DEN HAAG – Het voorstel van minister Plasterk om de Raad van State in te zetten bij geschillen binnen het Koninkrijk druist in tegen het Statuut.
Dat zegt voormalig lid van die Raad, Robert Vornis. De Raad van State is volgens hem primair een adviseur van de Nederlandse regering. Die blijft in het voorstel van Plasterk het laatste woord houden. En dat is tegen de letter en de geest van het Statuut, aldus Vornis.
Lees hier het ingezonden stuk van Robert Vornis
Bron: Persbureau Curacao
Op de vraag: wat doet de Raad van State, het antwoord.
Bestuursrechtspraak
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is de hoogste bestuursrechter in Nederland. Dat betekent dat zij het hoogste rechterlijke college is dat een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en de overheid. Als overheden onderling een geschil hebben (bijvoorbeeld een gemeente en een provincie), doet de Afdeling bestuursrechtspraak hierover ook een uitspraak.
Een burger die het niet eens is met een beslissing van een gemeente, een provincie, een waterschap of de centrale overheid kan in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gaat dan om zaken op het gebied van het milieu of de ruimtelijke ordening.
In een geschil over andere beslissingen en maatregelen (o.a. bouwzaken, subsidies, kapvergunningen, vreemdelingenzaken) moet een burger eerst in beroep bij rechtbank. Na een uitspraak van de rechtbank kunnen de burger en het overheidsorgaan nog in hoger beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.