Pinedo strijdt voor rechten patiënt

Pinedo is gespecialiseerd in de ziekte kanker en zet zich al jaren in voor de strijd tegen kanker.  FOTO ARCHIEF

Pinedo is gespecialiseerd in de ziekte kanker en zet zich al jaren in voor de strijd tegen kanker.
FOTO ARCHIEF


Willemstad/Straatsburg – De ‘European Cancer Patient’s Bill of Rights’ is op Wereldkankerdag, 4 februari, gelanceerd in het Europees Parlement in Straatsburg. Het initiatief werd aangedragen door een unieke groep van patiëntenbelangenverenigingen, bewindslieden in de gezondheidszorg en leden van het Europees Parlement tegen kanker. Onder hen onder anderen de Curaçaose oncoloog professor Herbert ‘Bob’ Pinedo.

Advertentie

Pinedo is gespecialiseerd in de ziekte kanker en zet zich al jaren in voor de strijd tegen kanker.
Zijn wetenschappelijk werk ligt met name op het gebied van het werkingsmechanisme van antikankermiddelen.
Ook is hij op Curaçao de medeoprichter en voorzitter van Fundashon Prevenshon.
Het initiatief dat onlangs is aangedragen in Straatsburg is een resultaat van ruim twee jaar werk en wijdverbreide betrokkenheid. Deze ‘call-to-action’ om de huidige forse belangenverschillen voor Europese kankerpatiënten te bespreken wordt geleid door het European Cancer Concord (ECC).
Een van de sprekers bij de lancering in Straatsburg was Tonio Borg, Eurocommissaris voor Gezondheid.

,,De toenemende druk van kanker zal niet alleen patiënten en hun familie beïnvloeden, maar zal ook een belangrijke issue voor gezondheidszorgsystemen en de toekomstige economische concurrentiepositie van Europa worden”, aldus professor Patrick Johnston,

covoorzitter van de ECC en Dean of Medicine, Dentistry and Biomedical Sciences aan Queen’s University in Belfast, Verenigd Koninkrijk.

,,We zijn trots dat deze ‘Bill of Rights’ gebaseerd is op de input van oncologie en patiëntenbelangen- leiders uit zeventien Europese landen en daarmee meer dan 1.000 nationale organisaties en miljoenen kankerpatiënten en -overlevers in Europa vertegenwoordig”

, voegde professor Mark Lawler, ECC projectleider van Queen’s University Belfast toe.
In Europa werden in 2012 3,45 miljoen mensen gediagnosticeerd met kanker, 1,75 miljoen mensen overleden aan kanker.
Dit betekent dat iedere minuut 3 mensen overleden aan deze dodelijke ziekte.
De exponentiële veroudering van de bevolking betekent dat, tenzij effectieve preventie- en behandelingsmethoden worden opgezet, er iedere 10 seconden iemand aan kanker zal overlijden.
Aan de basis van de European Cancer Patient’s Bill of Rights liggen drie beginselen waarin de patiënt centraal staat:

Artikel 1: Het recht van iedere Europese burger om de meest juiste informatie te ontvangen en proactief betrokken te zijn bij zijn/haar zorg.

Artikel 2: Het recht van iedere Europese burger om optimaal en bijtijds toegang te krijgen tot de juiste gespecialiseerde zorg, ondersteund door onderzoek en innovatie.

Artikel 3: Het recht van iedere Europese burger om zorg te ontvangen in gezondheidssystemen met uitzicht op verbeterde uitkomsten, revalidatie, de best mogelijke levenskwaliteit en betaalbare gezondheidszorg.

De lancering van de Bill of Rights in het Europees Parlement tijdens Wereldkankerdag toont de wens van de groep om aandacht te vestigen op de ongelijke aard van kankerzorg in Europa, om politieke vertegenwoordigers te betrekken en beïnvloeden en meest belangrijk: om iedere Europese burger de kans te geven de Bill of Rights te gebruiken als katalysator voor het bereiken van effectieve verandering in de kankerzorg zoals die in zijn/haar eigen land of regio geleverd wordt.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *