28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 12:59

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Rijkswet COHO op drie punten gewijzigd

Persbureau Curacao

Pensioenleeftijdverhoging en mogelijkheden tot versterking van het ondernemersklimaat | Persbureau Curacao

De concept Rijkswet waarmee het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) wordt opgericht is na onderhandeling met Curaçao op drie belangrijke punten gewijzigd. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops heeft in antwoorden op vragen van de vaste Kamercommissie van Koninkrijkszaken.

Allereerst is het vanaf het begin van de onderhandelingen geldende uitgangspunt dat het COHO geen landsbevoegdheden kan overnemen in de wet vastgelegd.

- Advertentie -

Daarnaast is toegevoegd aan het voorstel dat ten minste een van de drie leden van het COHO aantoonbare affiniteit met het Caribisch deel van het Koninkrijk moet hebben, om zo de representativiteit van het COHO te waarborgen.

Tot slot is in het voorstel opgenomen dat de rijkswet na drie jaar wordt geëvalueerd door een onafhankelijke commissie bestaande uit leden waar Curaçao deels mee moet instemmen.

Draagvlak

De concept Rijkswet waarmee het COHO wordt opgericht, ligt momenteel voor bij de Raad van State van het Koninkrijk voor advisering. Aan de besluitvorming om het voorstel naar de Raad van State te versturen zijn intensieve gesprekken voorafgegaan met Aruba en Curaçao.

- Advertisement -

Die gesprekken stonden in het teken van het verkrijgen van draagvlak voor het voorstel. Staatsecretaris Knops zal later reageren op het advies van de Raad van State van het Koninkrijk.

Na dit advies zal het wetsvoorstel, conform de gebruikelijke procedure, inclusief het nader rapport worden aangeboden aan de Tweede Kamer ter behandeling. Pas dan zal de staatsecretaris inhoudelijke gesprekken met de Kamer over dit onderwerp voeren.

Landspakketten

Wat het landspakket betreft is de grootste wijziging de voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd. Verhoging van de pensioenleeftijd is belangrijk voor de duurzame houdbaarheid van het stelsel, volgens Knops.

“Maar Curaçao heeft de leeftijd in 2013 in één keer verhoogd van 60 naar 65 jaar. De pensioenleeftijd wordt in het landspakket verhoogd naar 66 jaar met de notie dat, wanneer uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat een verhoging naar 67 in 2025 niet haalbaar is, alternatieve voorstellen met hetzelfde budgettaire effect worden gepresenteerd door Curaçao”, aldus Knops.

Daarnaast is gesproken over mogelijkheden tot versterking van het ondernemersklimaat. Feitelijk was dit een voortzetting van de gesprekken die al gevoerd werden onder het Groeiakkoord.

De economie van Curaçao kende ook voor de coronacrisis al een forse krimp. Het is belangrijk voor het land dat in de kern gezonde bedrijven behouden kunnen blijven. Daarom was in het Groeiakkoord een verkenning voorzien naar mogelijkheden om garantie instrumentarium voor in de kern gezonde bedrijven te ontwikkelen.

Gesprekken hierover waren al opgestart en zijn nu gecontinueerd. Dit heeft ertoe geleid dat Nederland bereid is om de haalbaarheid om een dergelijk instrument voor Curaçao te onderzoeken en een bedrag van maximaal 20 miljoen euro hiervoor beschikbaar te stellen”, aldus Knops.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. @bong, Knops, neem lekker een glaasje wijn met nieuw jaar aangeboden door mijn zoons en dochter uit blaricum en Almere en ook uit curacrim van h s d v r 1951 Abraham Mossel, Masseltof voor het nieuwe jaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -