PBC | Korpschef Bouman legt zenuw St. Maarten bloot

Met uitgelekte correspondentie

 | Foto Persbureau Curacao

In de strijd tegen de gokmaffia in Sint Maarten wil PG Schram wil niet samenwerken met Korps Politie SMX en wil Nationaal Korpschef Gerard Bouman wil niet met SXM bestuurders samenwerken | Foto Persbureau Curacao

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) ontvangt zaterdag al zijn ambtsgenoot uit Sint Maarten, minister Dennis Richardson, voor spoedoverleg.

Aanleiding is het optreden van Gerard Bouman, de chef van de nationale politie. Die zou op het eiland duidelijk hebben gemaakt niet meer samen te willen werken met corrupte bestuurders.

In een verslag van dat bezoek dat maandag uitlekte, zegt Bouman dat iedereen op het eiland weet dat de gokindustrie in handen is van de gokmaffia. De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan, volgens de politiechef. Bouman wil daarom niet samenwerken met lokale bestuurders.

De werkelijke reden achter deze openlijke ruzie is de aanwijzing die minister Richardson in juli gaf aan de procureur-generaal van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, mr. Guus Schram. Die heeft weinig vertrouwen in het politiekorps van Sint Maarten en wil daarom een aparte Criminele Inlichtingen Dienst (CID) opzetten voor het Recherche Samenwerkingsteam RST en de Marechaussee.

Op die manier kunnen zijn rechercheurs direct aan hem rapporteren en niet aan de CID van het Korps Sint Maarten. Bouman heeft geen zin om voor informatievoorziening in de strijd tegen de gokmaffia van dat korps afhankelijk te zijn.

Minister Richardson kreeg lucht van de plannen van Schram en gaf hem daarop direct een aanwijzing. Hij moest alle voorbereidingen voor die aparte CID te staken.

Sint Maarten is zelf verantwoordelijk voor haar rechtshandhaving en het voornemen van Schram is volgens Richardson in strijd daarmee.

In Den Haag werd furieus gereageerd. Van der Steur zegt dat de aanwijzing de zelfstandige en onafhankelijke rol van het Openbaar Ministerie aantast en dat een effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit op die manier onmogelijk is.

Het besluit ligt nu ter vernietiging klaar bij de Rijksministerraad.

Dennis Richardson hoopt Van der Steur van dat besluit af te houden tijdens het overleg zaterdag. Tegelijkertijd heeft Sint Maarten Den Haag meegedeeld voortaan geen Nederlandse ambtenaren meer te zullen ontvangen.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC
Lees hier de uitgelekte correspondentie

Een Reactie op “PBC | Korpschef Bouman legt zenuw St. Maarten bloot

  1. Fred de Haas

    Hulde voor het beschikbaar stellen van de correspondentie.
    De correspondentie is helaas niet goed geordend door KKC. Dat leest erg moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *