25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 02:11

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Kleuren bekend, KUMUN krijgt oranje

Persbureau Curacao

Oude partijen die al eerder zitting hadden in het parlement mochten hun kleur behouden | Antilliaans Dagblad

De Kiesraad heeft zaterdag bij lot de nummering en kleuren van de politieke partijen bij de komende verkiezingen bekend gemaakt.

Vijftien partijen doen mee op 19 maart, waarvan acht partijen die nieuw of op dit moment nog niet in het parlement zitten.

Oude partijen die al eerder zitting hadden in het parlement mochten hun kleur behouden.

- Advertentie -

Meest opvallende uitkomst van het lot is de nummer laatst, vijftien op de lijst. Partij Kuman, die van Curaçao een gemeente onder Den Haag wil maken, kreeg de kleur Oranje.

Un Kambio pa Korsou (UKPK) NR. 1 OLIJF GROEN
Korsou Vishonario (VISHON) NR 2 ZWART
KORSOU DI NOS TUR NR 3 ZILVER
Movementu Progresivo (MP) NR. 4 MAGENTA
Trabou pa Korsou (TPK) NR.5 BRUIN
Partido Democraat (DP) NR. 6 ROOD
Korsou Esun Mihó (KEM) NR. 7 GOUD
Movementu Kousa Promé NR. 8 GRIJS
Partido Nashonal di Pueblo (PNP) NR. 9 GROEN
Partido Alternativa Real (PAR) NR. 10 GEEL
Partido Inovashon Nashonal (PIN) NR. 11 LICHT BLAUW
Movementu Alsa Nashon (MAN) NR. 12 BLAUW
Movementu Futuro Kòrsou (MFK) NR. 13 WIT
Pueblo Soberano (PS) NR. 14 CRÈME
Korsou un Munisipio Ulandes Nobo NR. 15 ORANJE

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

43 reacties

 1. @Brian S
  “Dat hadden ze al 4 jaar geleden kunnen doen maar hebben dat achter gelaten. Alleen als het water tot de lippen komt worden ze gedwongen door Nederland om wat te doen.”

  Je kunt ook zeggen: waarom niet 10 jaar geleden of waarschijnlijk nog verder terug als we heel eerlijk zijn? De vraag is echter heeft het op dit moment nog zin om deze vraag te stellen? Er is nu sprake van een totale financiële crisis toestand en dat is heus niet alleen het gevolg van het beleid van de afgelopen 4 jaar. Het kwaad is nu geschied, maar dat zat er heel lang geleden al aan te komen. Vier jaar geleden was de schatkist namelijk praktisch ook al leeg. Dat er bovendien een levens en economie verwoestende pandemie de wereld zou raken, kon niemand voorspellen. .

  Mensen komen vaak pas in beweging wanneer zaken volledig uit de klauwen zijn gelopen. Men is meestal dan pas in staat om bijvoorbeeld iets als trots opzij te zetten en hulp te aanvaarden.

  Ik zou zeggen: liever laat dan nooit.

 2. op een volwassen manier kunnen onderhandelen en samenwerken met NL om het land te hervormen en te verbeteren

  Dat hadden ze al 4 jaar geleden kunnen doen maar hebben dat achter gelaten. Alleen als het water tot de lippen komt worden ze gedwongen door Nederland om wat te doen. Uit eigen initiatief komt weinig en gaat het ook om zelfverrijking en dan hebben we de Suzy Romers die het over de WIC gaat hebben. Erg volwassen allemaal!

 3. @Fox, ik snap je punt, valide!
  Breder perspectief vs dorpsniveau.

  Btw: “Mi no ta mucha mandá”, valt dat onder bredere perspectief, of dorpsniveau, ( knipoog)

  Het is een hels dilemma de aankomende verkiezing!

 4. @Knoek-koe
  Als antwoord op jouw vraag aangaande Zita of wie dan ook. Nogmaals ik geef geen stemadvies. Iedereen moet voor zichzelf een keuze maken. Ik zeg wel gebruik je hersenen!

  Kijk in een breder perspectief (en niet op dorpsniveau) welke partijen i.h.k.v. Coho/ Landenpakket (dus d.m.v. financiële en technische ondersteuning), op een volwassen manier kunnen onderhandelen en samenwerken met NL om het land te hervormen en te verbeteren. Sorry, maar met alleen lagere school nitwits gaan we het echt niet redden.

 5. @Fox, ik begrijp je argument van “nieuwe” onervaren partijen, met lui die nog nat achter de oren zijn, zie onlangs Vishon, waar men elkaar het kot uitvocht om een poditie op de lijst

  Die kunnen echt fluiten naar mijn stem.
  Als je in je eigen partij je al niet met elkaar op een volwassen manier met elkaar kunt omgaan, hoe zul je dan met derden omgaan.
  Duidelijk te onvolwassen!

  Aan de andere kant: Vind jij dat Zita wederom een plek op de lijst van PAR verdient, met al haar nepotisme, zuslief, man lief, zoonl/ dochterlief, haar miskleunen, incompetentie , grove nonchalance,

  ( O, ik doe niets aan de gaten, want er is geen geld, behalve voor mijn familie die de brug voor 7 miljoen boeboes mag bijkleuren, en natuurlijk mijn 18K )

  Serieus, vind je dat we Zita nog eens moeten vertrouwen/ en een kans gunnen?

  Verdient het volk haar arrogante nalatigheid, incompetentie en schaamteloze zelfverrijking/ nepotisme nog eens 4 jaar?

 6. @Fox, Van de meeste hoge heren en dames kunnen we nu wel concluderen dat ze niet geschikt zijn. Dat ze dan ook nog torenhoge salarissen hebben ontvangen is al helemaal een schande. Met als resultaat dat het bij vrijwel elk bedrijf slecht gaat. Sommige van deze mensen mogen ondanks het falen ook van 1 bedrijf naar een ander bedrijf overstappen om daar ook te falen.
  En zo komen we sinds 1969 niet verder.
  Als we zogenaamd de ketting moeten verbreken moeten we naar marktconform salarissen en de right man/woman op de job!

 7. Aan allen
  Kort gezegd: je hoort mij niet zeggen dat zaken goed en helemaal naar wens lopen op het eiland. Zeker niet. Wat mij betreft is dat al sinds 1969 niet het geval met soms hier en daar een enkele uitschieter. Er is jarenlang heel veel scheef gegroeid.

  Wel ben ik van mening dat er ruimte is en moet zijn voor verbetering. Met alleen negativiteit, eindeloos dezelfde kritiek en weinig andere, althans wat mij betreft, aanvaardbare alternatieven, blijf ik erin geloven dat verbetering en groei naar volwassenheid nog steeds mogelijk is. Er zijn nieuwe kansen en daar gaat om. Daarom is opgeven en blijven achteruit kijken naar wat er “tig” jaar niet goed is gegaan in ieder geval niet mijn keuze.

  Ik geef geen stemadvies. Dat moet een ieder voor zichzelf uitzoeken. Ik zou zeggen gebruik je hersenen, volg je hart en laat je intuïtie spreken.

 8. ……”Misschien kan jij ons voorbeelden geven van de zgn vriendjes die het de afgelopen 10 jaar wel goed gedaan hebben? Bij welk bedrijf of overheid gaat het nu heel goed omdat vriendje of familielid van politicus X daar nu werkt?”……

  Én die geen persoonlijk gewin heeft getrokken uit de functie @Brian.
  Zoals die oliedealende CEO met zijn zus, die weer zus en broer zijn van een andere “zus, die nu CEO is bij die tent waar de weer een andere zus werkte, je weet wel, die nicht van die nicht.

 9. Deze partij doet ontzettend veel aan Amparo Dos Santos denken, als voor 10% korting op parlementariërs salaris gestemd moet worden stemt hij tegen met als argument dat hij alleen akkoord gaat met 20% met als gevolg dat hij de volle 100% in zijn zak steekt.

  KUMUN wilt dat wij een gemeente van Nederland worden, als er niet genoeg draagkracht voor is, nemen ze dan als troost die 14K per maand salaris?

 10. Het is natuurlijk ook veelzeggend dat geen enkele van onze “toppers” ooit in het buitenland succesvol is geweest en dat onze “experts” nooit om advies gevraagd wordt in buitenlandse aangelegenheden.

  Zelfs in Nederland klaagt het bedrijfsleven dat er een tekort is aan echte toppers en vandaar dat ze toppers uit het buitenland halen of proberen te halen. Maar dan zouden wij als klein eiland wel al die toppers hebben die idd vrijwel geen enkel heeft een topfunctie gehad in een bedrijf in het buitenland.

 11. ….”Helaas weelt nepotisme tierig op dit eiland”…

  En “we” (OM, HOF, Regering, parlement = lees poppenkast) vinden het blijkbaar prima.

  Een Minister van Financien die als eerste “daad voor de community” zijn dochter als “atyudante” in de hoogst mogelijke salarisschaal aanstelt en meeneemt op dure dienstreizen, is abject, onsmakelijk, alle principes van smaakvol bestuur met voeten tredend!

  Maar we vinden het normaal, want dat hebben we toch altijd gedaan?

  Hij (Gijsbertha) selecteert haar, hij schaalt haar, hij evalueert haar. Waarom niet via een onafhankelijk wervinscommissie?

  Zita, gunde zus en husband baatjes bij overheid, ISLA, MDPT.
  Gunt lucratieve verfopdracht 7 miljoen aan familie, is het via een openbare aanbesteding gegaan?

  Jaime Saleh, RvC lid Ennia, een manmet brains, kennis van recht en onrecht, weet beter dan wie dan ook wat juridisch maar ook moreel door de beugel kan bij bedrijven als Ennia.
  0,0000000 repercussies voor de beste man.

  Ik chargeer nu om te stoken :Is het omdat hij geridderd is, of omdat zijn Dochter president is van het HOF.

  Wat de reden ook is, de petty thief bij Dailyfrance wordt met volle kracht van elke letter van de wet vervolgd en veroordeeld in rap tempo door respectievelijk OM en HOF idem het kaasplakjes boefje!

  De juristen, advocaten die de grootste boeven beschermen, en sano i salvo door het kromme rechtssysteem heen loodsen je voor trut uitmaken als je er wat van zegt. De winkeldief kan die tonnen honoraria niet betalen en vliegt de bak in.

  We zitten nog echt op niveau “primaat” en “bergrotsmakaak” als het om goede smaak en basismoraal aankomt. En dat geld voor de hele regering, parlement en ons kersensorterende OM en slappe HOF.

 12. ” Maar een ding weet ik wel, zij verdienen die plek en dat salaris ook niet.”
  het is natuurlijk ook veelzeggend dat geen enkele van onze “toppers” ooit in het buitenland succesvol is geweest en dat onze “experts” nooit om advies gevraagd wordt in buitenlandse aangelegenheden. Als Betrian echt 1 mln per jaar waard is voor ziekenhuis trajecten, waarom is deze man dan geen vooraanstaand spreker op congressen of lid van internationale advies organen?

 13. Jij mag jouw mening hebben en ik heb de mijne. Alles iedereen corrupt noemen, terwijl men nooit vervolgd of veroordeeld is, is in ieder geval niet mijn stijl.

  Dat werkt helaas niet op een eiland waar de rechtspraak niet functioneerd en het OM beslist wie ze wel en niet vervolgen. Er was een bepaalde man uit Oostenrijk die miljoenen mensen liet vermoorden. Hij is daar nooit voor vervolgt. Is hij daarom onschuldig? Een partner van een advocatenkantoor die fraude pleegt. Het kantoor wil niet naar de OM stappen want dat is slecht voor hun naam dus ze laten de partner maar vrijwillig opstappen.

  Het verhaal van jou klopt niet. Helaas is Neptonisme ook een groot probleem maar niet strafbaar. In een ons kent ons eiland zijn er weinig mensen die veroordeeld worden en toch zijn er heel veel voorbeelden van bedrijven waar het fout gaat!

 14. …..Aan de beste stuurlui staan aan wal, hebben wij zo verdomd weinig”…..

  Eens @Fox, helaas heb je aan die lui die momenteel aan het stuur staan ook zo verdomd weinig, alleen krijgen zij wél 18K per maand.

  Je zegt: iedereen beschuldigen van corruptie is niet jouw stijl.
  Wil je zeggen dat Zita niet corrupt is, en Zus niet een gepriviligeerde “deal” bij CBCS had, die elk goedkoopmansgebruik met voeten treedt?
  Waarom is de RvC van Ennia nooit aangepakt.
  Zij hebben toch de brains om daar te zitten
  Er wordt zo verdomd weinig gedaan met hoofdelijke aansprakelijkheid?

  Spoeling is idd dun, maar waarom moet een Gilbert Martina met 0,0001 % ziekenhuis ervaring zoveel verdienen, en nog belabberd presteren ook, idem de Lastens op diverse posten, Leila met 0,00 Bank ervaring, en miljoenen salarissen.

  Wat is er gebeurd met de 300 pikpisas benoemingen?

  Alcala Walle, die er op lost reisde.

  Het is gewoon dezelfde pappen en nathouden strategie.

  Misschien ben ik te simpel van geest om dit allemaal te bevatten. Daarom ben ik ook geen Minister, premier of staats company CEO op dit eiland
  Maar een ding weet ik wel, zij verdienen die plek en dat salaris ook niet.

  Deze lui dragen niet bij netto, het land draagt aan hen bij !

 15. “Heb je überhaupt ooit serieus poging gedaan?”
  Actions speak louder than words. Kijk hoe het is gegaan met de nieuwe ziekenhuis directie, die een oude directie met ziekenhuiservaring heeft vervangen, en waarbij wij nu een directie hebben zonder ervaringen die 1mln per jaar opstrijkt, kijk naar de onderhandelingen Isla welke figuren daarbij zaten zonder enige rafinaderij ervaring, benoemingen CBCS (ook weer mensen zonder bank, pensioen of verzekerings achtergrond), welke figuren er in de SER zitten en zo verder. Dan kan je niet meer serieus moviteren dat op Curacao de beste mensen deze functies krijgen maar “onze mensen”

 16. @Just Saying
  “Dat is nu juist het probleem. Je kunt je aanmelden met alle kennis, ervaring en kwalificaties maar als je niet tot de friends & family hoort kom je er gewoon niet tussen.” Heb je überhaupt ooit serieus poging gedaan?

  “Waarom is men anders 4 jaar geleden niet gestart?” Ja je kunt je ook afvragen waarom is men er 10 jaar geleden en “tig” opvolgende regeringen niet mee begonnen toen Curaçao er in ieder geval financieel beter voor stond?

  Ik weet niet welk landenpakket jij hebt gelezen, maar volgens mij stonden de huidige aandachtspunten, de strakke tijdlijn van uit te voeren bezuinigingen en hervormingen nooit eerder in enig partijprogramma of regeerakkoord. Plu niet te vergeten het geld wat hiermee gemoeid is, mits deze worden uitgevoerd natuurlijk.

  Overigens zag en hoorde ik de premier een tijd geleden in een NL’s tv programma zelf verklaren dat Curaçao over onvoldoende denk- en uitvoeringskracht beschikt, en dat wil ik best geloven. Daarnaast wil gelukkig niet iedereen in de publieke (gobiernu) sector werken. Dat zou niet echt wenselijk zijn. Schoenmaker houd je bij leest zou ik zeggen en doe waar je goed in bent.

 17. Dus ook zonder dat er, voor mij, duidelijkheid is over openbaarheid van en behoorlijk bestuur.
  En wat er gaat gebeuren als de verkiezingsbelofte; ” een normale gemeente van Nederland worden” niet ingelost kan worden. Vind ik KUMUN een redelijk alternatief

 18. Dus in dit geval liever de onbekende, dan heb je meer kans op veranderingen en verbeteringen dan de bekende waar je weet wat je er aan hebt.
  Er is geen tijd te verliezen, kiezen voor de duivel die je kent betekent dat je weet dat alles ge frustrerend gaat worden en er niets gaat veranderen zonder dat Friends and family er beter van worden.
  En als het beter gaat met Friends and family zijn dat kosten die betaald worden door de rest.

 19. @Knoek-koe
  Jij mag jouw mening hebben en ik heb de mijne. Alles iedereen corrupt noemen, terwijl men nooit vervolgd of veroordeeld is, is in ieder geval niet mijn stijl. Aan “van horen zeggen”, heb je evenmin iets aan.

  En trouwens als jij denkt dat jij beter in staat bent of iemand kent, to do the job, wat let je dan? Meld je dan aan zou ik zeggen. Dan draag je tenminste bij aan de samenleving. Aan de beste stuurlui staan aan wal, hebben wij zo verdomd weinig.

 20. ….”Volgens mij maakt het voor een hoop mensen op dit forum niet meer uit wie de regering aanstelt in een stuur- of werkgroep, het is toch nooit goed.

  Het maskt ons wel degelijk uit @FOX,

  En NEE, het is niet goed als er wederom corrupte figuren aangesteld worden , die welig getierd hebben op de schatkist. En Zus is daar één van, en Zita ook!
  Dus het argument de spoeling is dun klopt misschien wel, maar aan de sndere kant kom je er niet tussen als je geen f&f bent.

  En backstabber is de regering, die naait je van alle kanten!

 21. @Just saying
  Volgens mij maakt het voor een hoop mensen op dit forum niet meer uit wie de regering aanstelt in een stuur- of werkgroep, het is namelijk toch nooit goed. Het gaat mij erom heeft de persoon in kwestie voldoende opleidingsniveau, talent, capaciteit en competenties to do the job?

  Wat men privé doet of van horen zeggen mogelijk zou doen, is voor mij geen argument om iemand bij voorbaat af te schieten. Curaçao heeft niet bepaald een enorme poel van talenten en voldoende opgeleide, competente lui waaruit geput kan worden. Daarnaast speelt vertrouwen denk ik evenzeer een grote rol bij de keuze, want voor je het weet stuit je op de een of andere “backstabber” en dat wil toch niemand?

 22. Zus Delanooy? de gepensioneerde nicht van Tromp, die om 5 voor 12 nog een peperdure studie mocht volgen om haar klaar te stomen voor een gefingeerde topfunctie tegen een CBCS Directeursalaris?

  Die vervolgens door CBCS “uit” gedetacheerd werd aan Financien, waar het sinds mensheugenis een rotzooi van je welste is, onder haar auspiciën.

  En PAR stelt zo een corrupt concordialaan eilandsraad product aan?

  Ik zou zeggen: PAR draai er lekker op rond, op jullie hypocriete “bo’i man” corruptie.

 23. ….”Curaçao heeft nu geen tijd voor stagelopers, of te fungeren als werkervaringsplek, of mensen die weer willen hetonderhandelen.”…..

  @Fox, we hebben niets dan stagelopers gehad, de afgelopen 10 jaar, en als ik naar Zita, Girigori en Alkala Walle kijk, vormt PAR daar geen uitzondering op, dan zie ik ook weer stagelopers. , en nog corrupt ook (vooral Zita, de Maria LP van de PAR)

  PAR zou corruptie indammen,heeft NIETS gezegd over aanstellen DOCHTER van een Minister, en de toestanden met de schoonzoon van Suzy, en 300 Pisas ambtenaren..

  Hetonderhandelen, welke partij er ook komt, geen partij heeft onderhandelingsvaardigheden, zoals Nederland die heeft, kijk Klesh..stelletje schapen aan tafel met doorgewinterde onderhandelaar.

  COHO komt , en of het nou PAR is of KUMUN , allemaal om het even. Het is zodirect “take it or leave it, en iedereen zal ja knikken.

  En wat WIELS betreft @ Andere commentator, WIELS zijn onafhankelijkheid was net zo een nep worst als de onderstand van Rennox van 1100.

  Wiels smoelde over onafhankelijkheid en mensen ( makambas) naar nl in zakken sturen, maar toen puntje bij paaltje kwam had hij nog laaaaang geen haast met zijn independensia, en in een zak ging hij zelf, beware what u wish for…

 24. @Curacao revisited
  “Een stem op PAR of MAN betekent weer een paar hellingsbanen die op en af worden gebroken en een periode van 4 jaar de boel uitzitten”

  Een periode van 4 jaar de boel maar uitzitten, zit er echt niet in, gezien het strakke tijdsschema en de hervormingen die in i.h.k.v. Coho en het landenpakket zijn afgesproken en uitgevoerd moeten worden. Daar heeft men zich aan verbonden voor de duur van ca. 6 jaar en geldt eveneens voor Aruba en St Maarten. Gebeurt het niet, even goede vrienden, maar dan komt er geen geld. Zo simpel is dat.

  Curaçao heeft nu geen tijd voor stagelopers, of te fungeren als werkervaringsplek en/ of voor mensen (partijen) die menen dat ze de gemaakte afspraken weer van voor naar achter moeten gaan heronderhandelen/ vertragen. Het is take it or leave it and there is no time to lose.

 25. ” Nederland gaat Curaçao niet zo overnemen als gemeente”
  wellicht niet, van de andere kant is het na 10-10-10 veel aanmodderen en gedoe geweest, en zelfs onder de volgens Hans succesvolste regering van Ruggenaat is er bitter weinig concrete voortgang geboekt (afgezien een hellingsbaan).

  Ik zie meer baat in een stem op KUMUN en de hoop dat wij de poppenkast van de lokale politiek en “toppers” kunnen indammen dan een stem op de PAR met bijbehorende hellingsbanen, of een stem op de MAN met bijhorende koeien of spaceships, of een stem op PIN met bijbehorenden wietplantages all over the place.

 26. “De bedoeling van KUMUN is om een referendum te roepen, te organiseren en te houden zodat het volk zelf kan bepalen wat zij met het eiland willen: onafhankelijkheid, behoud van de huidige status of integratie met Nederland.”

  En nooit vergeten dat KUMUN, mischien wel een referendum kan organiseren maar niet de status van normale en volwaardig gemeente van Nederland af kan dwingen.
  Ze kunnen het, bij een gunstige uitslag van het referendum VERZOEKEN.
  En misschien zou het op termijn kunnen maar niet direct. De reële tussen stap is die van bijzondere gemeente. En als dat dus niet naar wens is, wat dan?
  Is het dan weer de schuld van Nederland en zijn we dan weer net zo ver of nog verder van huis?
  Het ideaal is goed maar;
  A de verandering van de huidige status (behalve totale onafhankelijkheid) is niet afdwingbaar.
  B Nederland gaat Curaçao niet zo overnemen als gemeente.
  Is KUMUN zich daarvan bewust?
  En weet KUMUN dat er hier in de lokale politiek een inhaalslag gemaakt moet worden in het behoorlijk bestuur, parlementaire controle, ministeriële en ambtelijke verantwoording?
  En dat dat een van de voorwaarden gaat zijn voor dat Nederland ook maar gaat overwegen om het bestuur over te nemen?

 27. Laat ik, mischien wel tegen beter weten in, er eens van de goedheid van de mensen op de lijst uitgaan. Dus zolang ze niet hebben laten zien dat ze “rot” zijn zijn ze schoon. En ik heb liever een oprechte tumba zanger als minister als een monster die met het besturen niet verder komt als duizenden koeien in de ruimte of een die geheel onzichtbaar is of een die veel lucratieve overheids opdrachten gunt aan familie.
  Liever de gok van het onbekende dan het bekende die een track record van misstanden hebben.
  Maar ook iemand die op de lijst staat maar statenlid beneden zijn waardigheid vind heeft eigenlijk al afgedaan. Dat is iemand die niet weet hoe een parlementaire democratie hoort te werken en dus een die het systeem van hier goed vind.

 28. @Luigi Faneyte
  U schrijft : “…….. met alle rechten en plichten, dus ja inclusief de gelijkwaardige voorzieningen. “.

  Denkt u werkelijk dat die rechten (= hier hoogte uitkeringen) dan gelijk worden aan die in Nederland? De publicatie van die Nederlandse bedragen op uw site doet vermoeden dat dat inderdaad uw bedoeling is. En dan blijf ik volhouden dat dat volksverlakkerij is. U weet toch hoop ik dat die uitkeringen in verhouding staan met ingelegde premies, inkomstenbelasting en salarisniveaus? Het bruto AOW bedrag voor een AOW-gerechtigd echtpaar bedraagt in Nederland circa , omgerekend, ANG 3.530,00. Vergelijk dat eens met de huidige uitkering op het eiland. Bovendien wordt zoals u weet de uitkeringen betaald uit de door de deelnemers ingelegde premies en heffingen inkomstenbelasting. Dat is bij de gemiddelde salarissen op het eiland niet op te brengen want dan houd je netto nauwelijks wat over van je salaris. Hetzelfde geldt ook voor andere uitkeringen.
  Blijft ook mijn constatering dat bij, verdere, naspeuringen mijnerzijds de meesten van uw kandidaten op uw verkiezingslijst nauwelijks blijk hebben gegeven van maatschappelijke betrokkenheid, laat staan interesse in Nederland.

 29. @Hans zegt: Kom dan niet met een lijst met daarop een drugsbaron.

  Aai, politiek niet handig, zeker gezien de kleingeestigheid van de pueblo, maar is de persoon in het reine gekomen met zijn verleden?

  Als we zo redeneren moet jij ook geen MAN en PAR willen, MAN die vol met opportunistiche corrupte boeven zit, en een behoorlijke CV aan politieke misdaden op hun conto hebben staan, één is Steven Martina, maar ook beroepsnepotist Gijsbertha, PAR = Wegkijker eerste klas, die doen het met “grasia”, zo reisde Alkahale het onderwijsbudget weg, Zita, ach, zus man, familie die brug mag schilderen!!!
  Allemaal grote maffiabazen in vriendjespolitiek.

  De huidige staat van het eiland zijn de wrange vruchten van MAN, PS, MFK, MAN en PAR én PIN in jaar tijd.

 30. …..”Sinterklaas is vorig jaar in Nederland aan de gevolgen van Corona overleden”…..

  Zwarte piet was daarvoor al omgekomen, helaas net zoals in de USA het geval is met moorden op zwarte medemensen, door andere “Zwarte Pieten”…..

 31. Zelfs als C een gemeente van Nl zou worden dan zijn de door Kumin genoemde bedragen het typische van een worst voorhouden!
  Reden is dat er net als op de Nl Caribische landen gekeken gaat worden naar de levensstandaard in de landen.
  Iedereen die z’n grijze cellen gebruikt weet dat alles in Nl duur is.
  Woningen, eten, uit eten gaan etc etc
  Het vergelijken met Carib Nl is volslagen absurd!!
  Waar ik mij wel in zou kunnen vinden is dat C de UPG status zou krijgen.
  Omdat dit de juridische status binnen Europa verankerd is in het verdrag betr de werking van de EU.
  De jpg’s kunnen een beroep doen op verschillende Europese fondsen maar is het een vereiste om in aanmerking te komen voor de structurele en cohesiegobdsrn en moet het betr land voldoen aan de convergence criteria.
  Tot op heden kan Curaçao met haar lgo status geen toegang krijgen tot dezelfde rechten als de upg landen en Jan C alleen aanspraak maken op het EIF fonds.
  Wat onduidelijk is of het nu nog bestaat.
  Kijk het verdrag van Lissabon er maar even op na.
  Het gaat na de COVID-19 slecht in Nl ik kan je ook niet voorstellen dat ze daar staan te trappelen naar nog een provincie overseas erbij,

  Al met al wat Faneyt ook zegt hij komt met geen enkele dekking en houdt de mensen een worst voor.

  Mijn voorkeur blijft de LGO status.

 32. Nederlang geeft zak geld ——> Politici spatten 90% aan dure (vaak mislukte) projecten via eigen toko’s en of consultants ( Suzy, Zita, Martina’s, Gijsbertha, Chong, huren (FMS)P), snoepreizen , Afbreken van rampa’s.)

  Rest gaat naar aflossingen

 33. “Het omhoog brengen van de onderstand, minimum loon, kinderbijslag. Zou moeten gebeuren als Curaçao een Nederlandse gemeente wordt.”

  Agreed. Het is een mooi initiatief dat uberhaupt tonnen zal kosten. Zolang er geen toezicht plaatsvindt over de fondsen is het is een loos initiatief.

  The Curacao government has proven, time and time and again they pocket funds for their own personal benefit.

 34. Het omhoog brengen van de onderstand, minimum loon, kinderbijslag. Zou moeten gebeuren als Curaçao een Nederlandse gemeente wordt. En dat is de worst die wordt voorgehouden. En misschien gaat het ook wel op termijn. Maar zeker niet gelijk. En bij de rechten komen ook de plichten.
  Dus het meest optimale resultaat zou zijn :
  Ze worden de grootste partij met meer dan 50% van de zetels
  Ze houden een referendum waar 100% van de bevolking zich uitspreekt voor aansluiting, als gemeente bij Nederland.
  En Nederland daar mee Accord gaat.
  Maar dan gaat Nederland voorwaarden stellen,
  Eerst voldoen aan de verplichtingen voor je aanspraak zou kunnen maken op de rechten.
  En ik denk dat dat een brug te ver gaat.
  En zelfs dan is dus een bijzondere gemeente, als Bonaire, het maximale.

 35. Blijkbaar geloven ze bij KOMUN nog in Sinterklaas, op hun site staat dat ze onderstant willen verhogen naar 2365 NAF/per maand en minimum loon naar 3637 Naf/maand en kinderbijslag van 230 gulden per kind.

  Het kan zijn dat ze bij KOMUN het nieuws gemist hebben maar Sinterklaas is vorig jaar in Nederland aan de gevolgen van Corona overleden.

 36. Beste Lezers,

  De bedoeling van KUMUN is om een referendum te roepen, te organiseren en te houden zodat het volk zelf kan bepalen wat zij met het eiland willen: onafhankelijkheid, behoud van de huidige status of integratie met Nederland.

  Uiteraard staat KUMUN voor dat laatste en maakt KUMUN het volk bewust van haar zelfbeschikkingsrecht om dat uit te oefenen op een referendum conform de VN-Handvest art. 1, 2, 55 , 73 en Resolutie 1514 van de VN, met de aanbeveling graag voor integratie te kiezen die conform art. 94 van de Nederlandse Grondwet gerespecteerd en uitgevoerd dient te worden. Zie interview Staatssecretaris Raymond Knops d.d. 1 september 2020.

  En ja KUMUN streeft ernaar om de integratie met Nederland te gieten in de vorm van een gelijkwaardige/volwaardige Nederlandse gemeente met een UPG-status (conform art. 299, lid 2 van de EU Grondwet), met alle rechten en plichten, dus ja inclusief de gelijkwaardige voorzieningen. Dus geen BES-eilanden (met een LGO-status), zonder gelijke rechten en plichten.

  Raadpleeg de website van KUMUN, de facebook pagina en de instagram account van KUMUN voor meer informatie:
  http://www.kumunkorsou.com
  Kumunkorsou
  Kuminkorsou

  Beoordeel de partij op de boodschap (integratie met Nederland en Europa in de vorm van een Nederlandse Gemeente met een UPG-status) en de inhoud (Partijprogramma 2021-2025 beschikbaar op de website http://www.kumunkorsou.com als enige partij) en niet op het uiterlijk van een lid en/of op verkeerde informatie over het verleden van een lid.

  Luigi A. Faneyte
  Politiek Leider KUMUN

 37. Het is geen rechter spelen, er zit geen consequentie aan.
  Wat het wel is is het ventileren van een opinie. Als die opinie is gebaseerd op mis informatie. Is dit ook het juiste forum om de mis informatie te corrigeren zodat mensen hun mening herzien. Dan is het een winst voor degenen over wie mis informatie werd verspreid.
  Lange tenen gedrag en misinformatie bestrijden met (persoonlijke) aanvallen leid tot het bevestigen van een (voor) oordeel.
  Maar in mijn optiek is het, meteen en volwaardig Nederlandse gemeente (met gelijke rechten, en plichten) voor de burgers. Alleen haalbaar op termijn en niet direct. Dit voor spieren is de mensen een, lege worst voor hangen.
  Ik hoop wel dat er een nieuw referendum komt waarbij de bevolking kan verzoeken tot aansluiting. Het is ook niet zo dat er, met een uitslag van een referendum al zou 100% van de bewoners aansluiting willen er voor Nederland een plicht is om Curaçao als gemeente op te nemen.

 38. Trabou pa Kòrsou
  Leuk bedacht.
  Maar Rennox verkeersbeurs heeft 4 jaar lang niets gedaan voor Curaçao. In ieder geval niet voor het eilandsbelang gewerkt.

 39. Movementu Alsa Nashon?
  Wat heeft deze partij “ge-alseerd” tijdens hun bew¡nd behalve de nationale schuld en hun hun privé bankrekening

 40. Dit was allemaal life op TV te zien en wat opvalt bij zowel TeleCuracao en Direct TV dat achter de naam van de man met het blikje in de hand, MBA stond.

  Nou heeft bijna elke randdebiel op dit eiland tegenwoordig een MBA titel. Wij zien regelmatig bij zowel Direct TV als TeleCuracao vaak een interview aangekondigd wordt met Professor of Doctor X, terwijl het interview niet over het vakgebied van de professor of de Doctor gaat. Meestal staat de Professor of Doctor gewoon uit zijn nek te lullen.

  Vroeger vóór Chavez was het zo dat mensen die zichzelf belangrijk willen doen overkomen zich met “Licenciado” laten aanspreken.

  MBA is de nieuwe Licenciado voor ons, met andere woorden wilt Direct TV en TeleCuracao tegen de kijkers zeggen, “Bosnan te hende Pendeu, skucha un homber studia aki”.

  Gelukkig heeft Chavez de bevolking geleerd dat de Licenciados niets anders zijn dan heel vaak corrupte geparfumeerde drollen die het land naar de sodemieter heeft geholpen.

 41. Hans hebben wij als Curacao veel te verliezen als je op KUMUN stemt? Een stem op PAR of MAN betekent weer een paar hellingsbanen die op en af worden gebroken en een periode van 4 jaar de boel uitzitten. Geef KUMUN en Vision een kans, slechter kan het niet worden, en als KUMUN echt de intentie heeft om een gemeente van Nederland te willen worden dan maakt het niet eens meer zoveel uit wie op de KUMUN lijst staat.

  Trouwens wat zouden Wim, Henk, Trui hier allemaal van vinden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -