
AMSTERDAM – Sint Maarten doet niet meer mee in een groot opinieonderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde onder bewoners van de zes Caribische rijksdelen.
Het vermoeden bestaat dat de enquêteurs op grote schaal hebben gefraudeerd.
Eind 2015 is zowel op de drie bijzondere ‘gemeenten’ Bonaire, Sint Eustatius en Saba als in de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten inwoners naar hun mening gevraagd over de politieke situatie op hun eiland. Maar volgens de begeleiders van het onderzoek heeft van de enquêteurs op Sint Maarten slechts een kleine minderheid níet gefraudeerd. ‘De respons op Sint Maarten was onwaarschijnlijk hoog, 90 procent. Op de andere eilanden was dat heel anders, ongeveer 70 procent’, liet onderzoeker Wouter Veenendaal in een interview met Caribisch Netwerk weten.
Het werk op Sint Maarten overdoen heeft geen zin, omdat de peilingen op alle eilanden tegelijk gehouden moesten worden. Het KITLV gaat nu bewijzen verzamelen om over de vermeende fraude te publiceren. De onderzoeksresultaten van de andere Bovenwindse eilanden worden wel bekendgemaakt.
Het onderzoek moet een antwoord geven op de vraag, hoe de culturele verschillen tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland overbrugd kunnen worden. Het is bijna twintig jaar geleden dat wetenschappers op de eilanden een serieus opinieonderzoek hebben gedaan.
Bron: Persbureau Curacao
@Het vermoeden bestaat dat de enquêteurs op grote schaal hebben gefraudeerd.
Zijn fraude en corruptie inmiddels zodanig deel van onze cultuur geworden, dat zelfs op dit niveau sprake is van fraude??