26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

PB | Aruba dankbaar en erkentelijk voor steun uit Nederland

Premier Evelyn Wever-Croes is dankbaar en erkentelijk voor de steun die het eiland heeft ontvangen van Nederland.

ORANJESTAD – Nederland heeft 12 ICU-units ter beschikking gesteld aan het eiland, om de effecten van het corona-virus te bestrijden. Hiermee komt de capaciteit van Aruba te liggen op 33 ICU-bedden.

STEUN UIT NEDERLAND
Daarnaast heeft de Rijksministerraad een eerste liquiditeitssteun aan Aruba van Afl. 42.8 miljoen in de vorm van een renteloze lening, goedgekeurd. Aruba heeft een veel grotere behoefte, maar dit bedrag is bestemd om de eerste noodmaatregelen te kunnen dekken.

Verder is in de Rijksministerraad afgesproken dat de gesprekken over verdere liquiditeitssteun vanuit Nederland de komende dagen voortgezet zullen worden.

ECONOMIE
Aruba heeft sinds 2013 een zeer eenzijdige economie, en was in grote mate afhankelijk van het toerisme. Echter, door de corona-crisis moesten de grenzen gesloten worden en de enige economische pijler viel in duiken. Pogingen om de tweede economische pijler, de olie-raffinderij, weer op te zetten waren vergeefs omdat Aruba gegijzeld was in een contract die in 2016 werd gesloten door de door de voormalige regering en de met Amerikaanse sancties getreiterde Citgo.

Hieraan komt nu een einde. Het Parlement van Aruba heeft vorige week een wet goedgekeurd om het contract met Citgo te beëindigen. Dit creëert weer hoop en nieuwe mogelijkheden voor Aruba, voor een daadwerkelijke sterke en weerbare economische pijler.

CORONA CRISIS
Aruba past een agressieve test strategie toe, om zoveel mogelijk mensen te testen, om ze snel te isoleren en om te voorkomen dat het virus zich verder spreidt. Aruba heeft in de eerste 3 weken van de crisis 1058 personen getest, bijna 1% van de gehele bevolking. Daarvan waren 86 positief, 8,1%, waarvan reeds 27 waren hersteld, 31%. Er zijn gelukkig geen overledenen.

Wel bevinden zich 8 personen in het ziekenhuis, waarvan 3 op de Intensive Care. De komende week zal de testcapaciteit nog verder uitgebreid worden. Er vindt een strikte monitoring plaats van de personen die in quarantaine en isolatie zijn d.m.v. apps. Bovendien worden deze personen bezocht door een taskforce quarantaine.

Inmiddels geldt er al twee weken een avondklok en overdag ‘shelter-in-place’. Of deze maatregelen voldoende zijn, zal de tijd uitwijzen. Premier Evelyn Wever-Croes is in ieder geval wel zeer tevreden over de wijze waarop Aruba zich op deze crisis heeft voorbereid, en zich tijdens de crisis gedraagt.

De volgende crisis is de economische crisis, en er wordt nu hard gewerkt aan de stimuleringsplannen “Economie en Innovatie 2020”, waarbij samen met de private sector gezocht zal worden naar nieuwe vormen om de economie van Aruba te innoveren en sterker en weerbaarder te maken.

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes

Artikel delen

2 reacties

  1. Goede reactie mevrouw Croes!
    Juiste toon en dictie, u neemt uw eigen verantwoordelijkheid. Met goede argumenten kan de ergste nood geledigd worden.
    Op Curaçao schreeuwen sommigen moord en brand dat het koninkrijk nu ongelimiteerde liquiditeitssteun moet geven.
    Dat gaat niet zonder drastische maatregelen die men vaak niet wil nemen (pensioenleeftijd, mes in ambtenarenapparaat, Ruggenaath/Balkenendenorm, goede belasting inning etc) Of tegen inleveren van de autonomie en dan aansluiten bij de BES. Dat hoeft niet slecht te zijn voor de gewone bevolking (gezondheidszorg, onderwijs, minimum van bestaan, infrastructuur etc) wel voor diegenen die hun geld op minder nette wijze verdienen.

  2. “Pogingen om de tweede economische pijler, de olie-raffinderij, weer op te zetten waren vergeefs omdat Aruba gegijzeld was in een contract die in 2016 werd gesloten door de door de voormalige regering en de met Amerikaanse sancties getreiterde Citgo.”
    Typisch voor “onze” eilanden: alles wat er mis gaat is de schuld van de vorige regeringen. Bij ENNIA ia nu ook alles de schuld van Ralph Palm, terwijl Reinald Curiel daar ook 12 jaar uit zijn neus heeft zitten eten. Wanneer krijgen wij eindelijk eens leiders die wel ownership nemen ipv anderen de schuld te geven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -