gedesillusioneerde Anthony Godett (FOL) vlak na zijn verkiezingsnederlaag vorig jaar oktober.
Normaal gesproken brengt de zanger 200 cd’s met eindejaarstambú’s uit op de markt.
Als dat aantal is verkocht, zijn de productiekosten gedekt.
De winst van de extra exemplaren die gedrukt worden, gebruikt hij voor het jongerenproject.

,,Op 27 december zat ik nog met een deel van de eerste lichting. Als ik aan mensen vroeg of ze mijn cd wilden kopen, kreeg ik steevast te horen dat ze het al elders hadden gekocht.”

Nu hij besloten heeft om geen cd’s meer op de markt te brengen, hoopt Pincho dat hij sponsoren vindt om zijn werk met jongeren voort te zetten.

,,Ik ga binnenkort wat instanties aanschrijven.”

Het uitbrengen van cd’s is weliswaar gestopt, maar Pincho gaat gewoon door met het schrijven van tambúnummers.

,,Voortaan kunnen mensen mijn nummers live horen als ik ergens optreed. Maar de cd’s breng ik niet meer uit. Als ik daarmee doorga betekent het dat ik mijn eigen financiële gat graaf.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties