PBC | Curacao en Bonaire bezoekt Coro

Curacao en Bonaire bezoekt Coro

Curacao en Bonaire bezoekt Coro

WILLEMSTAD – Een delegatie uit Curacao en Bonaire bezoekt deze week de stad Coro, aan de overkant van de zee. Het gaat om een kennismaking met deze historische stad en om meer te weten van de gemeenschappelijke geschiedenis met de kuststaat Falcon. 

De aanleiding voor het bezoek is de presentatie van de Spaanstalige versie van de documentaire de Joodse diaspora aan beide kanten van de zee, op woensdag 2 maart in het Museo del Arte in het historische deel van Santa Ana de Coro. De Papiamentu versie was in november al vertoond in de synagoge Mikve Israel-Emanuel, in Willemstad.

Maar er is veel meer te zien en te verhalen over de relatie van onze eilanden en het vaste land dan de migratiegeschiedenis van Joodse handelaren en families in de 19e eeuw. Daarom is er door de organisatoren, de Cubaans-Venezolaanse cineast Armando Galindo en Regulo Lopez, van de regionale televisie VEA, samen met de Curaçaose culturele onderneming IDA_Sa een programma samengesteld dat ook een inkijkje geeft in de geschiedenis van Afrikaanse diaspora vanuit Curacao.

Die dateert van de 17 een 18e eeuw. Zoals de wijk La Guinea, waar Afrikaanse slaven uit Curacao hun toevlucht en vrijheid vonden, en de buurt Curazaito dat dateert van de 19 eeuw waar de herinnering aan de tambútraditie voortleeft als Tambor Coriano. Ook wordt ook een bezoek gebracht aan het landgoed Macanilla, bij Curimagua, waar in 10 mei 1795, de opstand begon tegen de slavernij onder leiding José Leonardo Chirino en de Curaçaose gevluchte slaaf Jose de la Caridad Gonzalez.

Maar de gezamenlijke geschiedenis stamt van ver voor de Spaanse tijd, die in Curaçao duurde van 1499 tot 1634. Om een indruk te krijgen van de erfenis van de oorspronkelijke bevolking, waaronder de Arawak Caquetios, en de Ayamara, wordt een bezoek gebracht aan het bergachtige Sierra Falconeano. Er zal ook kennisgemaakt worden met een eeuwenoude traditie bekend als de Dans van de Turas , of de Dans van maïs en het leven.

Er is verder een bezoek aan het archeologisch Taima Taima museum gepland waar resten uit de Pleistoceen tijd te zien zijn, een aanwijzing van menselijke aanwezigheid uit ongeveer 13.000 jaar voor Christus. Er worden ook lokale artiesten bezocht en het huis van de beroemde Venezolaanse zanger en componist Ali Primera.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *