Persbureau Curacao

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman willen weten waar alleenstaande ouders tegenaanlopen in de opvoeding van hun kinderen in Caribisch Nederland.
Ze gaan dat gezamenlijk onderzoeken op Bonaire, Saba en St. Eustatius. Het gaat om alleenstaande gezinnen die rond of onder de armoedegrens leven.
De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman zullen op basis van het onderzoek aanbevelingen doen die ervoor moeten zorgen dat alleenstaande ouders op een goede manier hun kinderen kunnen opvoeden.
Het rapport over dit onderzoek wordt naar verwachting in het najaar gepubliceerd.
Bron: Persbureau Curacao
Alvast hieronder de samenvatting van het nog op te leveren rapport:
Kenmerken:
1. Laag opgeleid.
2. Per ongeluk zwanger geraakt op zeer jonge leeftijd (14-21)
3. Geen (reserve)middelen van bestaan, laag inkomen of geen inkomen
4. Laag betaalde arbeid in parttime baan
5. Geen eigen huisvesting
6. Geen perspectief op een vakdiploma op termijn.
Ruim 70% van de jonge moeders (< 20 jaar) zijn alleenstaand omdat de vader(s) in hun natuurlijke behoefte voorzien maar niet perse van belang zijn voor een stabiele relatie. Het gaat immers om het beeld dat de vader zich niet wil binden en ook niet wil zorgen (dat is vrouwenwerk). Daarnaast bestaat het opvoedkundig beeld over de opvoeding uit eigen ervaringen (historisch perspectief) en zeker niet vanuit de theoretische kennis over de gewenste opvoeding. Daarnaast hebben familieleden een rol in de opvoeding en wordt er vanuit gegaan dat het kind ook “door de straat/buurt” wordt opgevoed. Er bestaat dus een laag persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel voor de opvoeding, omdat dit gezien wordt als een “joint venture”. Kennis over de verschillende ontwikkelingsfasen van het jonge kind ontbreekt vanwege lage scholing. Daarnaast is de gedachte dat de omgeving (familie, vrienden) zal bijdragen aan de opvoeding (en bijvoeding), hetgeen vooral op latere leeftijd leidt tot kindermishandeling of zelf uitstoting.
Kortom: vanuit cultuur-historisch perspectief is de gedachte over opvoeden blijven hangen zoals die in de vorige eeuw bestond en die zeker niet meer aansluit op de steeds meer groeiende individualistische maatschappij waar grenzen vervagen en werelden dichter bij elkaar liggen.
Wat overblijft is het aannemen van de slachtofferrol en daarin de aanklager zijn van het systeem (racisme, verwaarlozing, abject gedrag vertonen, laag geweten ontwikkelen en criminaliteit omarmen als natuurlijke respons op het mechanisme van de slachtofferrol.
Kortom: het advies zal luiden dat verplichte scholing middels goed onderwijs en persoonlijke ontwikkeling in weerbaarheid en normen en waarden veel zal bijdragen. De onderstand op de eilanden houdt deze situatie in stand.
Maatregel: Investeer diep (miljoenen dollars) in het onderwijs en creëer werkgelegenheid voor alle 18-25 jarigen met een basissalaris (120% van het minimumloon) door de sociale vormingsplicht gedurende 3 jaar wettelijk verplicht te stellen en aan iedere alleenstaande moeder een buddy-project te koppelen.
Middelen (finance) worden betaald door de belastingbetaler in Nederland.
Einde rapport
Ik lees hier dienstreisjes!!
Ze kan ook in de bijlmer onderzoek doen
Het lijkt alsof de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman al die jaren onder een steen hebben geleefd.
De titel van dit onderzoek is ook al bekend:
“Het open deuren intrap onderzoek”