26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | ‘War on drugs? Witwassen is onderdeel van ons nationaal verdienmodel’

HomeMediaParool | 'War on drugs? Witwassen is onderdeel van ons nationaal verdienmodel'

Opinie Linda Duits

Linda Duits, mediawetenschapper en publicist

Zonder corruptie geen criminaliteit, stelt Linda Duits. ‘Is het toeval dat de partij die het felst tegen het legaliseren van drugs is, er mogelijk het meest van profiteert?’

Het hoofd wat schuin, de blik zowel bezorgd als bezwaard. Het aangezicht van de burgemeester onderstreept dat het de gemeente menens is. De tijd van tolerantie is voorbij, meldt het artikel bij de foto, nu is drugsbestrijding topprioriteit (Het Parool, 15 november).

Over welke tolerantie het precies gaat is onduidelijk. Op festivals en in clubs worden bezoekers immers voortdurend herinnerd aan het zerotolerancebeleid. Dat dit niet te handhaven is, weet iedereen. Rest slechts verwijten aan gebruikers.

Maak het hun schuld. De minderjarige dealers, de handgranaten bij coffeeshops, het bloed dat in Colombia al decennialang rijkelijk vloeit. Want het lijkt leuk, een pilletje op een festival, een lijntje coke op de vrijmibo, een nakkie keta in de club. Maar omdat drugshandel en de daaruit voortkomende criminaliteit de fundamenten van onze rechtsstaat aantasten, tast de gebruiker dus de rechtsstaat aan.

Dit riedeltje hoorde je altijd al wel, maar sinds de moord op advocaat Derk Wiersum is het koor aangezwollen. Columnisten roepen het, premier Rutte zegt het, zelfs mijn drugsgebruikende vrienden vinden het.

Zonder vraag geen aanbod, natuurlijk. Maar het zit lastiger in elkaar. De vraag naar drugs is stabiel. People want to get high, zoals de Amerikaanse komiek Chris Rock ooit zei in zijn Bring the pain-show. “People think about getting high right now. People are like: ‘Damn, how much longer is the show?’” Misschien denken lezers dat nu ook wel. ‘Duurt dit artikel nog lang, mag ik al een biertje?’
Verbieden heeft geen zin

Als je alle bestaande drugs de wereld uithaalt, verzinnen mensen nieuwe manieren om high te worden. Idiote manieren. Mensen mixen sinas met een mengsel van schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper omdat je daar lekker mellow en mal van wordt. Verbieden heeft geen zin. Zero tolerance zorgt er alleen voor dat mensen drugs beter verstoppen, stelt criminoloog Ton Nabben in zijn proefschrift.

Bovendien: de doden die voortkomen uit drugshandel zijn helemaal niet de schuld van de gebruiker, ze zijn de schuld van drugscriminelen. En drugscriminelen bestaan niet bij de gratie van drugs, ze bestaan dankzij de criminalisering van drugs. Trek die lijn door en ze zijn de schuld van de bestuurders die drugs weigeren te legaliseren.

Het roept de vraag op of zij daar wellicht baat bij hebben. Iedereen die wel eens een film of serie over narco’s heeft gezien weet: je bent geen narcostaat zonder corrupte bestuurders. Wat Colombia is voor coke, zijn wij voor xtc. We kunnen niet de grootste exporteur ter wereld zijn zonder corrupt Brabant, waar het merendeel van de xtc gemaakt wordt én waar het CDA traditioneel de grootste is.

Is het toeval dat de partij die het felst tegen legaliseren is, de partij is die mogelijk het meest profiteert van het verbod? Voor de bühne drugs troep noemen, en aan de achterdeur je zakken vullen. Precies het soort hypocrisie waaraan ons drugsbeleid synoniem is.

Doorvoerland

Als alle Nederlanders stoppen met coke en pillen, zijn we nog steeds een narcostaat. We zijn een doorvoerland voor drugs en een doorvoerland voor drugsgeld. Witwassen is onderdeel van ons nationaal verdienmodel. Ook dat komt niet door gebruikers, maar door partijen als de VVD die brievenbusfirma’s een verrijking voor onze financiële voorlopers­positie vinden.

Er wordt in Nederland per jaar 13 miljard euro witgewassen. Het bloed aan dat geld halen onze financiële jongens er vakkundig af, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Criminalisering van drugs werkt niet. Criminalisering van drugs is zo mislukt dat mislukter eigenlijk niet kan. Stop met wijzen naar gebruikers die zoeken naar roes zoals mensen altijd naar roes hebben gezocht. Het is niet hun schuld dat dat niet mag.

Kijk eens naar die mensen die dat verbieden. Wie verzilvert dit systeem van omkoping en witwassing? Bevraag mensen die profiteren van narcotica omdat ze bestuurder zijn, en omdat er zonder corrupte bestuurders geen narcostaat kan bestaan. En oh ja, legaliseer drugs.

Bron: Parool.nl 

2 reacties

  1. De “CARGO ZAAK” ligt nog heel vers in mijn geheugen.
    Nederland vervoerde drugs van de V.S. via Aruba naar Nederland, zonder dat de het Openbaar Ministerie of politie hiervan op de hoogte was of werd gesteld. Toen de politie hierachter kwam en de Minister van Justitie in kennis stelde besloot deze met de Eerste Minister naar Nederland af te reizen om nadere informatie. Zij kwamen van een koude kermis thuis. Nederland gaf hun de opdracht de korpsleiding te ontslaan. Met de staart tussen de benen kwamen zij terug en stuurde de korpsleiding naar huis. Later werd een kontlikker benoemd tot Hoofdcommissaris van Politie.

  2. Volledig gelijk. Het gebrek aan “ guts” bij politici waar ook in de wereld is de bron van de meeste ellende de in onze wereld.Churchill noemde de democratie de minste slechte manier van regeren echter kon hij zich waarschijnlijk niet voorstellen hoe verrot die democratie inmiddels is geworden. Als we dan bij Nederland (koninkrijk ) blijven moet je constateren dat onze democratie de bron is van het niet willen optreden tegen corruptie,fraude,drugs,mensenhandel etc.Men heeft overal een excuus voor zolang het maar bij wegkijken blijft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties