31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PBC | 218 bursalen naar Nederland

HomeMediaPBC | 218 bursalen naar Nederland
Daarmee komt het totale aantal net hoger uit dan vorig jaar, toen 213 bursalen vertrokken | Persbureau Curacao

218 geslaagde leerlingen van Havo en VWO gaan 30 juli naar Nederland. Dat meldt de Stichting Studiefinanciering Curaçao, SSC.

Daar komen waarschijnlijk nog een paar bij als de herexamens achter de rug zijn. Daarmee komt het totale aantal net hoger uit dan vorig jaar, toen 213 bursalen vertrokken.

Het werkelijke aantal ligt overigens nog iets hoger. Er zijn studenten die niet via SSC gaan studeren in Nederland, maar dat zelf . De populairste stad is Rotterdam.

Bron: Persbureau Curacao

10 reacties

  1. @Fred, Feit is dat veel ydk deze groep niet ziet terugkomen want ze vormen een bedreiging voor de gevestigde orde. Ook is belangrijk wie je kent en niet wat je kent. Vooral in de overheid zijn ze niet welkom en ook bij veel bedrijven is er een politieke kleur of is het management bang voor vers bloed. Velen willen graag terug maar krijgen geen werk op nivo aangeboden.

  2. 1. @Wim + @Mano: jullie hebben gelijk, echter ook voor autochtone studenten geldt dat zo’n 60 – 70% de eindstreep niet haalt. Hoger onderwijs, zeker universitair onderwijs, mag en moet selecterend werken. Het niet halen van de hogere eisen hoeft helemaal niet tot drop-out worden te leiden; bij tijdige onderkennen kan óf een andere studierichting worden gekozen óf een stapje lager (HBO i.p.v. W.O.) of voor een praktijkgerichte weg waarbij men met behalen van certificaten, getuigschriften ed. zijn c.v. verrijkt. Dit switchen vergt moed, en als je ver van huis bent in een europese samenleving die net anders functioneert dan op Curacao is een sterkere, coachende hand van SSC (in de vorm van studie-begeleiders en student-psychologen) wenselijk. Daar zal meer aandacht aan moeten worden besteed.
    2. Een kritische noot moet worden gemaakt bij het feit dat verre van 100% van de uitgezondenen terug keert naar Curacao om daar hun met subsidie van Curacao opgedane kennis te nutte te laten zijn van het “moeder-“land. Ook hieraan moet veel meer aandacht aan worden besteed door de Curacaose politiek. Men zendt gesubsidieerd elk jaar de slimste meisjes en jongens het land uit, en wat ziet men daarvan terug? Het is een gesubsidieerde brain-drain, waar politiek en bedrijfsleven gezamenlijk zich stevig over moeten buigen.

  3. Eric Lapdance je praat flauwekul, ze moeten heel veel regelen zoals een kamer zoeken en het inrichten van deze als je überhaupt 1 vindt.

    Studieboeken bestellen gebeurd ook niet in 2 weken, er zijn honderdduizenden studenten die hun boeken moeten bestellen en ze hebben ook het recht om vakantie te vieren.

  4. Als men terugkeerde zoeken ze heel lang naar werk,soms betaald het niet goed.en dan beslist men toch ergens anders (ander eiland) te gaan werken of men gaat weer terug naar Nederland.

  5. Als ik op internet naar school vakantie in Nederland googled, zie ik dat de meeste opleidingem in Nederland pas 1 september 2017 beginnen. Als de bursalen 2 maanden later naar Nederland vertrekken kunnen we bijna vijf ton besparen.

  6. Ik vind het niet zo prettig om net iemand als Wim bij te vallen, maar hij heeft wel degelijk gelijk! Het ergste is dat er hier op Curaçao nauwelijks over wordt gesproken, het lijkt publiek geheim te worden, eigenlijk is het al publiek geheim.

    Jaarlijks ronden niet meer dan 45% tot 50% van de Antilliaanse studenten die in Nederland studeren hun studie met succes af. Maar degenen die het goed doen, doen het dan ook echt goed. Er was een tijd dat het beter ging, ik meen in de jaren, 70, 80 tot eind 90 van de vorige eeuw .
    Het is niet zo dat de rest ten onder gaat, maar ze kiezen voor een minder hoge opleiding of ze gaan werken. Een kleiner deel gaat anoniem op in het leven, maar er zijn ook sommigen die binnen 3 maanden weer naar Curaçao vertrekken, dat zijn de verstandigen.
    Schaamte van zowel studenten die hun doel niet halen als hun ouders, speelt ook een rol, eigenlijk volstrekt onnodig. Daarom word er niet over gesproken. Tenminste, dat denk ik…

    Ik weet niet of het met een gebrekkige vooropleiding te maken heeft, maar de Nederlandse taal speelt wel een rol, ook al worden tegenwoordig veel studies in het Engels aangeboden. Heimwee speelt zeker ook een rol. Gebrek aan geld, maar dat komt omdat ze thuis bij pappa en mamma niet met geld hebben leren omgaan, alles werd immers door de ouders geregeld.

  7. @Wim
    Zwaar overdreven eerlijkheid.
    Statistics??
    Overigens gaat onze dochter ook naar Europa, volgende maand, Belgie in dit geval. We missen haar nu wel.

  8. @Trots op Curacao, ik wil je niet teleurstellen maar de meerderheid van de 218 is doomed to fail.

    En dat bewijzen de statistieken.

    Redenen?

    Gebrekkige vooropleiding, gebrek aan talenkennis, heimwee, gebrek aan geld en last but not least gebrek aan discipline waardoor men in Nederland (anoniem ver weg van familie) feestend ten onder gaat.

  9. Veel succes en laat je leiden door je doel. En weet, na je studie zitten we hier met smacht te wachten op jullie kennis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties