26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Personeel Taamskliniek staakt

HomeMediaPersoneel Taamskliniek staakt
taams kliniek
Coromoto Maria, de voorzitter van de CVB, sprak vanochtend vroeg de werknemers van de Taamskliniek toe.

WILLEMSTAD — Het grootste deel van het personeel van de Taamskliniek heeft vanochtend het werk neergelegd nadat duidelijk was geworden dat zij de maand augustus niet uitbetaald zullen krijgen. De kliniek draait sinds vanochtend met een minimale bezetting voor de patiënten die niet zonder zorg kunnen.

De maat was vol voor het personeel dat het werk neerlegde om buiten voor de kliniek door Coromoto Maria, de voorzitter van de vakbond voor personeel van verplegende en verzorgende instellingen (CBV), te worden toegesproken.

De bond schaarde zich gisteren al achter de 178 werknemers die hun salaris van deze maand niet zullen ontvangen. In de brief die de CBV gisteren namens de werknemers liet uitgaan aan Earl Esseboom, de directeur van de Taamskliniek, laat de bond weten dat er gestaakt zal worden totdat de salarissen zijn betaald. Ook riep de CBV de directie op voor een dringend gesprek.

Na dit gesprek dat vanochtend met de directie plaatsvond, werd duidelijk dat de uitbetaling van de lonen niet meer kan plaatsvinden omdat de kliniek daar geen middelen meer voor heeft.

Maria heeft vervolgens besloten de zaak voor te leggen aan de ministerraad opdat die woensdag een beslissing kan nemen over hoe het nu verder moet met de Taamskliniek en met de salarissen van de personeelsleden.

De directie van de Taamskliniek liet vorige week weten niet meer verder te kunnen aangezien het krediet bij de bank is geparkeerd en er geen liquide middelen meer beschikbaar zijn. De belangrijkste reden is volgens de directie het uitblijven van de tariefaanpassingen door de overheid. Een discussie waar de Taamskliniek al sinds 2001 mee bezig is en die nu door het uitblijven ervan uiteindelijk tot de situatie heeft geleid waarin de kliniek nu verkeert.

“We hebben erop vertrouwd dat de tariefaanpassingen zouden komen toen wij de Taamskliniek in 2009 overnamen. Op basis van dat vertrouwen hebben ook onze toeleveranciers en de bank gehandeld en ons de ruimte gegeven. We zijn nu vijf jaar verder en de bodem is nu bereikt”, zo liet Esseboom vorige week weten.

En zo herhaalde hij ook vandaag in een brief aan de medewerkers:

“Jammer dat het zover heeft moeten komen. Maar wij gaan ervan uit dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt naar de kliniek toe zodat de kliniek weer haar verantwoordelijkheid kan nemen naar de medewerkers toe, in die zin dat de overheid overgaat tot tarieven die bedrijfseconomisch verantwoord zijn en de toekomst van de kliniek schriftelijk vastlegt.”

Ook sprak Esseboom de hoop uit dat deze erkende staking ervoor zal zorgen dat de gedupeerde personeelsleden ‘via de stakingskas van de vakbond hopelijk enige verlichting zullen krijgen voor de financiële nood waarin zij nu verkeren’ en dat ‘directie en staf met eenieder meeleven en daar waar nodig is en mogelijk altijd hulp zullen bieden’.


Managemen
t

Volgens vakbondsvrouw Maria ligt de zaak echter toch iets genuanceerder dan alleen maar bij te lage tarieven. “Dat is waar de directie zich op beroept in verband met de financiële nood die er nu is. Maar hoe kan het zijn dat de kliniek altijd heeft gedraaid, en nu sinds hij in handen is van anderen, in vijf jaar tijd hier eindigt.

Er zal toch ook naar de manier van managen gekeken moeten worden. Hopelijk geeft de ministerraad hier antwoord op want er moet een besluit komen. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst van de Taamskliniek.”


Tarieve
n

De tarievendiscussie waaraan directeur Esseboom en Maria refereren, betreffen de tarieven die in rekening worden gebracht voor medische handelingen. Die tarieven zijn verschillend bij een opname/behandeling in de Taamskliniek, het Advent Ziekenhuis en het Sehos.

Volgens Esseboom heeft dat te maken met onder andere de overheadkosten. “Een behandeling in het Sehos is daarom doorgaans duurder waardoor er een hoger tarief in rekening wordt gebracht. Ondertussen zijn de vergoedingen voor behandelingen en de daarbij benodigde materialen al jaren niet aangepast aan de werkelijkheid.

Daarnaast is het de bedoeling dat wanneer het nieuwe ziekenhuis er is, het Advent en de Taamskliniek satellietvestigingen worden van dat nieuwe ziekenhuis waarbij meer gebruikgemaakt zal worden van elkaars faciliteiten zoals bijvoorbeeld operatiekamers. Een standaardtarief voor opnames/behandelingen zou dan kunnen gaan gelden. In het geval van de Taamskliniek lijkt die verandering nu niet op tijd te komen.”

Bron: Amigoe

 

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties