
Over donaties vanuit het buitenland hoeft geen invoerbelasting meer te worden betaald. Dat is een feit met het aannemen van de gewijzigde Landsverordening tarief van invoerrechten door de Staten. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad.
Volgens de regering is de vrijstelling van invoerrechten op donaties ‘zeer wenselijk’ om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren net als de sportbeoefening, armoede te bestrijden en bepaalde zorginstellingen te steunen.
In de praktijk worden al jaren vrijstellingen verzocht voor donaties maar de regel was dat er altijd invoerrechten moesten worden betaald. Gevolg was staat in de Memorie van Toelichting bij de Landsverordening dat donaties werden geweigerd of in bewaring werden genomen. Dit kost de douane opslagruimte.
Nu wordt beredeneerd dat dit meer kost dan het vrijstellen van de invoerrechten.
Bron: ParadiseFM
Als het een werkelijk goed doel is en de ontvangende instantie absoluut niet over enige inkomstenbron beschikt kan een vrijstelling van invoerrechten nuttig zijn.
Het komt helaas te vaak voor dat allerlei goed bedoelde acties onzinnig zijn. Afgedankte spullen worden – met dure transportkosten – naar Curaçao verzonden. Het zou nuttiger zijn de afgedankte spullen plaatselijk te verkopen. Met de opbrengst van de verkochte spullen + de bespaarde transportkosten kan dan de hulpbehoevende instantie zelf een keuze maken hóe het geld te gebruiken.
Schoolklassen met nieuwe tafeltjes en stoeltjes in één kleur en van hetzelfde design, daar kun je trots op zitten en aan leren. De middenstander verdient dan ook wat. Klaslokalen met afgedankte tafels en stoelen, dáár wil je toch niet op zitten. Hetzelfde met de afgedankte rollators en rolstoelen. Voor de kosten van transport en reparatie, koop je op Curaçao ook nieuwe exemplaren.
Een afgedankt meubelstuk of een walker weggeven, kan iedereen. Geld geven en de spullen plaatselijk op Curaçao gaan kopen. Dat bespaart de middenstander van valse concurrentie.
Laat die brave schenkers van afgedankte spullen hun portemonnaie maar weggeven. Dat zet zoden aan de dijk. Maar ja dan blijft bij hun thuis de schuur volstaan met rotzooi.
eindelijk het werd tijd.
belachelijk als je invoerrechten moet betalen voor goede doelen.