31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PB | Rijksministerraad weigert liquiditeitssteun aan Aruba ondanks nakoming afspraken

HomeLandenArubaPB | Rijksministerraad weigert liquiditeitssteun aan Aruba ondanks nakoming afspraken

 

Rijksministerraad Den Haag weigert liquiditeitssteun aan Aruba ondanks het nakomen van afspraken

Zoals bekend zijn de Caribische landen, waaronder Aruba, binnen het koninkrijk hard getroffen door de COVID-19 pandemie. Om de landen overeind te houden heeft Nederland financiële middelen beschikbaar gesteld in de vorm van een renteloze kortlopende lening. Voor het sluiten van de leningen zijn door Nederland vergaande hervormingen als voorwaarde gesteld. Aruba heeft tot heden actief gewerkt aan het voldoen aan de voorwaarden, met succes.

Gedurende de Rijksministerraad van 17 december jl. is besloten om het toekennen van de door Aruba benodigde liquiditeitssteun aan te houden. Reden hiervoor, anders dan hetgeen is vermeld, is het stellen van additionele voorwaarden door Nederland, buiten de gemaakte afspraken om.

Specifiek gaat het om voorwaarden die indruisen tegen de Staatsregeling (Grondwet) van Aruba, waarbij de verwachting van Nederland is dat de minister-president van Aruba handelt in strijd met de Staatsregeling, en het Arubaans parlement passeert door het sluiten van een protocol zonder einddatum. Er is door Aruba herhaaldelijk getracht om tot een compromis te komen dat niet indruist tegen de rechtstatelijke structuren van het land. Dit compromis is niet door Nederland aanvaard.

Naast het ondertekenen van een protocol dat aan de fundamenten van de rechtsstaat tornt, weigert Nederland om perspectief te bieden over de inkortingen in de salarissen van ambtenaren en werknemers van de semi-publieke sector. Deze werknemers willen duidelijkheid en perspectief. Sinds mei 2020 is er op de salarissen 12.6% ingekort en nu Aruba economisch aan het herstellen is, is gerechtvaardigd om dit perspectief te bieden, en om de inkorting af te bouwen. Helaas is er geen gehoor hiervoor in Nederland.

Aruba betreurt ten zeerste deze opstelling van Nederland, daar het ambtelijk team van Aruba de afgelopen periode keihard heeft gewerkt aan de totstandkoming van de consensus Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). En omdat Aruba aan vrijwel alle overige voorwaarden heeft voldaan die binnen de gemaakte afspraken vallen.

Het werken met steeds maar schuivende voorwaarden is niet bevorderlijk voor de onderlinge banden binnen het koninkrijk. Aruba spreekt dan ook de hoop uit dat het recent in Nederland gesloten coalitieakkoord, waarin aandacht wordt geschonken aan het democratische tekort, als basis fungeert voor de verdere gesprekken.

Aruba heeft inmiddels de Raad van Advies om advies gevraagd over de nieuwe voorwaarde van Nederland. In januari 2022 worden de gesprekken hervat en is er ruimte om tot een compromis te komen tussen de landen. Aruba heeft er alle vertrouwen in dat dit zal lukken door een constructieve samenwerking met Nederland.

Bron: Persbericht Kabinet Wever-Croes

6 reacties

  1. Het blijft toch een eindeloze herhaling van verontwaardiging, de blaam bij Nederland leggen en stemmingmakerij. Nieuwe voorwaarden welke nieuwe voorwaarden. Duidelijk is dat er een niet sluitende begroting is gepresenteerd door de landen en Aruba opnieuw de overeengekomen korting op het veel te dure (ambtenaren)apparaat ter discussie wil stellen. Een korting die overigens generiek is en die de zelfstandige landen binnen het koninkrijk zelf kunnen invullen, door bijvoorbeeld efficiënter te werken of het apparaat niet ongebreideld te laten groeien. De landen kiezen er zelf voor om de korting op deze manier in te vullen.

    Wie gaat het begrotingstekort betalen. Het lijkt me niet dat je heel erg slim hoeft te zijn om te begrijpen dat als je meer uitgeeft dan je ontvangt er een probleem is. Bij een normaal huishouden kom je dan in de schuldsanering terecht. Bij een land moet je je hand ophouden bij bijvoorbeeld Nederland of het IMF. Dat deze voorwaarden stellen lijkt toch echt vanzelfsprekend. Al is het maar dat Nederland zijn uitgaven moet verantwoorden aan de belastingbetaler waarvan een groot deel op dit moment door de Corona pandemie het echt ook niet makkelijk heeft.

    Het is om moedeloos van te worden.

  2. Welke aditionele voorwaarden?
    Deze plaat blijft hangen.
    Er zijn afspraken gemaakt.
    De afspraken worden niet nagekomen of niet bekrachtigd.
    Met het argument dat het niet constitutioneel is of dat het gaat om “nieuwe” eisen.
    Voor het niet constitutionele valt wat te zeggen, je levert autonomie in. Maar met het doel om de autonomie te redden.
    En aan de andere kant: hoe constitutioneel is de gas deal? En daar had ze totaal geen probleem mee.
    En het nieuwe eisen argument?
    Veel gebruikt maar nooit gezien.
    Wat ik wel zie is het niet uitvoeren van voorwaarden.
    De belangrijkste nu is het aanvaarden van de Coho als wet zodat er een consensus wet komt.
    Zonder aanvaarding mist coho een rechtsbasis en kan het niet functioneren.
    En met coho kunnen er geen “gas deals” meer komen

  3. Nu Aruba en na de kerst komen de vol gevreten pensen uit curacrim aan de voordeur staan zeiken om geld. Knops moet gewoon een bordje maken met daarop geschreven we zijn tot aan 5 December 2022 dit jaar niet bereikbaar, wij als NL regering zullen kijken hoe ver we met de COHO afspraken zijn, zijn die goed kijken we nogmaals verder hoever we kunnen gaan om weer met de. COHO afspraken kunnen gaan

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties