25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 08:14

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | Aruba dankbaar en erkentelijk voor steun uit Nederland

- Advertentie -
Premier Evelyn Wever-Croes is dankbaar en erkentelijk voor de steun die het eiland heeft ontvangen van Nederland.

ORANJESTAD – Nederland heeft 12 ICU-units ter beschikking gesteld aan het eiland, om de effecten van het corona-virus te bestrijden. Hiermee komt de capaciteit van Aruba te liggen op 33 ICU-bedden.

STEUN UIT NEDERLAND
Daarnaast heeft de Rijksministerraad een eerste liquiditeitssteun aan Aruba van Afl. 42.8 miljoen in de vorm van een renteloze lening, goedgekeurd. Aruba heeft een veel grotere behoefte, maar dit bedrag is bestemd om de eerste noodmaatregelen te kunnen dekken.

Verder is in de Rijksministerraad afgesproken dat de gesprekken over verdere liquiditeitssteun vanuit Nederland de komende dagen voortgezet zullen worden.

ECONOMIE
Aruba heeft sinds 2013 een zeer eenzijdige economie, en was in grote mate afhankelijk van het toerisme. Echter, door de corona-crisis moesten de grenzen gesloten worden en de enige economische pijler viel in duiken. Pogingen om de tweede economische pijler, de olie-raffinderij, weer op te zetten waren vergeefs omdat Aruba gegijzeld was in een contract die in 2016 werd gesloten door de door de voormalige regering en de met Amerikaanse sancties getreiterde Citgo.

- Advertentie -

Hieraan komt nu een einde. Het Parlement van Aruba heeft vorige week een wet goedgekeurd om het contract met Citgo te beëindigen. Dit creëert weer hoop en nieuwe mogelijkheden voor Aruba, voor een daadwerkelijke sterke en weerbare economische pijler.

CORONA CRISIS
Aruba past een agressieve test strategie toe, om zoveel mogelijk mensen te testen, om ze snel te isoleren en om te voorkomen dat het virus zich verder spreidt. Aruba heeft in de eerste 3 weken van de crisis 1058 personen getest, bijna 1% van de gehele bevolking. Daarvan waren 86 positief, 8,1%, waarvan reeds 27 waren hersteld, 31%. Er zijn gelukkig geen overledenen.

Wel bevinden zich 8 personen in het ziekenhuis, waarvan 3 op de Intensive Care. De komende week zal de testcapaciteit nog verder uitgebreid worden. Er vindt een strikte monitoring plaats van de personen die in quarantaine en isolatie zijn d.m.v. apps. Bovendien worden deze personen bezocht door een taskforce quarantaine.

Inmiddels geldt er al twee weken een avondklok en overdag ‘shelter-in-place’. Of deze maatregelen voldoende zijn, zal de tijd uitwijzen. Premier Evelyn Wever-Croes is in ieder geval wel zeer tevreden over de wijze waarop Aruba zich op deze crisis heeft voorbereid, en zich tijdens de crisis gedraagt.

De volgende crisis is de economische crisis, en er wordt nu hard gewerkt aan de stimuleringsplannen “Economie en Innovatie 2020”, waarbij samen met de private sector gezocht zal worden naar nieuwe vormen om de economie van Aruba te innoveren en sterker en weerbaarder te maken.

Bron: Persbericht Kabinet Wever Croes

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Goede reactie mevrouw Croes!
    Juiste toon en dictie, u neemt uw eigen verantwoordelijkheid. Met goede argumenten kan de ergste nood geledigd worden.
    Op Curaçao schreeuwen sommigen moord en brand dat het koninkrijk nu ongelimiteerde liquiditeitssteun moet geven.
    Dat gaat niet zonder drastische maatregelen die men vaak niet wil nemen (pensioenleeftijd, mes in ambtenarenapparaat, Ruggenaath/Balkenendenorm, goede belasting inning etc) Of tegen inleveren van de autonomie en dan aansluiten bij de BES. Dat hoeft niet slecht te zijn voor de gewone bevolking (gezondheidszorg, onderwijs, minimum van bestaan, infrastructuur etc) wel voor diegenen die hun geld op minder nette wijze verdienen.

  2. “Pogingen om de tweede economische pijler, de olie-raffinderij, weer op te zetten waren vergeefs omdat Aruba gegijzeld was in een contract die in 2016 werd gesloten door de door de voormalige regering en de met Amerikaanse sancties getreiterde Citgo.”
    Typisch voor “onze” eilanden: alles wat er mis gaat is de schuld van de vorige regeringen. Bij ENNIA ia nu ook alles de schuld van Ralph Palm, terwijl Reinald Curiel daar ook 12 jaar uit zijn neus heeft zitten eten. Wanneer krijgen wij eindelijk eens leiders die wel ownership nemen ipv anderen de schuld te geven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -