29 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

CN | Landsverordening op de Kansspelen klaar om aangeboden te worden

Jeffrey Noeken | CasinoNieuws Op 14 december wordt een informatiemiddag georganiseerd op Curaçao over de conceptwet Landsverordening op de Kansspelen. In de uitnodiging laat minister Silvania weten dat...

Democracy now! | Tuesday, December 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Sinterklaas wenst Curaçao een fijne pakjesavond

Sinterklaas is de afgelopen weken, en zeker de laatste dagen, druk bezig geweest en ook vanavond heeft hij nog een vol programma voor de boeg. De goedheilig man...
- Advertisement -spot_img

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

HomeLandenCuraçaoPBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA zou kunnen leiden tot deviezentekorten en een ernstige economische crisis.

Bovendien zijn er nog lopende onderhandelingen tussen Curaçao en Nederland over de herfinanciering van COVID-19 leningen, wat de financiële stabiliteit van Curaçao in gevaar kan brengen.

In een recent Economisch Bulletin heeft Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), aangegeven dat de economie van Curaçao zich in het begin van 2023 verder heeft hersteld van de impact van de COVID-19-pandemie. Het is goed nieuws dat het herstel vooral te danken is aan een toename in toerisme, zowel verblijfstoerisme als cruisetoerisme.

Curaçao krijgt te maken met een vertraging van de economische groei, van een indrukwekkende 7,9 procent in 2022 tot 3,8 procent in 2023 en verder tot 3,4 procent in 2024. Deze vertraging komt ondanks een onverwachte toename in particuliere investeringen en een opleving in cruisetoerisme.

Andere risico’s zijn onder meer onrust op internationale financiële markten als gevolg van monetaire beleidsverstrakking door grote centrale banken en mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne en extreme weersomstandigheden.

Daarbovenop kunnen stijgende internationale olieprijzen, als niet doorberekend in lokale prijzen, leiden tot hogere inflatie en een stijging van de reële wisselkoers, wat op zijn beurt de particuliere consumptie en export zou kunnen beïnvloeden en daarmee de groei zou kunnen belemmeren.
Bol 7-daagse september
Bron: Persbureau Curacao

8 reacties

 1. Het wordt tijd om ook de CBCS directie (Emsly Tromp) persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de schade die zijn mismanagament heeft veroorzaakt (Giro, Ennia Postbank).

 2. “CBCS moet gewoon afgeschaft worden. Totaal overbodig. ”

  eens zie de meerwaarde van CBCS niet in omdat zij niet in staat kerntaken zoals deugdelijk toezicht uit te voeren. Sailering van de top met bijna 1mln ANG is te gek voor woorden en niet in overeenstemming met wat zij leveren

 3. CBCS moet gewoon afgeschaft worden. Totaal overbodig. Zie Ennia, maar ook het bestuur ervan erna. Kost de pensioengerechtiged miljoenen. Flater na flater. Bestuurd door een stel zwaar overbetaalde ruifvreters. De bezem door de verrotte top.

 4. Heeft de CB nog wel recht van spreken? Na de Giro en Ennia debacles? Wrange ironische humor; zij waarschuwen ons voor mede door hen veroorzaakte problemen.

 5. Is CBCS geen aanzienlijk risico voor Curacao?

  Het falend toezicht van de CBCS is inderdaad een aanzienlijk risico voor Curacao.

 6. Het zijn niet eens de externe factoren als rente of wisselkoersen die een grote bedreiging vormen voor de economie.
  Het zijn de toppers en (af) Römers
  Die de grootste bedreiging vormen.
  Al hun, on and off book, inkomsten komen uit de ruif bedoeld en betaald door iedereen.
  Zij zijn het anker dat alles tegenhoudt.

 7. “Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao”

  Is CBCS geen aanzienlijk risico voor Curacao?!

 8. Zonder Nederland zijn we gewoon een failliet land a la Haiti.

  Misschien tijd om te stoppen met dit zelfbestuur dat we gewoon niet kunnen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties