PBC | Verhoudingen Koninkrijk scheef

Douwe Jan Elzinga

Douwe Jan Elzinga

WILLEMSTAD – Curacao, Sint Maarten en Aruba zouden als zelfstandig land binnen het Koninkrijk zelf de touwtjes in handen moeten hebben. Maar in de praktijk blijkt daar niks van waar te zijn, zegt hoogleraar Douwe Jan Elzinga.

Hij stelt vandaag dat Den Haag nog steeds alles te vertellen heeft, en dat men zelf lak heeft aan de normen die worden gesteld aan de Caribische delen van het Koninkrijk.

Ook zegt hij het opmerkelijk te vinden dat Nederland kan ingrijpen als er iets misgaat op de eilanden, terwijl dit andersom niet mogelijk is. Elzinga voorziet dan ook het einde van een “gemankeerd Statuut”.

Bron: Persbureau Curacao

Een Reactie op “PBC | Verhoudingen Koninkrijk scheef

  1. Renée van Aller

    Het was altijd de bedoeling dat verhoudingen scheef waren. Dat is de koloniale erfenis. Het uitgevonden statutaire deficit waarover jarenlang vrijblijvend gediscussieerd kan worden, kan die scheve verhoudingen niet oplossen. Wel kunnen er boekenplanken vol over worden volgeschreven en kan er af en toe een promovendus over struikelen. Ons advies? Gewoon in de praktijk beginnen met problemen oplossen. Het zou al veel schelen als Nederlandse burgers op de eilanden ook een DigiD zouden kunnen aanvragen. Waarom kan dat overal ter wereld maar niet in het Koninkrijk buiten Nederland? Is dat logisch? Neen, helemaal niet menen wij. Zit de Nederlandse Vertegenwoordiging op de eilanden daar als windowdressing? Blijkbaar. Of worden die binnenkort ook opgeheven wegens digitalisering en kostenbesparingen? Kan het IPKO ook wel weg evenals de Gevolmachtigde ministers. Dienstverlening? Daar heeft de Nederlandse regering niets mee. Dat past niet in de participatiemaatschappij. Daar is iedereen verantwoordelijk voor zichzelf. Behalve onze (Koninkrijks)regering die zijn nergens verantwoordelijk voor. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *