PBC | Ook in 2021 voedselhulp uit Nederland voor Curaçao

Persbureau Curacao

Voedselhulp | Persbureau Curacao

Vijftien tot twintig procent van de bevolking op Curaçao is afhankelijk van voedselsteun. De Nederlandse regering heeft in 2020 voor de korte termijn 41,2 miljoen euro vrijgemaakt om voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten in voedselhulp te voorzien.

Onder coördinatie van het Rode Kruis worden op Curaçao ongeveer 22.000 mensen voorzien van voedselhulp.

Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops heeft in antwoorden op vragen van de vaste Kamercommissie van Koninkrijkszaken.

Er wordt op dit moment onderzocht hoe hoog de noden naar verwachting in 2021 zullen zijn en op welke wijze de Nederlandse regering daaraan kan bijdragen.

Dit geldt ook voor de mensen die geen recht hebben op het sociale zekerheidsstelsel omdat ze werkzaam zijn in de informele economie. Dit element is onderdeel van het landspakket Curaçao dat onderdeel is van het pakket aan steunmaatregelen voor de lang termijn..

Landspakket Curaçao

Met de maatregelen uit dat landspakket wordt toegewerkt naar een sterkere economie, met onder andere als doel om de werkgelegenheid een impuls te geven en de bevolking in staat te stellen in eigen levensonderhoud te voorzien.

Daarnaast wordt gekeken naar de werking van de arbeidsmarkt, het stelsel van sociale zekerheid en het sociaal vangnet. De precieze uitwerking hiervan in incidentele en structurele initiatieven vergt nader onderzoek, schrijft Knops.

Momenteel vinden gesprekken plaats met Curaçao over prioritering van de maatregelen en fasering in de tijd om tot een gedegen, realistische, uitwerking te kunnen komen.

Armoede

Het is voor Curaçao en Nederland nog niet duidelijk welke bevolkingsgroepen last in grote armoede op Curaçao leven. Neder;land zegt daar eerst onderzoek naar te willen doen.

In het landspakket zitten maatregelen die moeten zorgen dat het voor ondernemers aantrekkelijker wordt om mensen in dienst te nemen. Tegelijkertijd moet gewerkt worden aan een solide doch activerend sociaal vangnet voor diegenen die hun baan verloren hebben. Daarnaast wordt met de doorlichting van het fiscale stelsel en in het bijzonder de inkomstenbelasting gekeken naar manieren waarop de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen en de inkomensverdeling evenwichtiger verdeeld kan worden.

Bron: Persbureau Curacao

12 Reacties op “PBC | Ook in 2021 voedselhulp uit Nederland voor Curaçao

 1. Zoveel armoede op de eilanden maar de hoge heren verdienen een vermogen.
  Yamil Lasten verdiend ong 1 miljoen..
  Menki Rojer, Amparo Charles Cooper Thode etc lijken niet echt honger te lijden.

 2. Nou 20% op een bevolking van 160.000 mensen, laten we vanuit gaan dat het hier om ongeveer 60.000 huishouden gaat want die negers zijn soms net konijnen. Het gaat in feite om ongeveer 12.000 gezinnen die afhankelijk zijn van voedsel hulp.

  Als we vanuit gaan hoeveel geld in de samenleving omgaat aan topsalarissen en in de gokindustrie is er geen reden dat deze groep 3 maaltijden per dag kan hebben.

  Het is toch moeilijk te vatten want bij de eerste NOW regeling kwam die maffe Daisy Carolus van de bank met een berekening waarbij meer dan 16 miljoen voor consultants bestemd was.

  Ik blijf erbij, mensen voedselpakketten geven zonder hen perspectief op werk te bieden is moorddadig.

 3. De enige oplossing is een volwaardige gemeente van Nederland worden, alle politici de lasn uirsturen – zonder wachtgeld – en ern zeer hrondige evaluatie van het ambtenarenkorps en de rotte appels eruit…
  Het bestuur en de ambtenaren van het eiland hebben de bevolking en m.n.het armere deel volledig in de steek gelaten onder meer door gern 25% en 12.5% te willen inleveren.

 4. He @Kunte. Zeg eens, wat heb JIJ gedaan voor de armen hier ? Elke keer als we er hier zelf een puinhoop van maken dan kijken we de andere kant op en mag Nederland het oplossen. #nosmespor, #struisvogel, #ondankbarehonden

 5. @Kunte: moet je wel de juiste mensen bestraffen. Die die het zo ver laten konen, niet die die het weer op moeten lossen.

 6. Het opzettelijk laten ontstaan van honger. Heb je de vetgemeste lijven gezien van figuren van mfk kdnt ps. Te smerig om aan te zien.

 7. En nu moeten de ambtenaren in den haag weer eerst onderzoek doen? Als mensen nu honger hebben en er veranderd niets, dan zullen ze in een 2021 ook nog honger hebben.
  Het opzettelijk laten ontstaan van honger is een misdrijf tegen de menselijkheid en kan maar met één oordeel bestraft worden.

 8. Abraham Mossel

  Ik heb 40 jaar geleden ene heer Slootheer ( was puur sang Joden jongen ) woonende te Hilversum toon hij aan de galemiese lag ook geholpen aan een project in Duitsland, kwam niks nada van te recht, mijn vraag aan de heer Slootheer bent U ook van Joodse komaf, benieuwd naar uw antwoord, zowel kan ik u helpen bij dit project zonder geld te vragen, waar de nood het hoogst is de hulp na bij meneer Slootheer!

 9. Curacao revisited

  maar meneer Begina verzekerde ons toch dat de Curacaose overheid niemand met honger naar bed laat gaan? Of laat de Curacao overheid niemand van de Curacaose overheid met honger naar bed gaan?

 10. Jan Cees Slootheer

  Hopelijk is deze schrijnende en verbogen armoede voor de rest van de Curacaoenaars de doorslaggevende prikkel om zijn afkeer voor, ditmaal niet gedwongen, landbouw van zich af te werpen en zelfvoorzienend trachten te worden. Alle kleine beetjes helpen. Is het niet om het een, dan is het wel om het gevoel van self reliance en minder afhankelijkheid te versterken.

 11. Armoede op Curacao? Langzamerhand geloof ik er niets meer van. Niemand is aan het demonstreren, er worden nog steeds top salarissen bij de Centrale Bank, CMC en overheids nv’s betaalt.

 12. Kom op, Curacao, voor COVID-19 leefde al 1/4 van de bewoners onder de aanvaardbare armoedegrens.
  Notabene het CBS heeft hierover al in 2017 onderzoek gedaan. Hulporganisaties trokken aan de bel om aandacht te vragen.
  Geef gewoon toe dat deze regering en die ervoor, ervoor etc er een puinhoop van hebben gemaakt, en mensen gewoon hebben laten verrekken.
  Echt pissig wordt ik hierover. De huichelachtigheid en de nonchalance is shocking, ronduit.!
  Unicef rapporten, Researchgate, en ga zo maar door. En die viezerikken durven nog naar schaal 18 te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *