
AMSTERDAM – De mogelijk frauduleuze fiscale constructie rond het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen was bedoeld om de kas van individuele partners te spekken. Dat melden direct betrokkenen aan De Telegraaf.
Advertentie
KPMG maakte donderdag zelf bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart wegens mogelijke belastingfraude en valsheid in geschrifte. De fiscale constructie die onderwerp van het strafrechtelijk onderzoek is, maakte het mogelijk om de verkoopprijs van het luxueuze hoofdkantoor verder op te drijven, bevestigen ingewijden.
De betrokken partners, onder wie de huidig bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen, konden uiteindelijk onderling 16 miljoen euro verdelen. Dat het accountantskantoor daardoor als concern meer huur moet betalen aan de nieuwe eigenaar, een Duitse belegger in kantoorpanden, namen de betrokken accountants op de koop toe.
Scheve ogen
Binnen de top van KPMG is de constructie ook omstreden, zij het om hele andere redenen. Een deel van de partners, onder wie nieuw toegetreden accountants en fiscalisten, hebben nooit kunnen profiteren van de winst uit de verkoop van het hoofdkantoor. Maar ze moeten als leden van de maatschap wel opdraaien voor de hoger uitgevallen huurprijs. Dat leidt tot scheve ogen, weten ingewijden.
Vermeend brein achter het schandaal is voormalig KPMG-topman Jaap van Everdingen, zo heeft KPMG gezegd. Hij heeft zijn functies binnen KPMG inmiddels neergelegd en is teruggetreden als partner.
KPMG wil hangende het strafrechtelijk onderzoek verder geen mededelingen doen. De woordvoerder wijst erop dat KPMG zelf het peperdure advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek in de arm heeft genomen „om precies uit te zoeken wat er is gebeurd”.
Joris Polman en Bart Mos
bron: Telegraaf
Advertentie