26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | De ‘Monarch’ komt niet meer, 100.000 toeristen minder

HomeMediaPBC | De ‘Monarch’ komt niet meer, 100.000 toeristen minder
Cruiseschip Annabaai| Foto Cees Bustraan
Cruiseschip Annabaai| Foto Cees Bustraan

WILLEMSTAD – Het cruiseschip de ‘Monarch’ komt niet meer naar Curaçao. Pullmantur staakt de cruises met deze boot vanaf 1 november.

Reden is de slechte situatie in Venezuela, dat nu geschrapt is van het reisschema. De cruisetrip is daardoor niet meer rendabel. De Monarch kwam sinds mei 2013 elke woensdag naar Curaçao en bracht dan zo’n 2500 toeristen en 900 bemanningsleden mee. Op jaarbasis kost het verdwijnen van de Monarch 100 duizend passagiers.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. Toerisme kan ook een blijvende zekere inkomstenbron zijn.
    De kunst is dan om authentiek te blijven. Saint Tropez is zo’n voorbeeld. De schilderachtigheid van Curaçao en zeker van Aruba is helaas (bijna) verdwenen. Massatoerisme breekt veel af en vernietigt zichzelf. Groot in kleinschaligheid. Dáár liggen de beste kansen. Je ziet dat design-hotels en gespecialiseerde horeca in opmars zijn.

  2. Het is niet te hopen dat het enorme bedrag dat in de bouw van de tweede megapier wordt geinvesteerd, niet kan worden terugverdiend.
    De verschrikkelijke situatie die in Venezuela heerst ,maakt dat een tourist daar niets te zoeken heeft, en daar zelfs de kans loopt het leven er bij in te schieten. Heel begrijpelijk dat cruiseoperators, dat steeds verder in verval gerakend land , links laten liggen .
    De toenemende concurrentie van het opkomende Cuba, dat veel meer te bieden heeft dan onze eilanden, is ook reden voor zorg.
    Het probleem is dat het toerisme , samenwerking of niet, hoe dan ook een ongewisse bron van inkomsten zal blijven. Een eiland kan van de ene dag op de ander door de tourist of cruise operator worden gemeden.
    Dit gevoegd bij de ongewisse toekomst van onze raffinageindustrie en
    de off shore sector die bezig lijkt de weg die naar het sterfhuis leidt in te slaan……..
    De toekomst ziet er niet altijd even zoning uit .

  3. Aruba, Curaçao en Bonaire samenwerken?

    Dat zal er nooit van komen. Als ze daar 30 jaar geleden mee waren begonnen, zouden ze er nu stukken beter voor staan.
    Door simpel de hoge airport-taxen naar beneden te brengen, zouden alle eilanden van elkaar kunnen profiteren. Maar…dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren. Ieder voor zich en God voor ons allen, is kennelijk de gedachte.

  4. Al kopen de toeristen niets, ze brengen alsnog leven in het brouwerij. Ze slenteren rond, zitten hier en daar, nemen een bier of kofie in hanchi Snoa, wilhelmina cafe, etc etc. Nemen een taxi hier en daar. Gaan naar Jan Thiel etc etc. Als ik al die mensen zie rondlopen (als koepen ze niets) vind ik leuk en goed voor curacao. Mensen trekken mensen, net als geld trekt geld. Dus het is heerlijk in de binnestad.

    Dus het zal een gemis zijn.

    Ook de view met al die schepen in de bahia di Santa Ana is onbetaalbaar. Sneu sneu.

  5. Niet alle cruiseschepen zijn per difinitie goed voor de economie. Sommige low budget schepen brengen toeristen die absoluut geen gulden uitgeven. Kijken, kijken maar niet kopen is hun devies. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, maar het eiland heeft er weinig aan.
    De Monarch bracht ook veel van dit soort toeristen binnen, dus of het nu echt een groot gemis is vraag ik me af.
    Wat wel ernstig zou kunnen zijn is wanneer meer cruisemaatschappijen gaan besluiten om de routes te verleggen vanwege de situatie in Venezuela. Dan kan het wel eens zeer snel zeer stil worden op het eiland en gaan we zware tijden tegemoet.
    Misschien toch maar eens Aruba, Curacao en Bonaire de koppen bij elkaar laten steken en gezamenlijk gaan marketten i.p.v. ieder apart. Zou wel eens flink wat meer resultaat kunnen hebben als elkaar kapot te concurreren.

  6. Mooie foto, vanaf het Hotel genomen. Maar vanaf het schip wat Curacao binnenvaart is het nog spectaculairder. Vanaf dat hoge schip een spectaculair beeld van het binnenvaren van de Annabaai , de het ontwakende Curacao aan je voeten voorbij zien schuiven.
    De schade is ergens nog groter, omdat diverse touroperators deze cruise aanboden in combinatie met een korte strandvakantie op Aruba of Curacao. Ook dat is nu verdwenen.

  7. Pullmantur, heeft tot 2006 Cuba, Havana als port gehad. Dat kon omdat Pullmantur van Spaanse origine was. Na de overname door Royal Caribbean Cruises, mocht Havanna niet meer als port gebruikt worden.

    Pullmantur heeft nog steeds sterke banden met Cuba. Ze zijn bekend met de infrastructuur en kunnen deze weer snel activeren.
    Er is een stevige competitie gaande nu de Amerikanen mogelijk zonder restricties Cuba mogen bezoeken.

    Met het komende winterseizoen voor de deur en de verwachting dat Amerikanen snel – zonder restricties – voor Cuba kunnen kiezen, kan de Monarch achter de hand gehouden worden. Ook Aruba en Carthagena zullen dan sneuvelen.

  8. Zou zika er iets me te maken hebben? Het is inmiddels bij de meeste cruiseliners wel doorgedrongen dat niets gebeurt en alles rond zika hier in de doofpot gaat. Onze ministers zullen dus toch een andere smoes moeten zoeken.

  9. Weet niet of Venezuela echt de reden is, ze hadden deze bestemming makkelijk kunnen vervangen door bijvoorbeeld Bonaire of Isla Margerita.

    Blijft jammer, en de vraag is of Curacao iets had kunnen doen om deze cruise te behouden of iets kan doen om hem weer terug te krijgen.

    De passagiers zagen Curacao als de beste bestemming van hun route, na Cartagena.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties